Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι όλα τους ραδίκια: Άγρια, ήμερα, κόκκινα, Βρυξελλών ή Ιταλικά!

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΕίναι όλα τους ραδίκια: Άγρια, ήμερα, κόκκινα, Βρυξελλών ή Ιταλικά!
spot_img

Ξεχωρίζουν σε αυτά με όρθια ανάπτυξη φυλλώματος και σε εκείνα που έχουν οριζόντια ανάπτυξη φυλλώματος

Τα ραδίκια (επιστημονική ονομασία Cichorium imtybus L.) είναι μονοετή φυτά της οικογένειας των σύνθετων (Compositae), συγγενικά με το αντίδι και το μαρούλι. Τα ραδίκια είναι φυτά ιδιαίτερα γνωστά στις χώρες της Μεσογείου από την αρχαιότητα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρονται στο είδος αυτό με τις ονομασίες κιχώρι ή κιχώριον, ήμερος Σέρις, πικρίδα κ.ά. Ο Γαληνός το ονομάζει “φίλο του συκωτιού”.

Οι ποικιλίες του ραδικιού ανάλογα με τον τύπο του φυλλώματος, χωρίζονται σε εκείνες που έχουν όρθια ανάπτυξη φυλλώματος, το ήμερο ραδίκι και το Ιταλικό ραδίκι και σε εκείνες που έχουν οριζόντια ανάπτυξη φυλλώματος, το άγριο ραδίκι και το ραδίκι ή αντίδι Βρυξελλών.

Είναι φυτό πολυετές, το οποίο καλλιεργείται ως ετήσιο ή διετές, χαμηλής ανάπτυξης με μέγιστο ύψος τα 60 cm. Η ρίζα είναι πασσαλώδης και σε ορισμένες ποικιλίες σαρκώδης. Τα φύλλα είναι μακριά με ή χωρίς οδοντώσεις, χρώμα πράσινο ή με αποχρώσεις κόκκινες και μίσχο πράσινο ή κόκκινου χρώματος, ανάλογα με την ποικιλία.
Ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο.

Τα ωμά φύλλα ραδικιού είναι 92% νερό, 5% υδατάνθρακες, 2% πρωτεΐνη και περιέχουν αμελητέα λιπαρά. Σε ποσότητα αναφοράς 100 γραμμαρίων (3½ oz), τα ωμά φύλλα ραδικιού παρέχουν 23 θερμίδες και σημαντικές ποσότητες (πάνω από το 20% της Ημερήσιας Τιμής) βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, ορισμένων βιταμινών Β και μαγγανίου. Η βιταμίνη Ε και το ασβέστιο υπάρχουν σε μέτριες ποσότητες. Το ωμό αντίδι είναι 94% νερό και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και έλλειψης καφέ, οι ρίζες από κάποιες ποικιλίες ραδικιών ψήνονταν, αλέθονταν και χρησιμοποιούνταν ως υποκατάστατο καφέ και πρόσθετο τροφίμων. Επιπλέον, η ινουλίνη, ένα εκχύλισμα από ρίζα ραδικιού, έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τροφίμων ως γλυκαντικό και πηγή διαιτητικών ινών.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κλείνει η μεγάλη Ιταλική γαλακτοβιομηχανία μετά το σκάνδαλο νοθείας – Όλα ξεκίνησαν από καταγγελίες πρώην υπαλλήλων

Ανεστάλησαν οι δραστηριότητες στο γαλακτοκομείο Fattorie Marchigiane και αντικαταστάθηκε ο διευθυντής παραγωγής.

Καταγγελίες στο cibum για απάτες σε ελληνικά σούπερ μάρκετ

Παραπλανητικές προσφορές και ψευδείς εκπτώσεις.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα