Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Tα ποπ κορν στα μικροκύματα είναι επικίνδυνα για την υγεία;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνTα ποπ κορν στα μικροκύματα είναι επικίνδυνα για την υγεία;
spot_img

Σύμφωνα με αρκετές επιστημονικές μελέτες, τα πρόσθετα γεύσης όπως το διακετύλιο και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων, κρίθηκαν μη ασφαλή λόγω του πιθανού κινδύνου επιπτώσεων στην υγεία, όπως μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Το αποτέλεσμα ήταν μεταξύ 2002 και 2015, το διακετύλιο και άλλες ουσίες τελικά να καταργηθούν σταδιακά από το ποπ κορν και τη συσκευασία του. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες χημικές ουσίες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Είναι το ποπ κορν υγιεινό σνακ;

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σνακ, το ποπ κορν θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές επιλογές. Τρεις κουταλιές της σούπας κίτρινο ποπ κορν έχουν έως και 120 θερμίδες.

Στα θρεπτικά συστατικά του περιλαμβάνονται 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1 γραμμάριο ολικού λίπους, 28 γραμμάρια υδατάνθρακες, μηδέν χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης και νατρίου και 5,02 γραμμάρια συνολικών φυτικών ινών.

Το ποπ κορν είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ωστόσο, η AHA προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να θεωρείται η καλύτερη επιλογή σνακ.

Χημικές ουσίες σε ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), πρόκειται για χημικές ουσίες που μπορεί να περιλαμβάνουν υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), καθώς επίσης, ένα υποσύνολο PFAS όπως PFOA ή C8, PFOS, GenX και άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κοινά αντικολλητικά προϊόντα οικιακής χρήσης και σε συσκευασίες φαστ φουντ (πίτσα, μπιφτέκια, πατάτες και σακούλες ποπ κορν φούρνου μικροκυμάτων).

Μια έκθεση του 2020 εξέτασε τη συσκευασία ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων και 407 δείγματα χαρτιού, συμπεριλαμβανομένων χαρτονιού περιτυλίγματος τροφίμων που χρησιμοποιούνται από αλυσίδες γρήγορου φαγητού επικαλυμμένες με πέντε κοινά PFAS (PFOA, PFOS, υπερφθορονονενοϊκό οξύ, υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ).

Μια μελέτη του 2017 εντόπισε 46 διαφορετικά PFAS που βρέθηκαν σε σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων που κατασκευάστηκαν σε 12 ευρωπαϊκές (Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία), τρεις αμερικανικές (Μεξικό, Βραζιλία και ΗΠΑ) και δύο ασιατικές χώρες (Κίνα και Ινδία) από το 2015 έως το 2016.

Η EPA αναφέρει ότι αρκετά PFAS έχουν καταργηθεί σταδιακά και δεν παράγονται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, εξακολουθούν να κατασκευάζονται σε άλλες χώρες και συνεχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι υπάρχει στη συσκευασία;

Οι ουσίες ανά- και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι συνθετικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε μια ποικιλία συσκευασιών τροφίμων. Τα PFAS χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε μια μεγάλη ποικιλία κοινών προϊόντων από πυροσβεστικούς αφρούς μέχρι χρώματα και αντικολλητικά οικιακά προϊόντα. Χρησιμοποιούνται, επίσης, σε συσκευασίες φαστ φουντ και σε σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων που είναι ανθεκτικές στο νερό και το λίπος.

Περίπου 4.700 PFAS είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά. Η έκθεση στις χημικές ουσίες μπορεί να συμβεί με την άμεση επαφή με τα προϊόντα, αλλά και μέσω της διατροφής, του πόσιμου νερού, του αέρα και της σκόνης. Τα PFAS δεν είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον ή στο ανθρώπινο σώμα. Μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι το Popcorn Lung;

Η αποφρακτική βρογχιολίτιδα (Popcorn Lung) είναι η φλεγμονώδης απόφραξη των βρογχιολίων του πνεύμονα που έχει ως αποτέλεσμα να στενεύουν οι δίοδοι αέρα. Προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα (βήχας, συριγμό και δύσπνοια) που είναι παρόμοια με συμπτώματα χρόνιας αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Πρόκειται για μια σπάνια, χρόνια ασθένεια που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τελικά σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό το 2000 όταν οι αρχές δημόσιας υγείας έμαθαν για εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων στο Μιζούρι που είχαν εισπνεύσει υπερβολικές και συγκεντρωμένες ποσότητες διακετυλίου – ένα άρωμα βουτύρου – και αργότερα διαγνώστηκαν με μη αναστρέψιμη πνευμονοπάθεια.

Διακετύλιο

Αναγνωρισμένο τόσο για το βουτυρώδες άρωμα όσο και για τη γεύση του, το διακετύλιο είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το βούτυρο, το γιαούρτι, μια ποικιλία τυριών και η ξινή κρέμα. Προστίθεται επίσης σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων.

