Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνη κουτάλα μαγειρέματος – Επείγουσα ανάκληση από την αγορά της Κύπρου (φωτο)

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνη κουτάλα μαγειρέματος - Επείγουσα ανάκληση από την αγορά της Κύπρου (φωτο)
spot_img

Οι κουτάλες περιέχουν ουσίες με γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο.

Συνεχίζονται οι ανακλήσεις οικιακών σκευών κυρίως προέλευσης Κίνας, λόγω μετανάστευσης επικίνδυνων χημικών ουσιών. Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι η Υγειονομική Υπηρεσία του Υπουργείου, στο πλαίσιο των επίσημων ελέγχων που πραγματοποιεί στην κυπριακή αγορά, έχει προβεί σε δειγματοληψία του πιο κάτω υλικού/αντικειμένου, το οποίο προορίζεται για επαφή με τα τρόφιμα, και το οποίο, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις από το διαπιστευμένο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους, έχει διαπιστωθεί ότι δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ)αριθ. 10/2011 για τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα, όσον αφορά στη μετανάστευση Πρωτογενών Αρωματικών Αμινών (ΠΑΑ) στα τρόφιμα.

- Advertisement -

Χαρακτηριστικά προϊόντος

Ονομασία Προϊόντος: Κουτάλα Πλαστική CUCCHIAIONE LINEA CHEF
Εμπορική Επωνυμία: GNALI
Γραμμικός Κωδικός: 8011126006748
ITEM NO: artCH24
Αριθ. παρτίδας/batch no: 22/24N0211
Χώρα καταγωγής: Κίνα

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά την εταιρεία που εισάγει και
διακινεί το υπό αναφορά υλικό/αντικείμενο, που προορίζεται σε επαφή με τρόφιμα στην κυπριακή αγορά, και
δόθηκαν οδηγίες για άμεση ανάκληση/απόσυρση όλων των ποσοτήτων της συγκεκριμένης παρτίδας.
Επειδή, όμως, ενδέχεται κάποια ποσότητα της συγκεκριμένης παρτίδας του πιο πάνω υλικού/αντικειμένου να
βρίσκεται ήδη στην κατοχή καταναλωτών, αυτοί προτρέπονται όπως αποφύγουν τη χρήση του και να το
επιστρέψουν στους χώρους από όπου το έχουν αγοράσει.
Παρακάτω παρατίθενται φωτογραφίες του αντικειμένου για εύκολη αναγνώριση.

Τι είναι οι αρωματικές αμίνες

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα που προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών . Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο. Συνεπώς ορισμένες πρωτογενείς αρωματικές αμίνες PAA παρουσιάζουν τοξικολογική ανησυχία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι αρωματικές αμίνες καθώς και μελαμίνη και κυανουρικό οξύ ανιχνεύθηκαν στα ούρα από 171 έγκυες γυναίκες σε έρευνα του πανεπιστημίου Johns Hopkins που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 12 χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε περισσότερο από το 60% των δειγμάτων, με το κυανουρικό οξύ, τη μελαμίνη, την ανιλίνη, την 4,4′-μεθυλενοδιανιλίνη και ένα σύνθετο ο-τολουιδίνης και μ-τολουιδίνης να ανιχνεύεται στο 99 έως 100% των δειγμάτων! Σύμφωνα με την μελέτη, αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του παιδιού.

Τα PAA ξεχωρίζουν μεταξύ των μη σκόπιμα προστιθέμενων ουσιών (NIAS) που βρίσκονται σε εύκαμπτες συσκευασίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μεταναστεύουν στα τρόφιμα σε ανιχνεύσιμα επίπεδα και συνεπώς η δοκιμές για τη μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών (PAA) από τα υλικά συσκευασίας τροφίμων (FCM) στα τρόφιμα είναι κρίσιμης σημασίας. 

 Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αζωχρωστικών, όπως ορισμένες κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες χρωστικές, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν σε μελάνια ως ακαθαρσίες χρωστικών ή προϊόντων διάσπασης.

Τα PAA έχουν ανιχνευθεί σε πλαστικά υλικά (οικιακά σκεύη) που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα αλλά και σε συσκευασίες τροφίμων από χαρτί και χαρτόνι. Για τα μαγειρικά σκεύη, τις χαρτοπετσέτες και άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο