Το τυρί κάνει τη διαφορά αν πρόκειται για burger.
Τελευταία όλοι μιλούν για το smash burger του Ekiben (όποιος δεν το εχει δοκιμασεί να το δοκιμάσει), που μέσα στην απλότητα του διατηρεί όλη εκείνη τη νοστιμιά ενός ζουμερού burger. Μια απόπειρα που δεν είναι πάντα επιτυχημένη για τους οικιακούς μάγειρες, με τους περισσότερους να αναρωτιούνται γιατί ένα burger έχει διαφορετική γεύση (συνήθως πιο νόστιμο), όταν το αγοράζουμε απ’ έξω.
Ευτυχώς ο YouTuber και πρώην σεφ σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, @SenPaiKai9000, μοιράστηκε όλα τα μυστικά. Σύμφωνα με το YouTube Short του @SenpaiKai9000, μέρος του μυστικού βρίσκεται στο ίδιο το κρέας. «Μπορείς να αλέσεις το δικό σου κρέας, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύω ότι το τσοκ αλεσμένου 80/20 που αγοράστηκε από το κατάστημα λειτουργεί καλύτερα επειδή ο φρέσκος κιμάς μπορεί να είναι λίγο πιο χαλαρός και απλώς να καταρρέει», λέει. Στη συνέχεια, φτάνουμε στον τρόπο μαγειρέματος. Ο @SenpaiKai9000 ορκίζεται σε ένα προθερμασμένο, μέτριας θερμοκρασίας μαντεμένιο τηγάνι για εσωτερικό μαγείρεμα, λέγοντας, «διατηρεί τη θερμότητα πολύ καλά».
Μόλις το κρέας σας μαγειρευτεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφυροκόπημα ή μια βαριά σπάτουλα για να το πιέσετε στο τηγάνι, αλλά πρέπει να το πιέσετε μέσα στο τηγάνι, λέει ο σεφ. «Δημιουργεί πολύ καλύτερη επαφή με την επιφάνεια και τα εργαλεία σας δεν θα κολλήσουν στον κιμά», λέει. «Αλείψτε πρώτα το κέντρο και τις άκρες για να δημιουργήσετε αυτή τη μικρή υφή πλέγματος. Μαγειρέψτε το «μέχρι να γίνει το 75% του μπιφτέκι», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι είχε τοποθετήσει κομμένα κρεμμύδια στην επάνω πλευρά του μπιφτέκι, «και μετά όταν το αναποδογυρίσετε θα πρέπει να μοιάζει με δερμάτινη κρούστα». Μετά από αυτό, δώστε του περίπου 45 δευτερόλεπτα από την άλλη πλευρά πριν το προσθέσετε με τα ψημένα στο τηγάνι κρεμμύδια και το τυρί. «Μου αρέσει αυτό σε ρολό πατάτας με λίγο βούτυρο και πίκλες», καταλήγει.
Ο τρόπος για ένα καλό Burger
Όσον αφορά το burger, το αμερικανικό τυρί, έχει κι αυτό τη θέση του στη νοστιμιά του μπέργκερ, καθώς το τυρί αυτό περιέχει κιτρικό νάτριο, «ένα εξαιρετικά κοινό γαλακτωματοποιητικό άλας που χρησιμοποιείται για να διατηρεί το τυρί κρεμώδες καθώς λιώνει», γράφει η Serious Eats. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και το τυρί cheddar. Αυτό το καθιστά μια μοναδικά καλή, σταθερή συσκευή τήξης. «Χάρη σε αυτό το μικρό μόριο που το αμερικάνικο τυρί δεν θα σπάσει, αντίθετα θα παραμείνει γυαλιστερό και λαχταριστό όσο κι αν φαίνεται να το ζεσταίνεις και να το κρυώνεις».
Και ο Nick Philips από τα κρεοπωλεία Sweet Cheeks Meats είπε στο Food & Wine λέει ότι η ήπια γεύση του στην πραγματικότητα εξυπηρετεί περισσότερο το καλό βόειο κρέας από ό,τι τα υποτιθέμενα πιο αριστοκρατικά αντίστοιχά του, όπως το πικάντικο Cheddar και το πικάντικο μπλε τυρί. «Αν χρησιμοποιείτε καλό βόειο κρέας, θέλετε αυτή η γεύση να λάμπει και το επεξεργασμένο [αμερικανικό] τυρί είναι το τέλειο συμπλήρωμα», είπε, αναφέροντας το θαύμα της κατασκευής μαζί με πολλούς σεφ.
Συνεπώς, το μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια στο σπίτι είναι ένα καλό μείγμα κρέατος, ένα βαρύ πάτημα, ο τέλειος συγχρονισμός και το αμερικάνικο τυρί (εναλλακτικά cheddar).