Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πετιμέζι: Το «σιρόπι της ευτυχίας» που πάει με όλα.

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΠετιμέζι: Το «σιρόπι της ευτυχίας» που πάει με όλα.
spot_img

Προ πανδημίας, όταν το πλούσιο ελληνικό τραπέζι ήταν αυτονόητο σε κάθε οικογένεια και το σπίτι πλημμύριζε από συγγενείς, φίλους, χρώματα και αρώματα της Ελληνικής κουζίνας. Γρήγορα να προλάβουμε όμως! Γιατί καθυστερήσαμε χθες βράδυ με τις προετοιμασίες, και τώρα τρέχουμε να ψηθούν ταυτόχρονα οι πίτες στο φούρνο να γίνει το ψητό, να βγάλουμε ορεκτικά στους καλεσμένους -για να μην τα απολαύσουν ξεροσφύρι με το τσιπουράκι-  πραγματικός αγώνας δρόμου για μία νοικοκυρά…

Και όταν είσαι στα τελευταία μέτρα και φτάνεις στον τερματισμό…. Κάθονται όλοι στο τραπέζι Κάτι λείπει όμως. Ωπς!!! Αμάν!!! Οι σαλάτες. Που πας χωρίς σαλάτα στο τραπέζι; Σηκώνεται σφαίρα η οικοδέσποινα. Το ‘χει! Οι σαλάτες έχουν κοπεί και περιμένουν το ντρέσινγκ. Πιο κατάλληλη για να σβήσει την «επέλαση» του ψητού σε γλώσσα και στομάχι: η μαρουλοσαλάτα. Με ντοματίνια, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, αλάτι, λάδι, ξύδι και λίγο μπαλσάμικο για τσαχπινιά. Πάνω στη φούρια όμως η νοικοκυρά μπερδεύει τα μπουκάλια… Και αντί για μπαλσάμικο βάζει πετιμέζι που της είχε χαρίσει η πεθερά της και, βρισκόταν ξεχασμένο κάνα δυο χρόνια, στο ντουλάπι. Δεν κατάλαβε η ίδια το λάθος. Εάν το είχε καταλάβει ίσως δεν σέρβιρε τη σαλάτα. Το κατάλαβαν όμως οι καλεσμένοι, όταν άρχισαν να φωνάζουν όλοι μαζί. «τι σαλάτα είναι αυτή?» «πως την έφτιαξες?» «Τι έχεις βάλει μέσα καλέ?». Μα τόσος ενθουσιασμός για μία μαρουλοσαλάτα; Με δουλεύουν; Τι συνέβη; Τι έγινε;. Δοκίμασε και η ίδια και τότε το κατάλαβε και όχι μόνο το κατάλαβε, αλλά το πήρε και πάνω της… «Εγώ βάζω και πετιμέζι στη σαλάτα» είπε χωρίς αιδώ ο θηλυκός Πινόκιο. Και από τότε το πετιμέζι «παίζει» παντού. Γιατί φρόντισε και έμαθε για του λόγου του τα πάντα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πάει παντού, διότι η γεύση του δεν είναι μόνο γλυκιά, αλλά πολύ πιο σύνθετη, με ελαφρά πικρό υπόβαθρο.

Έμαθε ότι το  πετιμέζι -παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα- παράγεται από το βράσιμο του μούστου. Είναι υποπροϊόν του σταφυλιού και χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντική ουσία αντί για ζάχαρη για την παραγωγή γλυκόξινων πιάτων, για σάλτσες στις σαλάτες, για σιρόπι γλυκών (π.χ. σε παγωτά, γιαούρτια, λουκουμάδες) και σε διάφορα ροφήματα.

Έμαθε ότι έχει «καθαρή ετικέτα» (clean label): είναι 100% φυσικό προϊόν, δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά, χρωστικές, ή ζάχαρη και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.

Έμαθε ότι το Πετιμέζι, όπως και το μέλι, βοηθάει στην καταπολέμηση του πονόλαιμου και έχει αντιβιοτικές ιδιότητες. Αν και δεν στερείται σε θερμίδες αποκαλείται και «σιρόπι της ευτυχίας» αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό. Και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β , μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ευστροφία, τη διάθεση, και να ανεβάσουν την ψυχολογία μας. Και μάλιστα παλιά, ήταν φάρμακο για κάθε οικογένεια. Μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών φτωχών οικογενειών, καθώς ήταν βασικό επιδόρπιο μαζί με το ψωμί.

Πετιμέζι: Το «σιρόπι της ευτυχίας» που πάει παντού.

Και από τότε η νοικοκυρά μας, δεν το αποχωρίζεται: πετιμέζι στις σαλάτες, πετιμέζι για γλυκά, πετιμέζι για κρέμες, πετιμέζι για πίτες, στους λουκουμάδες, σε φαγητά και σάλτσες, σε μαρινάδες γλυκόξινες, για αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι, αντικαθιστώντας τη σάλτσα σόγιας, για γλάσσο στο ψητό στο φούρνο,  στις μπάρες δημητριακών των παιδιών, σε κέικ και κουλουράκια, (ειδικά στα μουστοκούλουρα), πετιμέζι ακόμα και μέσα στο γιαούρτι μαζί με ξηρούς καρπούς για βραδινό.

Πετιμέζι: Το «σιρόπι της ευτυχίας» που πάει παντού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο