Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας σύμφωνα με τους ειδικούς

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας σύμφωνα με τους ειδικούς
spot_img

Ο παραδοσιακός ζωμός καταναλώνεται για την θεραπεία κρυολογήματος και γρίπης εδώ και χιλιάδες χρόνια.

    Η κοτόσουπα κατά το κρυολόγημα είναι μια κοινή πρακτική που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, και μάλιστα έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα, γενιές από σχεδόν κάθε πολιτισμό ορκίζονται στα οφέλη της κοτόσουπας, ενώ ως θεραπεία χρονολογείται στο 60 μ.Χ. και τον Πεδάνιο Διοσκουρίδη, έναν στρατιωτικό χειρουργό που υπηρέτησε υπό τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα και του οποίου την πεντάτομη ιατρική εγκυκλοπαίδεια συμβουλεύονταν οι πρώτοι θεραπευτές για περισσότερο από μια χιλιετία. Αλλά η προέλευση της κοτόσουπας πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, στην αρχαία Κίνα.

Σύμφωνα με το TheConversation, η κοτόσουπα μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΟΡΕΞΗ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΨΗ

    Όλα αυτά είναι λογικά γιατί τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και το γλουταμινικό αμινοξύ βρίσκεται σε τρόφιμα με γεύση umami. Δεν είναι όλα τα τρόφιμα umami κρέας ή πουλερικά. Ωστόσο, το τυρί, τα μανιτάρια, το miso και η σάλτσα σόγιας το έχουν επίσης.

   Οι μελέτες δείχνουν ότι η γεύση είναι κρίσιμη για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κοτόσουπας. “Όταν βλέπω ασθενείς με ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού, παρατηρώ ότι πολλοί από αυτούς ξαφνικά τρώνε λιγότερο ή δεν τρώνε καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οξείες ασθένειες πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να μειώσει την όρεξή. Το να μην έχετε όρεξη για φαγητό σημαίνει ότι είναι απίθανο να λάβετε τη διατροφή που χρειάζεστε, κάτι που δεν είναι η βέλτιστη συνταγή για την υγεία του ανοσοποιητικού και την ανάρρωση από ασθένεια”, λέει ο Colby Teeman, Επίκουρος Καθηγητής Διαιτολογίας και Διατροφής, Πανεπιστήμιο του Dayton, στο TheConversation.

    Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η γεύση umami στη σούπα κοτόπουλου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της όρεξης. Οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη είπαν ότι ένιωσαν πιο πεινασμένοι μετά την πρώτη τους γεύση μιας σούπας με γεύση umami που προστέθηκε από ερευνητές. Άλλες μελέτες λένε ότι το umami μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Μόλις ο εγκέφαλός μας ανιχνεύσει το umami μέσω των γευστικών υποδοχέων στη γλώσσα μας, το σώμα μας προετοιμάζει τις πεπτικές μας οδούς για να απορροφήσει την πρωτεΐνη πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να μειώσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα, τα οποία πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν με την αλλαγή του καιρού. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συσχετίζουν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού με γαστρεντερικά συμπτώματα, η έρευνα σε παιδιά έχει βρει ότι ο ιός της γρίπης αυξάνει τον κοιλιακό πόνο, τη ναυτία, τον εμετό και τα συμπτώματα διάρροιας.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΜΥΤΗ

   Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματος σε τραυματισμό ή ασθένεια. Εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια μεταναστεύουν σε φλεγμονώδη ιστό για να βοηθήσουν στην επούλωση. Όταν αυτή η φλεγμονώδης διαδικασία εμφανίζεται στον ανώτερο αεραγωγό, οδηγεί σε συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και γρίπης, όπως βουλωμένη ή καταρροή, φτέρνισμα, βήχας και πυκνή βλέννα.

   Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων στις ρινικές οδούς μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Και είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι η κοτόσουπα μπορεί, στην πραγματικότητα, να μειώσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που ταξιδεύουν σε φλεγμονώδεις ιστούς. Αυτό το κάνει αναστέλλοντας άμεσα την ικανότητα των ουδετερόφιλων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, να ταξιδεύουν στον φλεγμονώδη ιστό.

     Για να κατανοήσετε πραγματικά τα καταπραϋντικά και θεραπευτικά αποτελέσματα της κοτόσουπας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα συστατικά της σούπας. Δεν είναι όλες οι κοτόσουπες γεμάτες με θρεπτικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κοτόπουλο παρέχει στον οργανισμό μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Τα λαχανικά παρέχουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Ακόμη και η ζεστασιά της κοτόσουπας μπορεί να βοηθήσει. Η κατανάλωση του υγρού και η εισπνοή των ατμών αυξάνει τη θερμοκρασία των ρινικών και αναπνευστικών οδών, γεγονός που χαλαρώνει την παχιά βλέννα που συχνά συνοδεύει τις αναπνευστικές ασθένειες. Σε σύγκριση με το ζεστό νερό μόνο, οι μελέτες δείχνουν κοτόσουπα είναι πιο αποτελεσματικό στη χαλάρωση της βλέννας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται μερικές φορές στην κοτόσουπα, όπως το πιπέρι και το σκόρδο, χαλαρώνουν επίσης τη βλέννα. Ο ζωμός, που περιέχει νερό και ηλεκτρολύτες, βοηθά στην επανυδάτωση.

    Εν ολίγοις, η πιο πρόσφατη επιστήμη προτείνει ότι η κοτόσουπα, αν και δεν είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για το κρυολόγημα και τη γρίπη, βοηθά πραγματικά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο