Γιατί η κουζίνα σας μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα μικρόβια και από την τουαλέτα.
Εκατομμύρια περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης συμβαίνουν κάθε χρόνο. Ενώ για πολλά από αυτά ευθύνονται τα εστιατόρια και οι παραγγελίες στο σπίτι, η αιτία για άλλες κρύβεται στην οικιακή κουζίνα.
Ορισμένα μικρόβια θα μπορούσαν να εισαχθούν από εσάς κατά το μαγείρεμα. Πλένετε τα χέρια σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι και πριν ετοιμάσετε το φαγητό; Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το τηλέφωνό σας όταν το χρησιμοποιείτε για να διαβάζετε συνταγές; Γνωρίζετε πόσο καθαρά είναι τα ποτηρόπανα και οι πετσέτες σας;
Το χειμερινό μικρόβιο του εμετού, ή νοροϊός, είναι ο πιο κοινός τύπος τροφικής δηλητηρίασης. Αλλά και άλλα βακτήρια, ιοί, μύκητες και παράσιτα – συμπεριλαμβανομένων του καμπυλοβακτηριδίου και της σαλμονέλας – μας αρρωσταίνουν.
Πολλές μολυσματικές ασθένειες μεταδίδονται με την αφή. Δεδομένου ότι τα χέρια σας φέρονται να φιλοξενούν ανά πάσα στιγμή περίπου 3.000 βακτήρια από περισσότερα από 150 είδη (τα περισσότερα από τα οποία είναι αβλαβή), φανταστείτε πόσα μικρόβια μπορείτε να εισαγάγετε στην κουζίνα σας αν μαγειρεύετε χωρίς να τα πλένετε. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, τα μικρόβια αποβάλλονται από το στόμα και τη μύτη σας στα χέρια σας.
Το πλύσιμο των χεριών σας με τον σωστό τρόπο βοηθά να απαλλαγείτε από αυτά τα παθογόνα. Το πλύσιμό τους μόνο με νερό μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στο 23%, αλλά το πλύσιμό τους με σαπούνι και νερό μπορεί να τα μειώσει στο 8%, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, δεν σκοτώνετε τους παθογόνους μικροοργανισμούς, απλώς τους πλένετε. Γι’ αυτό δεν έχει σημασία αν το νερό είναι ζεστό ή κρύο. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καθαρίζετε τον νεροχύτη σας!
Το τηλέφωνό σας πιθανότατα πηγαίνει παντού μαζί σας, ακόμη και στο μπάνιο. Βακτήρια κοπράνων βρίσκονται σε ένα στα έξι smartphones, σύμφωνα με μια μελέτη που ανατέθηκε από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Πλύσης Χεριών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται με τα τρόφιμα που προέρχονται από ζώα: Το ωμό κρέας ή το ωμό ψάρι, αλλά και το ωμό γάλα ή τα ωμά αυγά συχνά περιέχουν τους λεγόμενους ζωονοσογόνους παθογόνους παράγοντες. «Πρόκειται για παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις σε ζώα και ανθρώπους και μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ τους», εξηγεί η Wichmann-Schauer, στο νέο επεισόδιο του «Risiko», το επιστημονικό podcast του Γερμανικού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων.
Το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ιδιαίτερα συχνό, αλλά και η σαλμονέλα και ορισμένα βακτήρια E. coli. Εμφανίζονται επίσης σε υγιή ζώα, συχνά χωρίς να προκαλούν συμπτώματα. Μπορούν όμως στη συνέχεια να μεταδοθούν στα τρόφιμα κατά τη σφαγή, το άρμεγμα ή την ωοτοκία.
Ιδιαίτερα τα άτομα από ευαίσθητες ομάδες δεν πρέπει επομένως ποτέ να τρώνε τέτοια τρόφιμα ωμά, εξηγεί η Wichmann-Schauer: «Αυτό σημαίνει κυρίως πολύ μικρά παιδιά, πολύ ηλικιωμένους, άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ή έγκυες γυναίκες». Αλλά η συμβουλή ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές: Είναι προτιμότερο να μαγειρεύετε καλά το κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα: «Εάν ένα προϊόν θερμανθεί σε τουλάχιστον 70°C σε όλα τα σημεία για τουλάχιστον δύο λεπτά, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών έχει θανατωθεί».
Κατά την προετοιμασία των τροφίμων, ωστόσο, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν επίσης να μεταφερθούν στις συσκευές κουζίνας, στους πάγκους εργασίας και στα ίδια σας τα χέρια. Τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να περάσουν από την ωμή μπριζόλα στη σαλάτα, για παράδειγμα, και η κατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.
Αυτοί οι τύποι βακτηρίων μπορούν να επιβιώσουν στα χέρια και τις επιφάνειες για ώρες, ειδικά όταν η επιφάνεια είναι ζεστή και μακριά από το φως του ήλιου, όπως ένα ζεστό τηλέφωνο στην τσέπη σας. Από εκεί, τα μικρόβια μπορούν να παραληφθούν από άλλους ανθρώπους ή να μεταφερθούν σε αντικείμενα όπως τα τρόφιμα και τα χερούλια της πόρτας ή της κατσαρόλας.
Με το 60% των πανιών πιάτων να έχουν μολυνθεί με e. coli, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υγιεινής, και με άλλα πανιά στην κουζίνα να είναι συχνά παρόμοια φορτωμένα με μικρόβια, τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την εξάπλωση των μικροβίων; «Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα πανιά αδιακρίτως. Είναι ίσως το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα. Βασικά μαζεύετε βακτήρια καθώς καθαρίζετε και έρχεται ένα σημείο όπου στην πραγματικότητα λερώνετε την επιφάνεια», εξηγεί ο Dr Ackerley.
Ακολουθούν συμβουλές για την καθαριότητα των πανιών:
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά πανιά για τα πιάτα, το πάτωμα, το στέγνωμα των χεριών και άλλες επιφάνειες.
- Βάλτε τακτικά τις βούρτσες πλυσίματος στο πλυντήριο πιάτων.
- Πλένετε τακτικά τα πανιά σας σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, ιδανικά μεγαλύτερη των 80°C.
- Αν δεν έχετε πλύσιμο με βρασμό στο πλυντήριο, βάλτε τα πανιά πιάτων σας σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγη σκόνη πλύσης και αφήστε τα να βράσουν.
Σε μια μελέτη του 2011, το 32% των πάγκων εργασίας κουζίνας βρέθηκε θετικό για κολοβακτηρίδια (μια οικογένεια βακτηρίων που περιλαμβάνει τη σαλμονέλα και το e. coli και αποτελεί δείκτη πιθανής μόλυνσης από περιττώματα). Μόλις το 9% των λαβών των βρυσών του μπάνιου βρέθηκαν θετικά στην ίδια μελέτη. Οι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες, ανάλογα με το τι είναι και την επιφάνεια στην οποία βρίσκονται.