Σε μια έκθεση του 2015, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έκρινε ότι το διακετύλιο είναι «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές (GRAS)», όπως φαίνεται από αιώνες ανθρώπινης έκθεσης στη φυσική του παρουσία σε τρόφιμα χωρίς τρομερές συνέπειες για την υγεία.

Στην περίπτωση των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι μελέτες NIOSH διαπίστωσαν ότι όσοι δούλευαν με διακετύλιο και θερμαινόμενο σογιέλαιο για περισσότερο από ένα χρόνο εκτέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα αναθυμιάσεων διακετυλίου και παρουσίασαν μεγαλύτερη δύσπνοια από τους εργαζόμενους που εργάζονταν για λιγότερους από 12 μήνες ή που εργάζονταν αλλού στο εργοστάσιο.

Υπερφθοριωμένες Ενώσεις (PFCs)

Παρόμοια με το PFAS, οι υπερφθοριωμένες ενώσεις όπως το σουλφονικό υπερφθοριοκτάνιο (PFOS) και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA ή C8) χρησιμοποιούνται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως αδιάβροχα υφάσματα, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, λιπαντικά, γράσο και αδιάβροχη επικάλυψη για συσκευασία τροφίμων και φούρνο μικροκυμάτων και σακούλες ποπ κορν. Όπως το PFAS, αυτές οι χημικές ουσίες υπάρχουν στο περιβάλλον και εμφανίζονται σε δείγματα αίματος στον άνθρωπο.

Ερευνητικές μελέτες που χρησιμοποίησαν PFOA σε αρουραίους οδήγησαν σε καρκίνους του ήπατος, των όρχεων και του παγκρέατος, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Ωστόσο, εμφανίστηκε μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων του ορού του αίματος PFOA και του καρκίνου των νεφρών και του καρκίνου των όρχεων σε εργάτες χημικών εργοστασίων όπου παρήχθη το PFOA, καθώς και σε άτομα που ζούσαν κοντά στην εγκατάσταση.

Το 2001, κάτοικοι σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο υπέβαλαν ομαδική αγωγή, μηνύοντας την εταιρεία για μόλυνση των υπόγειων υδάτων. Το δικαστήριο διόρισε τρεις επιδημιολόγους για να μελετήσουν εάν το PFOA είχε διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε ζητήματα υγείας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως το PFOA πιθανότατα έπαιξε ρόλο σε προβλήματα υγείας.

Από το 2011 έως το 2012, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο τέσσερις αναφορές ότι το PFOA ήταν πιθανώς η αιτία έξι περιπτώσεων καρκίνου των νεφρών, καρκίνου των όρχεων, ελκώδους κολίτιδας, νόσου του θυρεοειδούς, υπερχοληστερολαιμίας και υπέρτασης που προκαλείται από εγκυμοσύνη.

Μέχρι το 2002, το PFOS καταργήθηκε σταδιακά τόσο στην παραγωγή όσο και στη χρήση. Οι κατασκευαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν τις εκπομπές PFOA και το περιεχόμενο σε προϊόντα μέχρι το τέλος του 2015. Παρά τη σταδιακή κατάργηση και τη διακοπή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν είναι σαφές εάν η παραγωγή έχει μετακινηθεί στην Ασία.

Μια μελέτη του 2019 ανέλυσε επτά σακούλες καλαμποκιού ποπ κορν για συγκεντρώσεις PFOA και PFOS και τις συνέκρινε με τις συγκεντρώσεις που βρέθηκαν μεταξύ 2005 και 2018. Οι ερευνητές βρήκαν ότι δύο από τις σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων ήταν πάνω από το αποδεκτό όριο, ενώ οι υπόλοιπες πέντε ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης.

Λόγω της απομάκρυνσης του διακετυλίου και άλλων χημικών ουσιών, το ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων δεν φαίνεται πλέον να βλάπτει την υγεία. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένες ουσίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στη συσκευασία.

Τέλος, πολλά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται (γαλακτωματοποιητές, τρανς λιπαρά και τεχνητά αρώματα) δεν είναι τα καλύτερα για τη διατροφή ή την υγεία.

Πηγή: very well health

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

LIDL: Ελληνίδα μητέρα κινείται νομικά κατά του σουπερμάρκετ για τα επικίνδυνα γλυκά

Όλα τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν αφαιρεθεί από το κατάστημα και προτρέπουμε όλους τους πελάτες που αγόρασαν το προϊόν να μην το καταναλώσουν, είπε η εταιρεία αλλά με καθυστέρηση

Σουπερμάρκετ: Ράφια γεμάτα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, τεχνητές γεύσεις και πρόσθετα – Μελέτη

Στα σουπερμάρκετ τα περισσότερα τρόφιμα με πρόσθετα - Περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται στο σπίτι, προέρχονται από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο