Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
33.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Cola Cola και αναψυκτικά: Γιατί σε μπουκάλι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από το κουτί

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςCola Cola και αναψυκτικά: Γιατί σε μπουκάλι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από το κουτί
spot_img

Τι συμβαίνει με το ανθρακικό στα μπουκάλια και στα κουτάκια ανθρακούχων αναψυκτικών.

Πολλοί ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά σε γυάλινο μπουκάλι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από όσα είναι σε κουτάκι. Διάρκεια ζωής δεν σημαίνει ότι έχουν χαλάσει αλλά ότι χάνουν μεγάλο μέρος του ανθρακικού. Η εξήγηση είναι απλή και γρήγορη. Η σφράγιση του γυάλινου μπουκαλιού είναι λιγότερο αεροστεγής σε σύγκριση με το κουτί που το κλείσιμο του, είναι απόλυτα αεροστεγές. Όσον αφορά στο πλαστικό μπουκάλι οι παραγωγοί διαλύουν τον ίδιο όγκο διοξειδίου του άνθρακα στα προϊόντα τους που συνδέονται με πλαστικό και αλουμίνιο, αλλά το πλαστικό από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο είναι κάπως πιο διαπερατό σε CO 2 από το αλουμίνιο. Αυτό σημαίνει ότι το ανθρακικό θα διαρρεύσει από ένα πλαστικό μπουκάλι κόκα κόλα με υψηλότερο ρυθμό από ό,τι από ένα κουτί. 

Πάνω από 12 εβδομάδες αποθήκευσης σε κακές συνθήκες – ένα ζεστό μέρος με άμεσο ηλιακό φως – τα αναψυκτικά σε πλαστικά μπουκάλια μπορεί να χάσουν έως και 15% του διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο το κλείσιμο τους είναι πιο αεροστεγές από ότι στα γυάλινα μπουκάλια. Συνεπώς στο πλαστικό μπουκάλι η απώλεια ανθρακικού είναι λιγότερη από ότι στο γυάλινο μπουκάλι, αλλά λίγο περισσότερη από το κουτάκι.

Όσον αφορά στη ημερομηνία λήξης των ανθρακούχων αναψυκτικών, αυτή δεν σημαίνει ότι τα αναψυκτικά έχουν αλλοιωθεί συνεπώς είναι ασφαλής η κατανάλωση τους και με περασμένη ημερομηνία. Όμως τόσο η γεύση όσο και η ενανθράκωση μπορεί να υποβαθμιστούν. Ο βαθμός υποβάθμισης είναι συνάρτηση του χρόνου και των συνθηκών αποθήκευσης.  Η θερμοκρασία έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην ενανθράκωση. Όσο πιο ζεστό είναι το περιβάλλον αποθήκευσης/συντήρησης τόσο πιο γρήγορα αλλοιώνεται η ποιότητα. Να σημειωθεί ότι διαφορετικά είδη αναψυκτικών, έχουν διαφορετικά επίπεδα ενανθράκωσης. Για παράδειγμα, η κανονική Coca-Cola είναι ελαφρώς πιο ανθρακούχα από την αντίστοιχη diet.

Για καλύτερη ποιότητα, καταναλώστε αναψυκτικά διαίτης που δεν έχουν ανοιχτεί εντός 3 μηνών από τη λήξη της ημερομηνίας και τα κανονικά αναψυκτικά μέσα σε 9 μήνες. Μετά το άνοιγμα, τα αναψυκτικά μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια στο ντουλάπι ή στο ψυγείο.

Ωστόσο όταν ανοίξει ένα μπουκάλι αναψυκτικό η ενανθράκωση του θα αρχίσει να διαλύεται και θα χάσει τον αφρό του. Για να διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο το αναψυκτικό σας, βάλτε το στο ψυγείο ερμητικά κλεισμένο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πως μια πληγή στα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση

Η μικροχλωρίδα του δέρματος και το περιβάλλον μολύνει τις πληγές, αναπτύσσονται αποικίες παθογόνων μικροοργανισμών και μολύνονται τα τρόφιμα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα