Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι βρικόλακες δεν μπορούν να φάνε σκόρδο;

ΑρχικήΟικιακάLIFEΓιατί οι βρικόλακες δεν μπορούν να φάνε σκόρδο;
spot_img

Πως συνδέθηκε το σκόρδο με το μυθικό νυκτόβιο πλάσμα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως συνδέθηκε το σκόρδο με τους βρικόλακες και γιατί φαίνεται ότι τους απωθεί, εμποδίζει την ικανότητα τους να τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και μπορεί ακόμη και να τους σκοτώσει;

     Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το γιατί το συγκεκριμένο φυτό λέγεται ότι απωθεί τα μυθικά αυτά πλάσματα. Η πιο κοινή θεωρία συνδέει τον βαμπιρισμό με μια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται πορφυρία. Ένα άτομο με πορφυρία δεν έχει τα ένζυμα που μετατρέπουν μια χημική ουσία που ονομάζεται πορφυρίνη σε αίμη, μέρος μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση πορφυρινών. Αυτό οδηγεί σε σωματικές επιπτώσεις, όπως υποχώρηση των ούλων (που κάνει τα δόντια να φαίνονται μακρύτερα), χλωμό δέρμα, ευαισθησία στο ηλιακό φως και δυσανεξία σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου. Θεωρητικά, τα άτομα με πορφυρία θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την παροχή αίμης πίνοντας αίμα, επομένως δεν είναι περίεργο που έγινε η σύνδεση μεταξύ της διαταραχής και του βαμπιρισμού.

Μια άλλη θεωρία είναι πως, αυτό που συνδέει τον βαμπιρισμό με την αποστροφή για το σκόρδο είναι η λύσσα. Οι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό αφού γρατσουνιστούν ή δαγκωθούν από λυσσασμένο ζώο. Τα συμπτώματα της λύσσας περιλαμβάνουν επιθετικότητα και επιθυμία για δάγκωμα, αϋπνία που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει νυχτερινή περιπλάνηση και υπερευαισθησία που οδηγεί σε ανεπιθύμητη αντίδραση στους καθρέφτες, το φως και τις έντονες οσμές, συμπεριλαμβανομένων των δύσοσμων φυτών όπως το σκόρδο. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνδέσει ακόμη και τον θρύλο των βρικόλακων με μια επιδημία λύσσας του 1720 στην Ουγγαρία.

Επειδή οι βρικόλακες θεωρήθηκε ότι δημιουργήθηκαν από μια ασθένεια, πιστευόταν ότι μια τροφή γνωστή για τις θεραπευτικές της δυνάμεις θα μπορούσε ενδεχομένως να «θεραπεύσει» τη μόλυνση που οδήγησε στην ύπαρξή τους. Σύμφωνα με το μύθο, οι άνθρωποι έκαναν περισσότερα από το να κουβαλούν απλώς σκόρδο ως προστασία: Για να μην μπαίνουν τα βαμπίρ στα σπίτια τους, κρεμούσαν επίσης το φυτό στα παράθυρά τους και το έτριβαν στις κλειδαρότρυπες και στις καμινάδες τους…

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο