Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Νέα επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Αραβική περιοχή

ΑρχικήΝέαΔιεθνή: Νέα επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Αραβική περιοχή
spot_img

Η πείνα στην αραβική περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται, με αύξηση 91,1% από το 2000, όπως αναφέρει νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επισκόπηση της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής για το 2021 στις περιφέρειες της Εγγύς Ανατολή και της Βόρειας Αφρικής που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες, δείχνει ότι ο αριθμός των πεινασμένων ανθρώπων στην περιοχή έφθασε τα 69 εκατομμύρια ανθρώπους το 2020, που προκλήθηκε από τις παρατεταμένες κρίσεις, τις κοινωνικές αναταραχές και την έκθεση σε πολλαπλούς κλυδωνισμούς αλλά και από πιέσεις όπως συγκρούσεις, φτώχεια, ανισότητα, κλιματική αλλαγή, σπάνιους φυσικούς πόρους, και φυσικά τις οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την πρόσφατη πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της περιοχής, που αντιπροσωπεύει 141 εκατομμύρια ανθρώπους, βίωσε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2020, μια αύξηση άνω των 10 εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

“Οι συγκρούσεις εξακολουθούν να είναι μια από τις κύριες αιτίες πείνας στην περιοχή, με περίπου 53,4 εκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται αντιμέτωποι με την πείνα σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, οι οποίες είναι περισσότερο από έξι φορές υψηλότερες από ότι στις χώρες που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα”, δήλωσε ο Αμπντουλχακίμ Ελγουέερ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Περιφερειακός Εκπρόσωπος του FAO για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

“Ενδέχεται να μην υπάρξει ορατή βελτίωση της κατάστασης αυτό το έτος, καθώς οι βασικοί παράγοντες της πείνας θα συνεχίσουν να χειροτερεύνουν την κατάσταση”, πρόσθεσε ο Ελγουέερ.

Η περιφερειακή επισκόπηση της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής του 2021 για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προειδοποιεί ότι ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, η αραβική περιοχή δεν ήταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει τη στοχοθεσία της σχετικά με την πείνα και τη διατροφή. Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στους διατροφικούς δείκτες, αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της επισιτιστικής ασφάλειας υποδηλώνει ότι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν μια υγιεινή διατροφή, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική τους κατάσταση.

Η συνύπαρξη της ανεπαρκούς και της υπερβολικής διατροφής είναι ένα διπλό βάρος που πολλές οικογένειες, κοινότητες και χώρες στην αραβική περιοχή πρέπει να επωμιστούν, ειδικά για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

“Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη μείωση του υποσιτισμού των παιδιών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην περιοχή, ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος”, τόνισε ο Elwaer.

“Το υπερβολικό βάρος της παιδικής ηλικίας εξακολουθεί να αποτελεί υψηλό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην περιοχή, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο του 5,7% και φθάνοντας το 10,7% στην περιοχή μας”, πρόσθεσε.

Ο Elwaer τόνισε ότι η αραβική περιοχή δεν αγωνίζεται μόνο με τον υποσιτισμό των παιδιών αλλά και με την παχυσαρκία των ενηλίκων. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων αυξάνεται σταθερά στην περιοχή από το 2000, φθάνοντας το 28,8% το 2020, που είναι υπερδιπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 13,1% και κατατάσσει την περιοχή ως την τρίτη πιο παχύσαρκη στον κόσμο, ακολουθώντας τη Βόρεια Αμερική με 36,7%, και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με 30,7%.

Η έκθεση που ξεκίνησε πρόσφατα, φωτίζει τις διασυνδεδεμένες και πολλαπλές αιτίες πίσω από την πείνα και τον υποσιτισμό στην αραβική περιοχή και απαιτεί τον εντοπισμό πολιτικών συμβιβασμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικά και ανθεκτικά συστήματα γεωργικών τροφίμων.

Ενθαρρύνει επίσης τον καθορισμό των θεμελίων για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Τα βιώσιμα συστήματα γεωργικών τροφίμων μπορούν να παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή σε όλους χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα της γης να συνεχίσει να παράγει για τις μελλοντικές γενιές και να παρέχει πρόσβαση όλο το χρόνο σε επαρκή τρόφιμα και υγιεινές δίαιτες για όλους τους ανθρώπους.

Πηγή: FAO

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα