Μελέτες έχουν δείξει ότι έξι γρύλοι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε πρωτεΐνη
Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, τρώνε ήδη έντομα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Θα πρέπει να το κάνουν περισσότεροι άνθρωποι», δηλώνουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα έντομα αποτελεί μια υγιή και πράσινη επιλογή και η μόνη ίσως προοπτική να σωθεί ο πλανήτης.
«Τότε, πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα τα κάνουμε νόστιμα», απαντά ο σεφ Τζόζεφ Γιουν από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος σχεδίασε το μενού με γρύλους για το συνέδριο με τίτλο «Insects to Feed the World», που έλαβε χώρα στην Σιγκαπούρη. «Η ιδέα ότι τα έντομα είναι βιώσιμα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι αρκετή για να τα κάνει εύγευστα», πρόσθεσε. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να τα αλέσουμε, να τα μεγειρέψουμε έτσι ώστε να μην θυμίζουν την αρχική τους μορφή που δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους ανθρώπους…».
Μελέτες έχουν δείξει ότι έξι γρύλοι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε πρωτεΐνη. Και η εκτροφή τους απαιτεί λιγότερο νερό και γη, σε σύγκριση με τα ζώα.
Η Σιγκαπούρη ενέκρινε πρόσφατα 16 τύπους ζωυφίων, όπως γρύλους, μεταξοσκώληκες, ακρίδες και μέλισσες, ως τροφή. Είναι μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης, που ρυθμίζουν τη βιομηχανία βρώσιμων εντόμων.
Ορισμένα εστιατόρια στη Σιγκαπούρη προσπαθούν ήδη να εντάξουν τα έντομα στο μενού τους, κυρίως του γρύλους, που τους μετατρέπουν σε σκόνη για να καρυκεύουν σατάι και ζυμαρικά ή τους σερβίρουν ολόκληρους στο πλάι ενός ψαριού.
Άλλες χώρες έχουν δει την πρόκληση των εντόμων στο μενού πιο ζεστά. Το Takeo Cafe με έδρα το Τόκιο σερβίρει πιάτα με έντομα τα τελευταία 10 χρόνια. Το μενού περιλαμβάνει μια σαλάτα με δίδυμες κατσαρίδες της Μαδαγασκάρης που φωλιάζουν σε ένα κρεβάτι με φύλλα μαρουλιού και ντοματίνια, μια γενναιόδωρη σέσουλα παγωτό με τρεις μικροσκοπικές ακρίδες σκαρφαλωμένες πάνω και ένα κοκτέιλ με οινοπνευματώδη ποτά από μεταξοσκώληκα!
«Ποντάρουμε κυρίως στην περιέργεια του πελάτη, γιατί για το περιβάλλον οι πελάτες δεν δείχνουν να ανησυχούν και τόσο όταν κάθονται σε ένα εστιατόριο», δήλωσε ο Saeki Shinjiro, επικεφαλής βιωσιμότητας της Takeo. «Όταν σχεδιάζουμε το μενού, έχουμε κατά νου και όσους απεχθάνονται τα έντομα… Μερικοί πελάτες έρχονται απλώς για να συνοδεύσουν τους φίλους τους», είπε ο Shinjiro.
Έτρωγαν έντομα οι άνθρωποι στο παρελθόν;
Για αιώνες, τα έντομα ήταν μια πολύτιμη πηγή τροφής σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Στην Ιαπωνία, ακρίδες, μεταξοσκώληκες και σφήκες καταναλώνονταν παραδοσιακά σε κλειστές περιοχές όπου το κρέας και τα ψάρια ήταν σπάνια. Η πρακτική επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των ελλείψεων τροφίμων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο διευθυντής του Takeo, Michiko Miura.
Σήμερα, οι γρύλοι και οι μεταξοσκώληκες πωλούνται συνήθως ως σνακ στις νυχτερινές αγορές στην Ταϊλάνδη, ενώ τα εστιατόρια στην Πόλη του Μεξικού πληρώνουν εκατοντάδες δολάρια για τις προνύμφες των μυρμηγκιών, ένα πιάτο που κάποτε θεωρούνταν λιχουδιά από τους Αζτέκους, οι οποίοι κυβέρνησαν την περιοχή από τον 14ο έως τον 16ο Αιώνα.
Αυτές οι γαστρονομικές παραδόσεις έχουν καταρρεύσει με την παγκοσμιοποίηση, καθώς οι άνθρωποι που τρώνε έντομα συνδέουν πλέον τη διατροφή με τη φτώχεια. Υπάρχει μια «αυξανόμενη αίσθηση ντροπής» σε μέρη με μακρά ιστορία κατανάλωσης εντόμων, όπως η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική, δήλωσε ο Joseph Yoon, ο σεφ με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Τώρα βλέπουν ξένους πολιτισμούς μέσω του Διαδικτύου και ντρέπονται να τρώνε έντομα γιατί δεν συμβαίνει αυτό αλλού».
Φυσικά, η στάση των ανθρώπων θα μπορούσε να αλλάξει. Εξάλλου, οι γκουρμέ λιχουδιές όπως το σούσι και ο αστακός ήταν κάποτε μια «εξωγήινη» ιδέα για τους περισσότερους ανθρώπους.
Το σούσι ξεκίνησε ως ένα πιάτο της εργατικής τάξης σε πάγκους του δρόμου. Και οι αστακοί, γνωστοί ως «το κοτόπουλο του φτωχού», ταΐζονταν κάποτε σε κρατούμενους και σκλάβους στη βορειοανατολική Αμερική λόγω της αφθονίας τους, είπε η ερευνήτρια τροφίμων Keri Matiwck από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.
Αλλά καθώς τα δίκτυα μεταφορών έκαναν τα ταξίδια πιο εύκολα και την αποθήκευση τροφίμων βελτιωνόταν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μυήθηκαν στο καρκινοειδές. Καθώς αυξανόταν η ζήτηση, τόσο αυξανόταν η τιμή του.
Τα τρόφιμα που κάποτε θεωρούνταν «εξωτικά» ή δεν θεωρούνταν καν τρόφιμα, μπορούν σταδιακά να γίνουν κυρίαρχα, είπε ο Δρ Μάτγουικ. «Αλλά οι πολιτισμικές πεποιθήσεις χρειάζονται χρόνο για να αλλάξουν. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αλλάξει η αντίληψη για τα έντομα ως αηδιαστικά και βρώμικα. Τα έντομα μπορεί κάλλιστα να γίνουν οι «υπερτροφές» του μέλλοντος, όπως η κινόα και τα μούρα».