Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι βρικόλακες δεν μπορούν να φάνε σκόρδο;

ΑρχικήΟικιακάLIFEΓιατί οι βρικόλακες δεν μπορούν να φάνε σκόρδο;
spot_img

Πως συνδέθηκε το σκόρδο με το μυθικό νυκτόβιο πλάσμα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως συνδέθηκε το σκόρδο με τους βρικόλακες και γιατί φαίνεται ότι τους απωθεί, εμποδίζει την ικανότητα τους να τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και μπορεί ακόμη και να τους σκοτώσει;

- Advertisement -

     Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με το γιατί το συγκεκριμένο φυτό λέγεται ότι απωθεί τα μυθικά αυτά πλάσματα. Η πιο κοινή θεωρία συνδέει τον βαμπιρισμό με μια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται πορφυρία. Ένα άτομο με πορφυρία δεν έχει τα ένζυμα που μετατρέπουν μια χημική ουσία που ονομάζεται πορφυρίνη σε αίμη, μέρος μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση πορφυρινών. Αυτό οδηγεί σε σωματικές επιπτώσεις, όπως υποχώρηση των ούλων (που κάνει τα δόντια να φαίνονται μακρύτερα), χλωμό δέρμα, ευαισθησία στο ηλιακό φως και δυσανεξία σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, συμπεριλαμβανομένου του σκόρδου. Θεωρητικά, τα άτομα με πορφυρία θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την παροχή αίμης πίνοντας αίμα, επομένως δεν είναι περίεργο που έγινε η σύνδεση μεταξύ της διαταραχής και του βαμπιρισμού.

Μια άλλη θεωρία είναι πως, αυτό που συνδέει τον βαμπιρισμό με την αποστροφή για το σκόρδο είναι η λύσσα. Οι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό αφού γρατσουνιστούν ή δαγκωθούν από λυσσασμένο ζώο. Τα συμπτώματα της λύσσας περιλαμβάνουν επιθετικότητα και επιθυμία για δάγκωμα, αϋπνία που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει νυχτερινή περιπλάνηση και υπερευαισθησία που οδηγεί σε ανεπιθύμητη αντίδραση στους καθρέφτες, το φως και τις έντονες οσμές, συμπεριλαμβανομένων των δύσοσμων φυτών όπως το σκόρδο. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν συνδέσει ακόμη και τον θρύλο των βρικόλακων με μια επιδημία λύσσας του 1720 στην Ουγγαρία.

Επειδή οι βρικόλακες θεωρήθηκε ότι δημιουργήθηκαν από μια ασθένεια, πιστευόταν ότι μια τροφή γνωστή για τις θεραπευτικές της δυνάμεις θα μπορούσε ενδεχομένως να «θεραπεύσει» τη μόλυνση που οδήγησε στην ύπαρξή τους. Σύμφωνα με το μύθο, οι άνθρωποι έκαναν περισσότερα από το να κουβαλούν απλώς σκόρδο ως προστασία: Για να μην μπαίνουν τα βαμπίρ στα σπίτια τους, κρεμούσαν επίσης το φυτό στα παράθυρά τους και το έτριβαν στις κλειδαρότρυπες και στις καμινάδες τους…

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα