Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λήγουν τα μπαχαρικά και τα βότανα;

ΑρχικήPicksNews LineΛήγουν τα μπαχαρικά και τα βότανα;
spot_img

Πόσο μπορεί να μείνει το καθένα από αυτά στο ντουλάπι της κουζίνας

Τα μπαχαρικά προέρχονται από τις αποξηραμένες ρίζες, τον φλοιό ή το στέλεχος ενός φυτού, ενώ τα βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού. Κάνουν μόνο πιο νόστιμο το φαγητό αλλά βοηθούν επίσης στην πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων και αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, π.χ. γαρίφαλο, κουρκουμάς, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και κανέλα, έχουν επιδείξει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πόσο όμως μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ντουλάπι μας;

Τα μπαχαρικά λήγουν, αλλά σε αντίθεση με το χαλασμένο κρέας, η χρήση ληγμένων μπαχαρικών δεν θα προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα, και όσο περισσότερο ολόκληρο – ή λιγότερο επεξεργασμένο – είναι το καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.

Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια:

βασιλικός
ρίγανη
θυμάρι
δενδρολίβανο
φύλλα δάφνης
άνηθος
μαϊντανός
κόλιαντρο
μέντα
μαντζουράνα

Τα μπαχαρικά αλεσμένα ή σε σκόνη έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια:

τζίντζερ σε σκόνη
σκόνη σκόρδου
κανέλα
τσίλι σε σκόνη
τριμμένος κουρκουμάς
αλεσμένο μπαχάρι
αλεσμένο κάρδαμο
αλεσμένη πάπρικα
θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού
μείγματα καρυκευμάτων

Τα μπαχαρικά ολόκληρα ή μη, έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς μόνο η επιφάνειά τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά έλαια και τις αρωματικές ενώσεις τους περισσότερο από τα αντίστοιχα αλεσμένα.

Εάν αποθηκευτούν σωστά, ολόκληρα τα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια:

ολόκληροι κόκκοι πιπεριού
κολίανδρος
σπόροι μουστάρδας
σπόροι μάραθου
σπόροι κύμινου
μοσχοκάρυδο ολόκληρο
γαρίφαλο
ξυλάκια κανέλας
ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι
λεμονόχορτο

Το αλάτι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ ‘αόριστον ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του χωρίς να χαλάσει ή να χάσει τη γεύση του. Αν χρησιμοποιείτε ένα αλάτι στο οποίο έχουν προστεθεί μπαχαρικά τότε τα καρυκεύματα μπορεί να χάσουν τη δραστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Πώς καταλαβαίνω ότι πρέπει να πετάξω ένα μπαχαρικό που έχω στο ντουλάπι;

Σημειώστε ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα μπαχαρικά εάν δεν μυρίζουν όπως θα έπρεπε. Τα πολυκαιρισμένα μπαχαρικά και βότανα γίνονται «άτονα» αλλά μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν. Το μειονέκτημα είναι ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα τείνουν να χάνουν τη γεύση τους με την πάροδο του χρόνου.

Το χρώμα των φυλλωδών βοτάνων όπως η ρίγανη ή ο μαϊντανός θα αλλάζει όσο περισσότερο τα κρατάτε στο ντουλάπι σας. Αλλά μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε αυτά τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα με σούπα ή άλλα φαγητά όπου οι γεύσεις αναμειγνύονται μεταξύ τους.

Επίσης να ξέρετε ότι όταν ανοίγετε συνεχώς ένα δοχείο μπαχαρικών, το περιεχόμενό του θα εκτίθεται στον αέρα πιο συχνά και θα πρέπει να το αντικαταστήσετε νωρίτερα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για πόσο καιρό έχετε τα μπαχαρικά σας, μπορείτε να τρίψετε μια μικρή ποσότητα στην παλάμη του χεριού σας. Εάν το άρωμα είναι αδύναμο και η γεύση δεν είναι καλή, μην το χρησιμοποιήσετε γιατί μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του φαγητού.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο