Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Μην δοκιμάζετε ΠΟΤΕ ωμή ζύμη για γλυκά

ΑρχικήPicksNews LineΠροσοχή: Μην δοκιμάζετε ΠΟΤΕ ωμή ζύμη για γλυκά
spot_img

Το ψήσιμο μπισκότων, ή χριστουγεννιάτικων γλυκών, είναι μια εξαιρετική οικογενειακή δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Ωστόσο, αυτό σημαίνει, επίσης, ότι τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα σε τροφική δηλητηρίαση μπορεί να έρθουν σε άμεση επαφή με επιβλαβή βακτήρια.

Οι περισσότεροι σκέφτονται μόνο τους κινδύνους των ωμών αυγών και της σαλμονέλας και τα αποφεύγουν με υποκατάστατα αυγών. Ωστόσο, η σαλμονέλα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος.

Αν και δελεαστική, η ωμή ζύμη μπισκότων δεν πρέπει να καταναλώνεται. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ωμό αλεύρι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με τα ωμά αυγά. Το αλεύρι είναι συνήθως ένα ακατέργαστο γεωργικό προϊόν που δεν έχει υποστεί επεξεργασία για να σκοτωθούν τα μικρόβια. Τα επιβλαβή παθογόνα, όπως το E. coli, μπορούν να μολύνουν τα σιτηρά όσο είναι ακόμα στο χωράφι ή κατά την παραγωγή αλευριού. Τα βακτήρια σκοτώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Συχνά εμφανίζονται προειδοποιήσεις στις συσκευασίες αλευριού, όπως “Μαγειρέψτε πριν δοκιμάσετε» ή «Το αλεύρι είναι ωμό. Μαγειρέψτε πλήρως πριν το απολαύσετε”, αλλά όχι σε όλες.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019 διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 13 κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης, που ρωτήθηκαν για την έκθεση στο αλεύρι, έξι ανέφεραν ότι έτρωγαν, έγλειψαν ή δοκίμασαν ωμή σπιτική ζύμη ή κουρκούτι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την έναρξη της ασθένειας. Τρεις ασθενείς ανέφεραν ότι έτρωγαν ωμή ζύμη ή κουρκούτι φτιαγμένο με την ίδια μάρκα αλευριού για όλες τις χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενούς που ανέφερε ότι κατανάλωσε ωμή ζύμη σε αρτοποιείο.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές ερωτήσεις και η απάντησή τους για να μη βγει ξινή η διασκέδαση στις γιορτές:

Εάν έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι στη συνταγή για μπισκότα, είναι ασφαλές να δοκιμάσουμε ζύμη ή κουρκούτι μπισκότων πριν το ψήσιμο;

Δεν πρέπει να δοκιμάζουμε ή να τρώμε ωμή ζύμη ή κουρκούτι ή χειροτεχνίες φτιαγμένες με ωμό αλεύρι, όπως σπιτική ζύμη παιχνιδιού ή στολίδια διακοπών. Επίσης, δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας, όταν χειριζόμαστε ωμό αλεύρι. Δοκιμάστε να ψήσετε ένα για γεύση αντί να δοκιμάσετε ζύμη.

Είναι η ωμή ζύμη μπισκότων ασφαλής για να παίζουν τα παιδιά ή άλλοι;

Δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με ωμή ζύμη ή αλεύρι. Ακόμα κι αν δεν τρώνε τη ζύμη, μπορεί να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους αφού χειριστούν τη ζύμη.

Μπορούμε να διαλέξουμε και να φάμε κομματάκια σοκολάτας από τη ζύμη μπισκότων;

Καλύτερα να κρατάμε τα ωμά τρόφιμα, όπως το αλεύρι ή τα αυγά, χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μέχρι αμέσως πριν από τη χρήση τους.

Μπορούμε να αφήσουμε το ακατέργαστο κουρκούτι στον πάγκο όλη τη νύχτα για να φτιάξουμε φρέσκες λιχουδιές το πρωί;

Ψύχουμε τα προϊόντα που περιέχουν ωμή ζύμη ή αυγά μέχρι να ψηθούν για έως και 2-4 ημέρες ή τα βάζουμε στην κατάψυξη για έως και 2 μήνες.

Τι πρέπει να γίνει όταν τα μπισκότα είναι στο φούρνο;

Καθαρίζουμε καλά και πλένουμε τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό και σαπούνι αφού χειριστούμε αλεύρι, ωμά αυγά ή οποιεσδήποτε επιφάνειες έχουν αγγίξει. Πλένουμε μπολ, σκεύη, πάγκους και άλλες επιφάνειες με ζεστό, σαπουνόνερο.

Πηγή: FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο