Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μην πετάτε το παλιό ψωμί: 6 τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε

ΑρχικήΟικιακάΜην πετάτε το παλιό ψωμί: 6 τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε
spot_img

cibum team

Έχετε παλιό ψωμί που σιγά σιγά σκληραίνει; Μη βιαστείτε να το πετάξετε.

Το παλιό, ξερό ψωμί του τοστ, το ψωμί ολικής αλέσεως ή τα ρολά μπορούν εύκολα να υποστούν περαιτέρω επεξεργασία – όχι μόνο σε φρυγανιά (αν και αυτό είναι επίσης καλή ιδέα!).

Ως γνωστόν, το ξηρό ψωμί γίνεται πραγματικά νόστιμο ξανά αν το πασπαλίζετε με λίγο νερό, το ψήνετε στη φρυγανιέρα ή στο φούρνο και μετά το βουρτσίζετε ζεστό με βούτυρο ή ελαιόλαδο .

Αλλά αν δεν σας αρέσει ή αν είναι ήδη πολύ αργά για ψήσιμο, αφήστε τον εαυτό σας να εμπνευστεί από τις ακόλουθες ιδέες και συνταγές από το oekotest.de:

  1. Κρουτόν από μπαγιάτικο ψωμί

Τα σπιτικά κρουτόν έχουν υπέροχη γεύση σε σαλάτες ή σούπες – και είναι πολύ εύκολο να γίνουν. Κόψτε το ξερό λευκό ψωμί ή τοστ ψωμί σε κύβους και ψήστε τα στο τηγάνι με βούτυρο ή ελαιόλαδο.

  1. Φρυγανισμένα πατατάκια φτιαγμένα από μπαγιάτικο ψωμί

Για τσιπς ψωμιού χρειάζεστε πολύ λεπτές φέτες ψωμιού, τις οποίες στη συνέχεια τοποθετείτε η μία δίπλα στην άλλη σε ένα ταψί (μην ξεχνάτε χαρτί ψησίματος!), Αλείφετε με ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με βότανα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για οκτώ με δέκα λεπτά.

  1. Σαλάτα με ψωμί (panzanella)

Όλα τα ψωμιά ταιριάζουν στη διάσημη ιταλική σαλάτα ψωμιού, επίσης γνωστή ως panzanella. Κόψτε το ψωμί για τη σαλάτα ψωμιού σε κύβους και ψήστε το στο τηγάνι με σκόρδο και ελαιόλαδο. Με ντομάτες, κρεμμύδια, βασιλικό και μια βινεγκρέτ γίνεται ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο.

Η σαλάτα ψωμιού έρχεται σε πολλές νόστιμες παραλλαγές, για παράδειγμα:

  • Σαλάτα ψωμιού με ντομάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια και τυρί
  • Ελληνική σαλάτα ψωμιού με καρότα, ντομάτες, κρεμμύδια, κάπαρη, ελιές και πρόβειο τυρί
  • Σαλάτα φθινοπωρινού ψωμιού με μήλα, ξηρούς καρπούς και σαλάτα ραντίτσιο
  • Μεσογειακή σαλάτα ψωμιού με ρόκα, ντομάτες, κουκουνάρια, κρεμμύδια, σκόρδο, παρμεζάνα και βασιλικό

– Ανατολίτικη σαλάτα ψωμιού με αγγούρι, πιπεριά, ντομάτες, κρεμμύδια, μαϊντανό, δυόσμο και ras el-hanout

  1. Γαλλική φρυγανιά

Για τη γαλλική φρυγανιά, κόψτε τη ξηρή φρυγανιά ή το λευκό ψωμί στη μέση και απολαύστε σε μείγμα 300 ml γάλακτος, δύο αυγά, 40 γραμμάρια ζάχαρη και ένα πακέτο ζάχαρης βανίλιας. Το μείγμα είναι αρκετό για περίπου έξι φέτες ψωμιού. Στη συνέχεια τηγανίζουμε το ψωμί στο τηγάνι και το απολαμβάνουμε με ζάχαρη, κανέλα, παγωτό ή σάλτσα βανίλιας.

  1. Επεξεργασία παλιού ψωμιού σε φρυγανιά

Κόψτε το ξερό ψωμί σε φέτες και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα ή στο φούρνο. Στη συνέχεια, βάλτε το στο μπλέντερ ή κόψτε το με το μπλέντερ χειρός.

Εάν φυλάσσεται αεροστεγώς, η τριμμένη φρυγανιά ή η φρυγανιά θα διατηρηθούν για μερικές εβδομάδες. 

  1. Φρυγανίστε το παλιό ψωμί στο τηγάνι

Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί επίσης να ψηθεί σε ολόκληρες φέτες με λίγο ελαιόλαδο. Απλώς προσθέστε το στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Το τραγανό φρυγανισμένο ψωμί είναι στη συνέχεια ένα εξαιρετικό συνοδευτικό σε σαλάτες και σούπες ή – με ένα άλειμμα ή βουτιά – ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο