Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΣΕΕ: Η αύξηση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι φτάνει το 18,5%!

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΕΣΕΕ: Η αύξηση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι φτάνει το 18,5%!
spot_img

«Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lock down».

Αυτό υπογραμμίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ανακοίνωσή της σχετικά με έρευνα που διενήργησε για εκτίμηση κόστους του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) προέβη σε εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2021. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lock down. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς τιμών από διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε αρκετές τοπικές αγορές και αλλά και είδη καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Mετά την εορταστική περίοδο θα διενεργηθεί έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου».

Οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και η σύγκριση με πέρυσι:

Κόστος/ μονάδα (ευρώ) Ποσότητα Μεταβολή 2021/2020

Αρνί 8,09 5 κιλά 13,9%

Γαλοπούλα

(κατεψυγμένη) 4,15 5 κιλά 15,3%

Γαλοπούλα (νωπή) 6,85 5 κιλά –

Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)4,15 5 κιλά 3,8%

Πατάτες 0,70 3 κιλά 7,70%

Ντομάτες 1,69 2 κιλά 16,6%

Μαρούλι 0,57 4 τεμ. 46,2%

Μήλα 1,25 2 κιλά 4,2%

Πορτοκάλια 0,92 2 κιλά 41,5%

Φέτα (σε άλμη). 9,35 1 κιλό 23,8%

Ελαιόλαδο 5,48 1 λίτρο -0,7%

Αναψυκτικά

(1,5 lt) 1,00 2 φιάλες -27,5%

Μπύρες (500 ml) 1,56 5 φιάλες 17,3%

Οίνος (500 ml) 1,43 4 φιάλες -14,3%

Κουραμπιέδες

(τυποποιημένοι) 10,35 1 κιλό 52,2%

Κουραμπιέδες (ζαχαροπ)15,60 1 κιλό 4,00%

Μελομακάρονα

(τυποποιημένα) 9,01 1 κιλό 60,9%

Μελομακάρονα (ζαχαροπ) 15,40 1 κιλό 6,9%

Συνολικό κόστος 82,56 έως 113,90 9,3 % έως  18,5%

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο