Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παχυσαρκία: Οι λέξεις πληγώνουν – Η ορολογία που χρησιμοποιείται, στιγματίζει τους παχύσαρκους

ΑρχικήPicksNews LineΠαχυσαρκία: Οι λέξεις πληγώνουν - Η ορολογία που χρησιμοποιείται, στιγματίζει τους παχύσαρκους
spot_img

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει πόσο διαδεδομένη είναι η στιγματιστική γλώσσα στις επιστημονικές δημοσιεύσεις για την παχυσαρκία και εξετάζει τον αντίκτυπό της στους ασθενείς.

Μπορεί με την πάροδο των χρόνων η κατανόησή μας για την παχυσαρκία να είναι μεγαλύτερη,  αλλά δεν έχουν αλλάξει και πολλά στον τρόπο που εκφραζόμαστε για αυτήν. Σύμφωνα με ερευνητές της The Obesity Society , είναι απαραίτητο η γλώσσα που χρησιμοποιείται για αναφορές στην παχυσαρκία να είναι λιγότερο στιγματιστική. 

«Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει» είναι μια έκφραση που μας μάθαιναν οι γονείς μας από την παιδική ηλικία για να δώσουν έμφαση στον αντίκτυπο που επιφέρει μια άσχημη κουβέντα ή μια προσβολή στην ψυχολογία κάποιου. Σε αυτή τη βάση, ερευνητές από τον οργανισμό που ασχολείται με την παχυσαρκία, The Obesity Society, διεξήγαγαν μια νέα μελέτη για το πώς η λανθασμένη χρήση της γλώσσας που αναφέρεται στην παχυσαρκία μπορεί να διαιωνίζει το στίγμα που προσάπτει η κοινή γνώμη σε αυτήν. Η μελέτη εστίασε σε επιστημονικά περιοδικά, εργασίες και κείμενα απευθυνόμενα σε ασθενείς και αποτελεί την πρώτη μελέτη που ασχολείται με τα αποτελέσματα της στιγματιστικής γλώσσας στην αντίληψη των ανθρώπων για την παχυσαρκία, αλλά και την ψυχολογία των ίδιων των πασχόντων. 

Παρόλο που τα περισσότερα επιστημονικά περιοδικά έχουν αναπτύξει πολιτικές σύνταξης που ενθαρρύνουν τη χρήση της γλώσσας πρώτου προσώπου, η αρνητική γλώσσα που διαιωνίζει τόσο το φανερό όσο και το σιωπηρό στίγμα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, συνεχίζει να υφίσταται, αναφέρει η ιστοσελίδα Eurekalert.  Για αυτό ευθύνονται, μεταξύ άλλων, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στην ιατρική κοινότητα και την κοινή γνώμη. Η μελέτη, λοιπόν, είχε δύο στόχους. Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη συχνότητα της αρνητικής ορολογίας σε άλλες μελέτες και περιοδικά (επιστημονικά). Ο δεύτερος στόχος ήταν να αξιολογηθεί πώς αντιλαμβάνεται ένας πάσχων από παχυσαρκία τη δυνητικά στιγματιστική γλώσσα, αλλά και το πώς αυτή επηρεάζει τη σχέση τους με τους παρόχους υγείας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το βασικό συγγραφέα της μελέτης, Richard Welbourn, όλοι οι αρμόδιοι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να διαβάσουν τη μελέτη και να προσέχουν την ορολογία τους, τις λέξεις που χρησιμοποιούν για την παχυσαρκία τόσο με τους συναδέλφους τους όσο και με τους ασθενείς τους.

Για τις ανάγκες της μελέτης διεξήχθη  ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση συγκεκριμένης ορολογίας εντός της επιστημονικής βιβλιογραφίας και από την πλευρά του ασθενούς. Οι λέξεις «αποτυχία» και «νοσηρό» προσδιορίστηκαν για την αναζήτηση. Για το ποιοτικό μέρος της μελέτης, ερωτήθηκαν 16 ασθενείς με παχυσαρκία που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Τα θέματα που διερευνήθηκαν με ασθενείς κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνεντεύξεων περιελάμβαναν τις αντιλήψεις τους για τη σημασία της γλώσσας που χρησιμοποιούν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στη θεραπεία ασθενών με παχυσαρκία και τις απόψεις τους για συγκεκριμένες φράσεις, όπως οι λέξεις «αποτυχία» και «νοσηρό» που επιλέχθηκαν.  

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι από τις 3.020 εργασίες που εξετάστηκαν, το 2,4% περιελάμβανε τον όρο «αποτυχία» και το 16,8% περιείχε «νοσηρό» που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την παχυσαρκία. Οι ασθενείς θεώρησαν ότι αυτή η αρνητική γλώσσα, ιδιαίτερα η λέξη «αποτυχία», υπονοούσε μια προσωπική ευθύνη για την έλλειψη απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε δυνητικά να αποθαρρύνει έναν ασθενή από το να απευθυνθεί σε έναν ειδικό για την παχυσαρκία, κάτι που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αλλάξει η χρήση μιας πιο κατάλληλης γλώσσας. Και οι ειδικοί πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα