Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απομίμηση καβουριού – σουρίμι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και… πρέπει να το φάτε;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑπομίμηση καβουριού - σουρίμι: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και... πρέπει να το φάτε;
spot_img

O μεζές καβουριού που δεν έχει καβούρι! Τι περιέχει αυτό που τα εστιατόρια σερβίρουν ως Imitation Crab – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η απομίμηση καβουριού γίνεται από σουρίμι – σάρκα ψαριού που έχουν αφαιρεθεί τα οστά, έχει καθαριστεί και αφαιρεθεί το λίπος και τα ανεπιθύμητα κομμάτια και στη συνέχεια κομματιαστεί σε πάστα. Αυτή η πάστα αναμειγνύεται με άλλα συστατικά πριν θερμανθεί και συμπιεστεί σε σχήματα που μιμούνται το κρέας καβουριών.

Ενώ η απομίμηση του καβουριού γίνεται από θαλασσινά, γενικά δεν περιέχει καβούρι, εκτός από μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος καβουριού που μερικές φορές προστίθεται για αρωματισμό.

Το Pollock, το οποίο έχει ήπιο χρώμα και οσμή, χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή σουρίμι. Αυτό το ψάρι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μπαστουνιών ψαριών και άλλων προϊόντων πανέ ψαριού.

Οι συσκευασίες προϊόντων που μοιάζουν με καβούρια μπορεί να φέρουν την ετικέτα “απομίμηση καβούρι”, “θαλασσινά με γεύση καβουριού” ή “θαλασσινά σουρίμι”, αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες επισήμανσης των αρχών.

Στα μενού των εστιατορίων, η απομίμηση καβουριού μπορεί να γράφεται ως “καβούρι” για να δείξει ότι είναι ψεύτικο.

Διατροφικά είναι κατώτερο από το πραγματικό καβούρι, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο σε πολλά θρεπτικά συστατικά.

Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης και να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων – για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ή κετογονική διατροφή – το πραγματικό καβούρι είναι φυσικά πιο κατάλληλο.

Σε σύγκριση με την απομίμηση καβουριού, το πραγματικό καβούρι είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο σε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα – συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12, του ψευδάργυρου και του σεληνίου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά ξεπλένονται κατά την επεξεργασία του σουρίμι.

Από την άλλη πλευρά, το πραγματικό καβούρι τείνει να είναι υψηλότερο σε νάτριο από την απομίμηση καβουριού, αν και και τα δύο συμβάλλουν σημαντικά στο ημερήσιο όριο των 2.300 mg. Το αλάτι προστίθεται συχνά τόσο σε αληθινό όσο και σε απομίμηση καβουριού, αν και η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα.

Τέλος, το πραγματικό καβούρι είναι γενικά υψηλότερο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από την απομίμηση.

Τι περιέχει αυτό που τα εστιατόρια σερβίρουν ως σουρίμι

Νερό: Γενικά το δεύτερο πιο άφθονο συστατικό σε απομίμηση καβουριών, το νερό είναι απαραίτητο για να αποκτήσει τη σωστή υφή, ενώ καθορίζει το κόστος του προϊόντος.

Άμυλο: Το άμυλο πατάτας, σιταριού, καλαμποκιού ή ταπιόκας χρησιμοποιούνται συχνά για να σφίξουν το σουρίμι και να το καταψύξουν. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθεί περίσσεια αμύλου για να μειωθεί το κόστος, το προϊόν μπορεί να γίνει κολλώδες και μαλακό.

Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη του λευκού αυγού είναι πιο κοινή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες πρωτεΐνες, όπως η σόγια. Αυτά ενισχύουν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του απομίμησης καβουριού και βελτιώνουν την υφή, το χρώμα και τη γυαλάδα του.

Ζάχαρη και σορβιτόλη: Αυτά βοηθούν το προϊόν να διατηρείται στην κατάψυξη αλλά και την διαδικασία της απόψυξης. Συμβάλλουν επίσης στο να είναι πιο γλυκό και νόστιμο.

Φυτικό λάδι: Ηλιέλαιο, σόγια ή άλλα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να βελτιώσουν την υφή, το λευκό χρώμα και τη διάρκεια ζωής.

Αλάτι (χλωριούχο νάτριο): Εκτός από την προσθήκη γεύσης, το αλάτι βοηθά τον κιμά να σχηματίσει ένα στιβαρό τζελ. Το χλωριούχο κάλιο, το οποίο εκτελεί τις ίδιες λειτουργίες, μπορεί να αντικαταστήσει μέρος του αλατιού.

Αφού συνδυαστούν αυτά τα συστατικά με συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, το μείγμα καβουριών μαγειρεύεται και συμπιέζεται στα επιθυμητά σχήματα, καθώς και σφραγίζεται με κενό και παστεριώνεται για να σκοτωθούν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.

Περιέχει χρωστικές, συντηρητικά και άλλα πρόσθετα

Πολλά πρόσθετα – συμπεριλαμβανομένων μερικών που ίσως προτιμάτε να αποφύγετε – προστίθενται γενικά σε απομίμηση καβουριού για να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα, γεύση και σταθερότητα.

Τα κοινά πρόσθετα σε απομίμηση καβουριού περιλαμβάνουν:

Kόμμεα -κοινά πρόσθετα τροφίμων-:  Αυτά βοηθούν τα συστατικά να κολλήσουν μεταξύ τους και να σταθεροποιήσουν το προϊόν. Παραδείγματα περιλαμβάνουν καραγενάνη και κόμμι ξανθάνης.

Κόκκινες χρωστικές: Η καρμίνη, η οποία εξάγεται από μικροσκοπικά ζωύφια που ονομάζονται cochineals, χρησιμοποιείται ευρέως για να χρωματίσει την απομίμηση του καβουριού κόκκινο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πάπρικα, εκχύλισμα χυμού τεύτλων και λυκοπένιο από ντομάτες.

Γλουταμινικά: Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) και μια παρόμοια ένωση, το ινοσινικό δινάτριο, μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενισχυτικά γεύσης.

Άλλα αρώματα: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πραγματικό εκχύλισμα καβουριού, τεχνητά αρώματα καβουριών και mirin (κρασί από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση).

Συντηρητικά: Το βενζοϊκό νάτριο και πολλά πρόσθετα με βάση τα φωσφορικά χρησιμοποιούνται τακτικά για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής.

Αν και γενικά αναγνωρίζονται ως ασφαλή, ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα σχετίζονται με ανησυχίες για την υγεία και μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω μελέτη.

Για παράδειγμα, το MSG μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους, ενώ η καραγενάνη συνδέεται με εντερική βλάβη και φλεγμονή σε μελέτες σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου – εν μέρει επειδή η υψηλή πρόσληψη φωσφορικών από πρόσθετα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα με νεφρική νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Πιθανά πλεονεκτήματα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η απομίμηση καβουριού είναι δημοφιλής. Το ένα είναι η προσιτή τιμή του που είναι περίπου το 1/3 του κόστους του πραγματικού καβουριού.

Η απομίμηση καβουριού είναι επίσης βολική, καθώς μπορεί να προστεθεί σε πιάτα χωρίς περαιτέρω προετοιμασία. Επιπλέον, μερικές απομιμήσεις καβουριού συσκευάζονται σε μερίδες σε μέγεθος σνακ με σάλτσα ντιπ.

Αν ανησυχείτε για όλα τα πρόσθετα στα απομίμηση καβουριών, υπάρχουν πιο υγιεινές εκδοχές.

Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες περιλαμβάνουν περισσότερα φυσικά συστατικά, όπως άμυλο μπιζελιού, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, θαλασσινό αλάτι, ίνες βρώμης και φυσικές γεύσεις.

Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα είναι χωρίς γλουτένη και παρασκευάζονται χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά (ΓΤΟ). Επιπλέον, κάποιο ψευδές καβούρι μπορεί να πιστοποιηθεί για να υποδείξει ότι τα θαλασσινά προέρχονταν από βιώσιμη πηγή.

Ωστόσο, αυτά τα πιο φυσικά προϊόντα κοστίζουν περίπου 30% επιπλέον και δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα.

Πιθανά μειονεκτήματα

Εκτός από το γεγονός ότι η απομίμηση του καβουριού είναι μια εξαιρετικά επεξεργασμένη, γεμάτη πρόσθετα και λιγότερο θρεπτική εκδοχή του πραγματικού καβουριού, εγκυμονεί, επίσης, περιβαλλοντικές ανησυχίες, λανθασμένη επισήμανση και αλλεργιογόνα.

Το pollock που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σουρίμι υπεραλιεύεται – θέτοντας σε κίνδυνο ζώα όπως τα θαλάσσια λιοντάρια Steller που τρώνε γύρη – ή έχει αλιευθεί με τρόπους που βλάπτουν τα ενδιαιτήματα άλλων θαλάσσιων ζώων.

Οι κατασκευαστές σουρίμι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο άλλους τύπους θαλασσινών με λευκή σάρκα, όπως ο μπακαλιάρος, το νταούκι του Ειρηνικού και το καλαμάρι.

Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιηθούν κρέατα εκτός ψαριού, όπως κοτόπουλο, βοδινό ή χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλα για να φτιαχθεί το σουρίμι αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

Εσφαλμένη επισήμανση, ασφάλεια τροφίμων και τροφικές αλλεργίες

Ορισμένα προϊόντα απομίμησης καβουριών δεν αναφέρουν με ακρίβεια τα συστατικά των θαλασσινών, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια των τροφίμων και τους κινδύνους αλλεργίας.

Όταν δοκιμάστηκαν 16 προϊόντα με βάση το σουρίμι που αγοράστηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία, το 25% απαριθμούσε ένα είδος ψαριού διαφορετικό από αυτό που προσδιορίστηκε με ανάλυση DNA.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα με λάθος επισήμανση εισάγονταν από ασιατικές χώρες. Ορισμένες ετικέτες απέτυχαν να σημειώσουν καν ότι το σουρίμι ήταν φτιαγμένο από ψάρι – ένα κορυφαίο τροφικό αλλεργιογόνο. Απαιτείται επισήμανση τροφικής αλλεργίας στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων τροφίμων.

Οι ανακριβείς και ανεπαρκείς ετικέτες προϊόντων αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης σε ένα συστατικό που δεν παρουσιάζεται σωστά.

Η εσφαλμένη επισήμανση κρύβει επίσης δυνητικά τοξικά ψάρια. Στην πραγματικότητα, δύο από τα ασιατικά προϊόντα σουρίμι με εσφαλμένη επισήμανση περιείχαν ένα είδος ψαριού που συνδέεται με δηλητηρίαση από ciguatera, την πιο συχνά αναφερόμενη ασθένεια των θαλασσινών με βάση τις τοξίνες.

Εάν έχετε τροφικές αλλεργίες, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε απομίμηση καβουριού χωρίς ετικέτα – όπως στα ορεκτικά σε ένα πάρτι – καθώς μπορεί να φιλοξενεί κοινά αλλεργιογόνα, όπως ψάρια, εκχύλισμα καβουριών, αυγά και σιτάρι.

Απλό στη χρήση

Μπορείτε να βρείτε απομίμηση καβουριού είτε στο ψυγείο είτε στο κατεψυγμένο τμήμα των καταστημάτων. Πωλούν διάφορα είδη, όπως νιφάδες, κομμάτια και, μπαστούνια.

Δεδομένου ότι η απομίμηση καβουριού είναι προμαγειρεμένη, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε απευθείας από τη συσκευασία για ορεκτικά, σαλάτες, κρύα πιάτα, όπως ντιπ και σαλάτα ή να την προσθέσετε σε πιάτα που ζεστάνετε.

Η απομίμηση του καβουριού είναι αρκετά ευέλικτη. Ωστόσο, δεδομένων των θεμάτων διατροφής και υγείας, είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείτε για ειδικές περιστάσεις παρά για καθημερινή κατανάλωση.

Με λίγα λόγια η απομίμηση καβουριού είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο που παρασκευάζεται με συνδυασμό κιμά ψαριού με άμυλο, ασπράδια αυγών, ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα για να μιμηθεί τη γεύση, το χρώμα και την υφή του πραγματικού κρέατος καβουριών.

Αν και είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από το πραγματικό καβούρι, είναι επίσης λιγότερο θρεπτικό και γεμάτο με αμφισβητήσιμα πρόσθετα.

Εάν φτιάχνετε ένα πιάτο για μια ειδική περίσταση και δεν έχετε τον προϋπολογισμό για αληθινό καβούρι, η απομίμηση καβουριού είναι μια καλή εναλλακτική που είναι απλή στη χρήση.

Ωστόσο, για τα καθημερινά γεύματα, επιλέξτε προσιτές, ελάχιστα επεξεργασμένες και θρεπτικές πρωτεΐνες, όπως ο μπακαλιάρος, το κοτόπουλο και το άπαχο βοδινό κρέας.

https://www.healthline.com/nutrition/imitation-crab#bottom-line

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα