Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παθογόνα στην κουζίνα: Τεράστιες οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠαθογόνα στην κουζίνα: Τεράστιες οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!
spot_img

-Η χρήση των ίδιων σκευών για κοτόπουλο και σαλάτες χωρίς πλύσιμο ενδιάμεσα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. 

-Τεράστιες διαφορές τόσο στην εμφάνιση παθογόνων όσο και στην υγιεινή της κουζίνας μεταξύ έξι ευρωπαϊκών χωρών βρέθηκαν σε μια πρόσφατη μελέτη.

Η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο είναι τα δύο κορυφαία βακτήρια που έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες στην Ευρώπη όπως αναφέρεται στην Έκθεση για τις ζωονόσους της Ευρωπαϊκής Ένωσης One Health 2019 (europa.eu). Συνιστάται στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί με την υγιεινή κατά την προετοιμασία του ωμού κοτόπουλου για να μην εξαπλωθούν αυτά τα παθογόνα στην κουζίνα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε εργαστήρια και όχι σε πραγματικές κουζίνες.

Στο ευρωπαϊκό έργο Safeconsume, κοινωνιολόγοι και μικροβιολόγοι επισκέφτηκαν 87 νοικοκυριά σε έξι χώρες, Πορτογαλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία για να διερευνήσουν την υγιεινή της κουζίνας και την εξάπλωση παθογόνων παραγόντων. Οι συμμετέχοντες πήραν συνέντευξη και καταγράφηκε βίντεο κατά την προετοιμασία ενός δείπνου με κοτόπουλο και σαλάτα. Ελήφθησαν μικροβιολογικά δείγματα τόσο από το ωμό κοτόπουλο όσο και από το περιβάλλον της κουζίνας.

Μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών

Όπως αναφέρεται επίσης σε εθνικές εκθέσεις από κάθε χώρα, η εμφάνιση παθογόνων στο ωμό κοτόπουλο διέφερε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών. Ενώ οι καταναλωτές από τη Νορβηγία μεταφέρουν μολυσμένο κοτόπουλο στην κουζίνα τους σε λιγότερες από μία στις δέκα περιπτώσεις, τα περισσότερα κοτόπουλο στη Γαλλία και την Πορτογαλία είναι μολυσμένα (οκτώ στα δέκα). Οι αριθμοί για τη Ρουμανία ήταν έξι στα δέκα και για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουγγαρία επτά στα δέκα.

Το Campylobacter και η Salmonella απλώθηκαν κυρίως στις σανίδες κοπής και το 23% των σανίδων κοπής είχαν μολυνθεί μετά την προετοιμασία του κοτόπουλου. Τα παραδείγματα εκτεταμένης μόλυνσης σε άλλα μέρη, όπως σφουγγάρια, λαβές και νεροχύτη ήταν λίγα, ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι δεν έπλεναν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι αφού άγγιζαν το κοτόπουλο. Ο λόγος είναι πιθανότατα ότι ο αριθμός των παθογόνων στο κοτόπουλο είναι συνήθως χαμηλός και η διασταυρούμενη μόλυνση θα είναι επομένως ως επί το πλείστον πρόβλημα σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το κοτόπουλο είναι πολύ μολυσμένο.

Οι πρακτικές για την αποφυγή μόλυνσης της σαλάτας με παθογόνα από κοτόπουλο διέφεραν μεταξύ των χωρών

Είναι εντυπωσιακό πως η χρήση του ίδιου ξύλου κοπής και μαχαιριού μεταξύ χρήσης για ωμό κοτόπουλο και σαλάτα χωρίς πλύσιμο με σαπούνι και νερό ήταν συνηθισμένη Πορτογαλία και Ρουμανία, αλλά όχι στις άλλες χώρες. Επίσης, οι συνταγές των τροφίμων είχαν σημασία. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές στη Γαλλία και την Πορτογαλία συχνά παρασκεύαζαν πιάτα που δεν απαιτούσαν κοπή και χειρισμό. Η επίγνωση των συμμετεχόντων για τον κίνδυνο που ενέχουν τα παθογόνα από το ωμό κοτόπουλο διέφερε μεταξύ των έξι χωρών, με υψηλότερη ευαισθητοποίηση στη Νορβηγία και στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις άλλες χώρες που μελετήθηκαν.

«Μελετήσαμε νέους ανύπαντρους, οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Οι πρακτικές της κουζίνας φάνηκαν να συνδέονται περισσότερο με το από πού προέρχεστε παρά με το ποια ομάδα καταναλωτών ανήκετε», λέει ο Δρ. Solveig Langsrud, συντονιστής του Safeconsume και ένας από τους επιστήμονες πίσω από τη μελέτη.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το ωμό κρέας κοτόπουλου μπορεί να περιέχει παθογόνους παράγοντες και πώς να αποφευχθεί η διάδοση στην κουζίνα.

Ο Λάνγκσρουντ καταλήγει: «Τα μηνύματα για την ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι προσαρμοσμένα για κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την επικράτηση στο κοτόπουλο όσο και την κουλτούρα των τροφίμων».

«Για παράδειγμα, οι καταναλωτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία μπορούν να μάθουν από Γάλλους και Πορτογάλους οικιακούς μάγειρες και να επωφεληθούν από την αγορά προϊόντων που είναι κατάλληλα για τις συνταγές τους και απαιτούν λιγότερο χειρισμό. Οι καταναλωτές από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο και να μάθουν ότι το πλύσιμο των χεριών και των σκευών είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων».

Πηγή: nofima

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα