Πώς να συντηρήσετε το σέσκουλο στην κατάψυξη
Το σέσκουλο αν και λιγότερο δημοφιλές από άλλα λαχανικά της ομάδας του όπως το παντζάρι και το σπανάκι, έχει το προνόμιο να πωλείται στα μανάβικα όλο το χρόνο και δεν υπολείπεται σε θρεπτική αξία. Τα 100 γραμμάρια σέσκουλου περιέχουν 92,7gr νερό, 19 θερμίδες, 1,8gr πρωτεΐνες 3,74gr υδατάνθρακες, 1,6gr φυτικές ίνες, 1,1 σάκχαρα καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, μαγγάνιο, σελήνιο, Βιταμίνες C, Ε, B6 D και Α, και φυσικά καθόλου χοληστερίνη και trans λιπαρά. Πολλοί όμως αναρωτιούνται εάν μπορεί το σέσκουλο να συντηρηθεί στην κατάψυξη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι κρύβεται πίσω από τις έτοιμες σάλτσες ντομάτας; Σειρά ανακλήσεων προκαλεί ανησυχία
Γιατί λέγεται ελβετικό (Swiss chard) αφού στην πραγματικότητα είναι Σικελικό;
Για την ιστορία και πριν μπούμε σε λεπτομέρειες αποθήκευσης και συντήρησης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το σέσκουλο είναι εγγενές στη Σικελία της Ιταλίας που απολάμβαναν πολλοί αρχαίοι λαοί όπως οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες και οι Άραβες, καθώς και τα συγγενικά του λαχανικά. Ωστόσο επειδή ένας Ελβετός βοτανολόγος με το όνομα W. D. J. Koch το ταξινόμησε στη δεκαετία του 1800, αργότερα πήρε το φυτό το όνομα της γενέτειρας του ερευνητή (Swiss chard). Πάμε τώρα στο τι να κάνετε όταν αγοράσετε πολύ και δεν θέλετε να το πετάξετε. Ευτυχώς μπορείτε να το καταψύξετε και έτσι μπορείτε και νααποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων και να έχετε πάντα μια μερίδα χόρτων πρόχειρη, ακόμα και εκτός εποχής.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Αντιδράσεις για το ερωτηματολόγιο που καλούνται να απαντήσουν οι εργαζόμενοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταιγίδα ανακλήσεων από τη LIDL Nl – Βακτήρια, αλλεργιογόνα και αλλοιώσεις στα ράφια
Σέσκουλο στην κατάψυξη
Το κατεψυγμένο σέσκουλο είναι μια πρακτική λύση όταν χρειάζεστε κάτι γρήγορο. Επιπλέον, τα φύλλα διατηρούν πολλά από τα υγιεινά θρεπτικά συστατικά τους, ειδικά αν τα προετοιμάσετε σωστά. Ωστόσο, το σέσκουλο περιέχει πολύ νερό, για αυτό και όταν μπει στην κατάψυξη αλλάζει ελαφρώς. Μετά την απόψυξη τα φύλλα γίνονται πιο μαλακά οι μίσχοι λιγότερο τραγανοί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σέσκουλο καθίσταται άχρηστο – το αντίθετο μάλιστα. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά σε πολλά μαγειρεμένα πιάτα. Συμπεριφέρεται παρόμοια με το κατεψυγμένο σπανάκι και είναι κατάλληλο για ένα πιάτο με λαχανικά, ή ένα στιφάδο.
Διάρκεια ζωής στην κατάψυξη
Σύμφωνα με τον BZfE, τα κατεψυγμένα σέσκουλα μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 12 μήνες . Για να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα και τους μίσχους, μπορείτε απλώς να τα αφαιρέσετε από την κατάψυξη και να τα τοποθετήσετε σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα χωρίς να τα ξεπαγώσετε. Αυτά τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι κατάλληλα για σούπες, μαγειρευτά, κάρυ, ζυμαρικά, κις, γεμίσεις λαχανικών ή ως συστατικό σε smoothies. Λόγω της πιο σφιχτής υφής τους, τα κοτσάνια είναι ιδιαίτερα καλά για τηγάνισμα, μαγείρεμα στον ατμό ή βράσιμο.
Πώς να το καταψύξετε
Πριν το βάλετε στην κατάψυξη θα πρέπει να το πλύνετε καλά και, να στεγνώσετε ταμποναριστά τα φύλλα ή να τα αφήσετε στο σουρωτήρι για λίγη ώρα να στεγνώσουν μόνα τους. Ίσως θα είναι επίσης πιο χρηστικό να το κόψετε σε λωρίδες ή κομμάτια ανάλογα με το τι φαγητό θέλετε να μαγειρέψετε μετά την απόψυξη. Εάν θέλετε μπορείτε να το ζεματίσετε πρώτα. «Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένες πρωτεΐνες (ένζυμα) απενεργοποιούνται και το χρώμα και οι βιταμίνες που περιέχονται στα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα», λέει στο OEKO-TEST το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής (BZfE). Επιπλέον, οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί θα σκοτώνονταν και τα λαχανικά δεν θα χρειαζόταν να μαγειρευτούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αργότερα.