Του Ζαχαρία Ξενικάκη*
Η Κρήτη έχει πολλά σπουδαία τοπικά πιάτα ανάμεσα σ’ αυτά είναι και τα ζυμαρικά της. Υπάρχουν αρκετές συνταγές κάποιες από τις οποίες μπορεί να τις συναντήσεις με διαφορετικές ονομασίες ανάλογα σε πιο σημείο της Κρήτης βρίσκεσαι. Ας πούμε τα Σκιουφικτά ή Σιουφτικά ή Στριφτάρια λόγο του σχήματος τους, το Καλογερικό, τα Χυλόφτα ή τα Σίζουμα.
Ένα από τα πιο ξακουστά ζυμαρικά όμως και από τα πιο απλά και αρχαία είναι το κρητικό Μαγκίρι ή Μανγγίρη το όποιο κατέχει ξεχωριστή θέση στην Κρητική Γαστρονομία. Όχι τόσο για την ευκολία στην παρασκευή και τη νοστιμιά του, αλλά περισσότερο για τον τρόπο που το μαγείρεμά του και για το αποτέλεσμα το οποίο δεν το περιμένει κανένας βλέποντας το να γίνεται.
Το μαγκίρι λοιπόν είναι ένα φρέσκο ζυμαρικό από αλεύρι και νερό και λίγη τσικουδιά ( στην Επαρχεία Αμαρίου πάντα έχουν λίγη τσικουδιά μέσα όλες οι ζύμες ), υλικά που είχε κάθε σπίτι.
Όμως το μαγκίρι όσο απλό φαίνεται τόσο σοφία κρύβει, καθώς λόγο των απλών υλικών οι γυναίκες επιστράτευαν την αγάπη τους στην μαγειρική για να προσφέρουν κάτι νόστιμο και θρεπτικό έτσι ώστε να ευχαριστήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το κρητικό μαγκίρι από το τίποτα, αποδεικνύει την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας. Το φαγητό των φτωχών όπως λένε κάποιοι…αν και με βρίσκει αντίθετο καθώς από τα πιο απλά υλικά γεννιούνται οι πιο ωραίες συνταγές.
Πάμε λοιπόν τα γνωρίσουμε το μαγκίρι …
Το μαγκίρι είναι ένα ζυμάρι που το ανοίγουμε ένα με δύο εκατοστά περίπου , το κόβουμε σε μακριές λωρίδες, έπειτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Pίχνουμε το μισό αμέσως σε βραστό νερό. Το άλλο μισό επειδή το σκέτο βραστό ζυμαρικό δεν έχει ιδιαίτερη γεύση το τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
Το αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει και να γίνουν τραγανά τα κομματάκια και στην συνέχεια όλο αυτό μαζί με το λάδι το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο που βράζει.
Έτσι λοιπόν σχηματίζεται μία ωραία παχύρευστη σούπα με βραστή και τηγανιτή ζύμη.
Πάνω τρίβουμε λίγο ανθότυρο , ή τυροζούλι και δίνουμε την τελευταία πινελιά στην γεύση.
Μία άλλη έξυπνη παραλλαγή είναι το γλυκό μαγκίρι.Το βράζουμε σε γάλα και ζάχαρη ρίχνουμε μέσα τα τηγανητά και σερβίρουμε με κανέλα (μοιάζει πολύ με το ρυζόγαλο).
*Ο Ζαχαρίας Ξενικάκης είναι Executive Chef στο ξενοδοχείο Creta Marine της Aegean Star στο Ρέθυμνο της Κρήτης