Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα βακτήρια στα μελάνια για τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ – Έρευνα

ΑρχικήPicksNews LineΕπικίνδυνα βακτήρια στα μελάνια για τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ - Έρευνα
spot_img

26 δείγματα από 10 κατασκευαστές είχαν κάποιο βαθμό βακτηριακής μόλυνσης, ακόμα κι αυτά που έφεραν την ένδειξη «αποστειρωμένα»

Επικίνδυνα βακτήρια κρύβονται στο μελάνι του τατουάζ και του μόνιμου μακιγιάζ (PMU). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε ότι το 35% των εμπορικών μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ που δοκίμασαν οι επιστήμονες είχαν βακτηριακή μόλυνση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο στο Applied and Environmental Microbiology, έδειξαν ότι τα κλειστά και σφραγισμένα μελάνια μπορούν να φιλοξενούν τόσο αερόβια βακτήρια, τα οποία μπορούν να ζουν στην επιφάνεια του δέρματος, όσο και αναερόβια βακτήρια, τα οποία ευδοκιμούν σε αυτά τα βαθύτερα στρώματα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα μελάνια για τατουάζ θα μπορούσαν να είναι πηγή μόλυνσης και από τους δύο τύπους βακτηρίων»,  δήλωσε  ο Seong-Jae Kim, PhD , επικεφαλής και ερευνητής μικροβιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Τοξικολογικής Έρευνας του FDA . 

Τα ευρήματα είναι «ανησυχητικά» και υπογραμμίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτές τις διαδικασίες, δήλωσε η Jody A. Levine, MD , δερματολόγος και επίκουρος κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai.

«Έχω ακούσει για αρκετούς ασθενείς που έχουν αναπτύξει λοιμώξεις ή επιπλοκές μετά από τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ», ισχυρίστηκε η δερματολόγος .

Η μελέτη

Ο Kim και οι συνεργάτες του δοκίμασαν 75 μελάνια τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ από 14 διαφορετικούς εγχώριους και διεθνείς κατασκευαστές που διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν ότι 26 δείγματα από 10 κατασκευαστές είχαν κάποιο βαθμό βακτηριακής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έφεραν την ένδειξη ως αποστειρωμένα. Τα περισσότερα από τα στελέχη που βρέθηκαν θεωρήθηκαν «πιθανώς παθογόνα», που σημαίνει ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ασθένεια.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μολυσματικές ουσίες στο μελάνι τατουάζ και στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε ειδικά μελάνια σώματος για αναερόβια βακτήρια, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.

Τα κοινά βακτήρια που βρέθηκαν στα δείγματα της μελέτης περιελάμβαναν τον Staphylococcus saprophyticus , μια κοινή αιτία ουρολοιμώξεων και, σε σπάνιες περιπτώσεις, μηνιγγίτιδα και το Cutibacterium acnes, το οποίο συνδέεται με την ακμή.

Η Glenicia Nosworthy, MD , ιατρός εσωτερικής ιατρικής και αισθητικής, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της μελέτης «καμπανάκι κινδύνου» που σηματοδοτεί την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση, ρύθμιση και εκπαίδευση των καταναλωτών. 

Αν και η μελέτη βρήκε ελαφρώς χαμηλότερο αριθμό βακτηρίων σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει βελτιωμένες πρακτικές παραγωγής και αποστείρωσης που προκύπτουν από τις οδηγίες του FDA που εκδόθηκαν το 2023, η μόλυνση των μελανιών τατουάζ και PMU παραμένει ένα διαρκές ζήτημα, τόνισε ο Kim.

«Αν και έχουν σημειωθεί βελτιώσεις», είπε ο Κιμ, «απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μελανιών για τατουάζ και PMU, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καλύτερων προτύπων και πρακτικών για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο