Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί “τρίζει” το χαλούμι όταν το μασάμε;

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΓιατί "τρίζει" το χαλούμι όταν το μασάμε;
spot_img

Η επιστήμη απαντά.

Όταν δαγκώνετε ένα τυρί όπως το χαλούμι, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε, ακόμη και πριν από την ήπια πικάντικη γεύση και την αξιοσημείωτη αλμύρα του, είναι ένα χαρακτηριστικό τρίξιμο. Η τριβή μεταξύ των πρωτεϊνών του τυριού και του σμάλτου των δοντιών σας δημιουργεί έναν ακουστικό θόρυβο.

Όλα τα τυριά έχουν πρωτεΐνες, αλλά δεν τρίζουν όλα όταν δαγκώνετε. Αυτή η ιδιότητα έχει να κάνει με την κυριολεκτική δομή των πρωτεϊνών, ενώ ρόλο παίζουν επίσης τα οξέα και το ασβέστιο.

Το τυρί αποτελείται από διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών, μαζί με λίπος και νερό. Οι πρωτεΐνες καζεΐνης δημιουργούν ένα είδος δεσμού που συγκρατεί τα πάντα στη θέση τους. Το ασβέστιο δρα ως συνδετικό υλικό που συγκολλά τους κρίκους της αλυσίδας μεταξύ τους.

Με την πάροδο του χρόνου, το οξύ αρχίζει να διασπά αυτή την κόλλα ασβεστίου, η οποία αποδυναμώνει τη δομή των πρωτεϊνών. Αυτό το οξύ μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως διάφορα βακτήρια, πυτιά που χρησιμοποιείται ως προζύμι ή μούχλα στην επιφάνεια του τυριού.

Για να τρίζει ένα τυρί, πρέπει να είναι αρχικά χαμηλό σε οξύ (υψηλό pH) και νεαρό. Αυτό σημαίνει ότι το ασβέστιο δεν διασπάται γρήγορα και είναι σε θέση να συγκρατεί σταθερά τον πρωτεϊνικό ιστό – ισχυροί πρωτεϊνικοί κλώνοι ισοδυναμούν με έντονο τρίξιμο. Το φινλανδικό τυρί ψωμιού και η μη ωριμασμένη μοτσαρέλα χαμηλής υγρασίας, μερικώς άπαχη, έχουν επίσης αρκετά ισχυρή πρωτεϊνική δομή ώστε να δημιουργούν ήχο τριξίματος.

Για να ταξιδέψετε τους γευστικούς σας κάλυκες στη Μεσόγειο, σερβίρετε απλό, τραγανό χαλούμι ως μέρος ενός πιάτου μεζέ. Συνδυάστε το με άλλα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα, όπως τα τοπικά ντολμαδάκια που ονομάζονται κουπέπια, σαλάτα με μαυρομάτικα που ονομάζεται λουβί, τυροκαυτερή και φυσικά άφθονη παρασοσιακή πίτα.

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/why-halloumi-squeaks_uk_67347eafe4b0c06fd0e3fdc2

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο