Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παιδί και διατροφικές διαταραχές: Πόσο βοηθούν οι συμβουλές υγιεινής διατροφής;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠαιδί και διατροφικές διαταραχές: Πόσο βοηθούν οι συμβουλές υγιεινής διατροφής;
spot_img

Οι περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές αυξάνονται όλο και περισσότερο. Πολλοί γονείς στη Μεγάλη Βρετανία ανησυχούν εάν τα σχολικά μαθήματα για την υγιεινή διατροφή δυσχεραίνουν το πρόβλημα αντί να το βελτιώνουν.

Η Clara Brown είναι μια επτάχρονη που δεν θέλει να ξαναφάει παγωτό, επειδή φοβάται μήπως παχύνει, χωρίς να έχει πρόβλημα παχυσαρκίας. Ενώ τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της θα πήγαιναν ευχαρίστως για παγωτό, εκείνη ανησυχεί για το τι μπορεί να κάνει στο σώμα της. Η μητέρα της Charlotte, στέλεχος μέσων ενημέρωσης από το Cambridge, αναφέρει: «Σήκωσε τα χέρια της πριν από λίγους μήνες και είπε, «Μαμά, έχω χοντρά χέρια – γιατί είναι τόσο χοντρά;»

Η Charlotte είναι σίγουρη ότι η ενασχόληση της κόρης της με το σώμα της είναι το αποτέλεσμα των μαθημάτων υγιεινής διατροφής στο σχολείο την περασμένη άνοιξη. «Την επόμενη μέρα, άρχισε να λέει ότι «δεν πρέπει» να έχει μπισκότα και σοκολάτα, γιατί της έκαναν κακό. Τη ρώτησα από πού προήλθε αυτό.», συνεχίζει. «Μου είπε, «Μάθαμε να τρώμε σωστά στο σχολείο». Η αυξανόμενη αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά της κόρης της έχουν κάνει αγχωτικές τις ώρες του φαγητού.  «Της λέω, ότι το να απολαμβάνει το φαγητό είναι εξίσου σημαντικό με το να είναι υγιές, και μερικές φορές αυτό φαίνεται να την πείθει, ότι είναι εντάξει να φάει κάτι για το οποίο αγχώνεται να φάει». Μερικοί γονείς θα ακολουθούσαν αυστηρή προσέγγιση, αλλά η Charlotte, ανησυχεί ότι θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Clara είναι μόνο ένα από τα πολλά μικρά παιδιά με παρόμοιες ιστορίες. Κορυφαίοι ψυχίατροι έχουν προειδοποιήσει, ότι οι «καλοπροαίρετες» συμβουλές διατροφής – μέρος του Εθνικού Προγράμματος Σπουδών – προκαλούν διατροφικές διαταραχές σε ευάλωτα παιδιά.

Τα στοιχεία του NHS (Eθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα δείχνουν  αριθμό ρεκόρ παιδιών και εφήβων να υποβάλλονται επί του παρόντος σε θεραπεία για διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία.  Οι νέες παραπομπές για θεραπεία ατόμων κάτω των 18 ετών έχουν φτάσει σχεδόν τις 10.000 ετησίως – αυξημένες κατά 25% από το 2020. Αντίκτυπο στη συγκεκριμένη κατάσταση φαίνεται να έχει προκαλέσει και το κλείσιμο των σχολείων, λόγω του COVID-19.

Ωστόσο, η κατάσταση προϋπήρχε πολύ πριν από αυτό. Ο ψυχίατρος του Great Ormond Street Hospital Dr Jon Goldin, λέει: «Δεν υπάρχει κανένας μεμονωμένος παράγοντας που να προκαλεί μια διατροφική διαταραχή, αλλά σε παιδιά που είναι ευάλωτα, ίσως λόγω δύσκολων εμπειριών ή ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, η απορρόφηση πληροφοριών υγιεινής διατροφής, ανεξάρτητα από το πόσο καλοπροαίρετη είναι, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβλημα. Παρακολουθώ αρκετούς νέους που ισχυρίζονται, ότι η διατροφική τους διαταραχή ξεκίνησε μετά από αυτά τα μαθήματα. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε πραγματικά προσεκτικοί όταν μιλάμε για οτιδήποτε έχει να κάνει με την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους.»

Ο  Ashish Kumar, αντιπρόεδρος της σχολής διατροφικών διαταραχών του Royal College of Psychiatrists, λέει: «Αν πείτε σε ένα παιδί που είναι ευάλωτο να αναπτύξει διατροφική διαταραχή ότι ορισμένα τρόφιμα είναι καλά και μερικά είναι κακά, είναι πιθανό τότε να αρχίσει να προσέχει περισσότερο το βάρος και τις θερμίδες του». Αναφέρει, επίσης, το αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δρα αρνητικά στο να αναπτύξει ένα παιδί υγιή πρότυπα.

Τα μαθήματα υγιεινής διατροφής εισήχθησαν στα βρετανικά σχολεία το 2009 ως μέρος του προγράμματος Change4Life της Εργατικής Κυβέρνησης. Αποτελούσαν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων παχυσαρκίας με μια σειρά πρωτοβουλιών. Τα σχολεία έπρεπε να «προωθήσουν μια κουλτούρα υγιεινής διατροφής», συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των γονέων  για το εάν τα παιδιά είναι παχύσαρκα.  Τα προγράμματα κρίθηκαν επιτυχημένα, με το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 10 και 11 ετών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχει μειωθεί από ένα στα τρία, σε ένα στα τέσσερα από το 2009 και έπειτα.

Ωστόσο, είναι αρκετά αμφιλεγόμενη η επίδρασή τους. Το 2020, μια έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Beat για τις διατροφικές διαταραχές, προειδοποίησε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές κατά της παχυσαρκίας συμβάλλουν στις διατροφικές διαταραχές στα μικρά παιδιά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ψυχολόγοι λένε ότι το πρόβλημα έγκειται σε αυτό που αποκαλούν «ασαφή» επίσημη καθοδήγηση που αφήνει τους δασκάλους να βασίζουν τις πληροφορίες στις δικές τους ιδέες για το τι συνιστά μια υγιεινή διατροφή. Τα σχολεία ενθαρρύνονται να δημιουργούν μαθήματα με βάση τον Οδηγό Eat Well του NHS, που διατίθεται στο διαδίκτυο. Αλλά η Jeanette Thompson-Wessen, μια δασκάλα στο Kent, λέει: «Γνωρίζω δασκάλους που λένε στους μαθητές τους να τρώνε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες γιατί αυτό κάνουν και πιστεύουν ότι είναι υγιεινό.», αναφέρει ως παράδειγμα.

Ο Δρ Dinesh Bhugra, καθηγητής ψυχικής υγείας και διαφορετικότητας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής. στο King’s College του Λονδίνου, αναφέρει δύο πιθανές συνέπειες για την περίπτωση που κάποιος πει σε ένα παιδί κάτι αρνητικό για κάποιο φαγητό. «Είτε επαναστατούν και θέλουν να το φάνε περισσότερο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόβλημα υπερφαγίας, είτε αγχώνονται τόσο πολύ με το φαγητό που το αποφεύγουν.»

Οι κλινικοί γιατροί έχουν εκφράσει επίσης ανησυχίες σχετικά με το «Εθνικό Πρόγραμμα Μέτρησης Παιδιού», το οποίο απαιτεί από τους δασκάλους να καταγράφουν τον δείκτη μάζας σώματος – μια αναλογία ύψους προς βάρος που μπορεί να βοηθήσει στην επιδείνωση της παχυσαρκίας – παιδιών στα πέντε και ξανά στα 11. Η κυβερνητική καθοδήγηση αναφέρει ότι τα παιδιά πρέπει να ζυγίζονται ιδιωτικά και, εάν υπάρχει ανησυχία, οι επιστολές θα πρέπει να αποστέλλονται απευθείας στους γονείς, χωρίς, παρόλα αυτά, να συμβαίνει πάντα.

 «Όλο το προσωπικό έχει να διαδραματίσει ρόλο για να διασφαλιστεί, ότι, όπου εγείρονται προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών, γίνονται οι παραπομπές σε υπηρεσίες υποστήριξης ή εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη. Επενδύουμε εκατομμύρια για να υποστηρίξουμε τους δασκάλους να το κάνουν αυτό», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/health/article-10655271/Parents-fear-healthy-eating-lessons-triggering-eating-disorders-children-young-seven.html

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο