Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μη μασάς… έτσι! Οι επιπτώσεις του λανθασμένου τρόπου μάσησης

ΑρχικήPicksNews LineΜη μασάς... έτσι! Οι επιπτώσεις του λανθασμένου τρόπου μάσησης
spot_img

Με ποιο τρόπο ωφελείται η υγεία από το σωστό μάσημα της τροφής και πως σχετίζεται η τσίχλα με την οξυδέρκεια.

Ποιος θα το πίστευε αν δεν το έβλεπε γραμμένο από επιστήμονες, πως κάτι που κάνουμε όλοι οι άνθρωποι σε όλη μας τη ζωή, εφόσον γίνεται σωστά μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στο πως αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα. Έρευνες έχουν συσχετίσει λειτουργίες του εγκεφάλου όπως το αίσθημα του πόνου, της πείνας και της όρεξης με τη μάσηση και αποδείχθηκε πως είναι κάτι παραπάνω από ένας μηχανισμός που βοηθάει στην κατάποση. Αντ’αυτού είναι μία χρήσιμη λειτουργία που οδηγεί σε υγιή γήρανση.

Το σημαντικότερο εργαλείο για τη μάσηση είναι τα δόντια, και όπως προκύπτει, είναι καθοριστικό και για τον εγκέφαλο. Μέσα από έρευνα που αναλύει το The Conversation, φαίνεται πως η αδυναμία σωστής μάσησης επηρεάζει τον εγκέφαλο ο οποίος αυξάνει την παραγωγή γλυκοκορτικοειδών, (glucocorticoids) ορμόνης δηλαδή, που απελευθερώνεται σε αγχωτικές καταστάσεις. Αυτή η αδυναμία μπορεί να οφείλεται είτε σε απώλεια δοντιών είτε απλώς σε μια κακή συνήθεια.

Τα αυξημένα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών (η κορτιζόλη (ή υδροκορτιζόνη) είναι το πιο σημαντικό ανθρώπινο γλυκοκορτικοειδές) αυξάνουν τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και κατ’ επέκταση ανεβάζουν το ζάχαρο. Συνεπώς η συνεχόμενη παραγωγή της ορμόνης αυτής καταστέλλει το ανοσοποιητικό, ενώ το σωστό μάσημα το κρατάει σε ισορροπία.

Έκτος από τη μάσηση της τροφής, καθοριστικό φαίνεται να είναι και το μάσημα τσίχλας το οποίο λειτουργεί ως αγχολυτικό. Μέσα από οκτώ ερευνητικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 400 ενήλικες, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που μασούσαν τσίχλα τακτικά σε σχέση με αυτούς που δεν μασούσαν καθόλου, είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα άγχους. Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, έρευνα σε ζωικά μοντέλα έδειξε πως το σωστό μάσημα σχετίζεται με τους νευρώνες που ρυθμίζουν τη διάθεση. Όχι μόνο είναι αγχολυτική, αλλά
επιταχύνει κατα πολύ τα επίπεδα εγρήγορσης και οξυδέρκειας.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, επιλέχθηκαν 100 φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων, τους οποίους κατέταξαν τυχαία σε τρεις κατηγορίες: Εκείνους που μασούσαν τσίχλα για 30 λεπτά την ημέρα για 19 μέρες, εκείνους που μασούσαν μόνο για 7 ημέρες και εκείνους δεν μασούσαν καθόλου. Διαπιστώθηκε πως σε μια
ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο γι’ αυτούς, στις δυο ομάδες που μασούσαν τσίχλα, τα επίπεδα άγχους ήταν σημαντικά πιο χαμηλά από την τρίτη ομάδα. Επίσης οι περισσότερες ακαδημαϊκές διακρίσεις προέκυψαν στην ομάδα που μασούσε τακτικά τσίχλα. Η τακτική αυτή ίσως να μην λειτουργήσει σε άτομα με απόσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ).

Ωστόσο το μάσημα τσίχλας, όπως προκύπτει, επηρεάζει και την αντίληψη μας για τον πόνο. Σε μια άλλη μελέτη επιλέχθηκαν 161 ενήλικες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ρουτίνας παχέος εντέρου και χωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες εκ των οποίων οι μισοί μασούσαν τσίχλα. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μετεγχειρητικά, είχαν μικρότερο αίσθημα πόνου.

Εκτός όμως από το ψυχολογικό κομμάτι που επηρεάζει, το μάσημα ως πρωτεύουσα λειτουργία της πέψης, ρυθμίζει τα επίπεδα πείνας. Και οι διατροφολόγοι επιμένουν κατά καιρούς, να μασάμε πιο αργά και πιο πολλές φορές την τροφή μας, όχι μόνο για τη σωστή πέψη αλλά και γιατί όσο πιο αργά τρώμε τόσο πιο γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι χορτάσαμε. Αυτή η τακτική σύμφωνα με το Harvard, μπορεί να μην λειτουργεί πάντα όμως όταν συμβαίνει, αυτό σχετίζεται τόσο με τον εγκέφαλο όσο και με το έντερο.

Επίσης όταν η τροφή εισέρχεται στο στομάχι, ενεργοποιούνται κάποιες λειτουργίες και εκκρίνονται πεπτικές ορμόνες που ειδοποιούν τον εγκέφαλο. Η λεπτίνη, είναι μια ορμόνη που έχει να κάνει με τον κορεσμό από την τροφή, και καθώς απελευθερώνεται ενισχύει το αίσθημα πληρότητας. Επίσης σε άλλη έρευνα προκύπτει πως η λεπτίνη αλληλοεπιδρά και με την ντοπαμίνη που ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για το αίσθημα ευχαρίστησης και πληρότητας μετά το φαγητό. Συνεπώς, όταν οι άνθρωποι δεν μασάνε αρκετές φορές την τροφή και τρώνε γρήγορα, δεν επιτρέπουν στο σύστημα αυτό να λειτουργήσει σωστά και κατ ́ επέκταση τρώνε περισσότερο.
Έτσι εκτός από την επίπτωση που έχει στην υγεία και τη διατροφή, το σωστό μάσημα της τροφής, μας βοηθάει να κάνουμε και οικονομία!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα