Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Αγαπημένο μου ημερολόγιο…” σπατάλης Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτής"Αγαπημένο μου ημερολόγιο..." σπατάλης Τροφίμων
spot_img

Η παρακολούθηση και η συνειδητοποίηση της ποσότητας των αποβλήτων τροφίμων που παράγουμε, μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μια αλλαγή και, μακροπρόθεσμα, να μειώσουμε τις ποσότητες τροφίμων που σπαταλάμε. Το Eufic (μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει επιστημονικές πληροφορίες για να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων και τρόπου ζωής) μας προτείνει κάτι πολύ απλό: Να κρατάμε ημερολόγιο! το οποίο θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε τα τρόφιμα που σπαταλάμε, πόσα από αυτά και για ποιους λόγους, καθώς και να κρατάμε σημειώσεις για το πώς να αποφύγουμε τη σπατάλη τους στο μέλλον.

Το πρόβλημα: σπατάλη τροφίμων στο σπίτι

Παρόλο που τα νοικοκυριά παράγουν το μεγαλύτερο μέρος όλων των αποβλήτων τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των τροφίμων, οι καταναλωτές συνήθως δεν το γνωρίζουν αυτό. Στο σπίτι εμείς, ως καταναλωτές, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Όσο περισσότερο κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας σπαταλώνται τα τρόφιμα, τόσο περισσότεροι πόροι σπαταλώνται μαζί τους, γι ‘αυτό είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε και να κάνουμε μια αλλαγή. Μόνη της η σπατάλη τροφίμων παράγει περίπου το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πόσο φαγητό σπαταλάμε όταν είναι μέρος των συνηθειών μας. Αυτό το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το αόρατο, ορατό.

Σημείωση: εδώ μιλάμε μόνο για τη σπατάλη τροφίμων: η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται στα τρόφιμα που απορρίπτονται σε επίπεδο λιανοπωλητών, υπηρεσιών τροφίμων και νοικοκυριών. Η απώλεια τροφής συμβαίνει κατά τη διάρκεια των σταδίων συγκομιδής, επεξεργασίας και μεταφοράς.

Ημερολόγιο σπατάλης τροφίμων: η λύση;

Η ίδια η μέθοδος του ημερολογίου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά μας ως προς την σπατάλη τροφίμων, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για αλλαγή συμπεριφοράς, καθώς και μια ορατή υπενθύμιση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους σπατάλης τροφίμων στο σπίτι, πώς τα απορρίπτουμε, πόσα από αυτά σπαταλάμε και πόσο συχνά. Αν και αυτό το σύστημα μπορεί να είναι απαιτητικό και χρονοβόρο, οι συμμετέχοντες έχουν αποδειχθεί ότι αναπτύσσουν πιο ευσυνείδητη συμπεριφορά μετά την αναφορά των συνηθειών τους για τη σπατάλη τροφίμων για μια ορισμένη περίοδο.

Η τήρηση ενός ημερολογίου για τη σπατάλη τροφίμων μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν τον ρόλο τους στη μείωση της παγκόσμιας σπατάλης τροφίμων, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε μέρος της θετικής αλλαγής. Αν και η σπατάλη τροφίμων (και η απώλεια) συμβαίνουν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού, εδώ μπορούν να κάνουν τη διαφορά οι συνδυασμένες προσπάθειές μας ως καταναλωτές.

Για να δείτε περισσότερα σχετικά με την πρόταση του EUFIC, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα