cibum team
Εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ίσως πρέπει να ελέγξετε τη διατροφή σας καθώς η ανεπάρκεια βιταμινών αφήνει τα σημάδια της και στο μυαλό.
Η διατροφή μας επηρεάζει τη νοητική μας κατάσταση και απόδοση. Ποιές βιταμίνες όμως εμπλέκονται σε αυτούς τους μηχανισμούς;
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν βασικό δομικό υλικό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μάλιστα η μειωμένη πρόσληψη των βιταμινών Β1, Β6, Β12, μπορούν να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες προκαλώντας αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση, πονοκέφαλους, εκνευρισμό και μεταβολές της διάθεσης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συστήνεται να αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες χαμηλών θερμίδων (καθώς στερούμαστε, συνήθως, τα συγκεκριμένα θρεπτικά συσταστικά) και να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που διασφαλίζει ότι δεν θα λείψουν οι απαραίτητες βιταμίνες από το σώμα και το μυαλό μας. Όσο για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β καλό ειναι να γνωρίζουμε τις πηγές τους ώστε να τις εντάξουμε στη διάτροφή μας.
H Β1 βρίσκεται στα όσπρια όπως οι φακές, το συκώτι, τον αρακά, τα σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια.
Η Β6 βρίσκεται σε δημητριακά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, στο κοτόπουλο και το κρέας.
Η B9 (φυλλικό οξύ) αφθονεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Η B12 βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
* Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος