Ποιο φυτικό “γάλα” μπορεί να θερμανθεί και ποιο όχι.
Το «γάλα» φυτικής προέλευσης είτε από αμύγδαλα, είτε από βρώμη, από καρύδα, από σόγια ή ακόμη και με βάση το ρύζι, υπάρχει πλέον σε όλα μεγάλα και μικρά σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Τα φυτικό «γάλα» δεν είναι μόνο θέμα μόδας, ούτε καν (πλέον) προνόμιο των vegan, αφού το επιλέγουν και όσοι έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό. Απευθύνεται λοιπόν όχι μόνο σε αυτούς που δεν θέλουν να πιούν συμβατικό γάλα από επιλογή, αλλά και σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους υγείας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Το «ύπουλο» εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – Δείτε πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με κόκκαλα – Κίνδυνος πνιγμού ή τραυματισμού
Η ευρεία αποδοχή και κατανάλωσή του, γεννά πολλά ερωτήματα για τα οποία έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις από την επιστήμη. Όπως το ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει την θρεπτική αξία του συμβατικού γάλακτος και δεν πρέπει γενικά να θεωρείται ως διατροφικά υποκατάστατα του γάλακτος. Είναι ωστόσο μία καλή εναλλακτική από το “καθόλου γάλα”. Και το ερώτημα του εάν μπορούμε με ασφάλεια να το θερμάνουμε έχει απαντηθεί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέρμα στις «πονηρές» πρακτικές της Amazon: Διαταγή να κοινοποιεί ανακλήσεις και να επιστρέφει χρήματα για ελαττωματικά προϊόντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεμάτη μαμούνια βρώμη πασίγνωστης μάρκας που αγοράστηκε από Eλληνικό σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες δημιούργησαν μακαρόνια πιο λεπτά κι από τα ανθρώπινα μαλλιά – Η απίθανη χρήση τους
Η θέρμανση φυτικού γάλακτος δεν συνίσταται σε ορισμένα είδη, όχι γιατί διακυβεύεται η μικροβιολογική του ασφάλεια, αλλά γιατί «δεν λειτουργού το ίδιο καλά». Πιο συγκεκριμένα το γάλα σόγιας το μοναδικό που μπορεί να συγκριθεί σε θρεπτική αξία με το αγελαδινό, μπορεί να θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς πήξη ή διαχωρισμό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για σάλτσες, σούπες και αρτοσκευάσματα.
Το γάλα αμυγδάλου όμως όχι. Αυτό γιατί σε υψηλή θερμοκρασία έχει την τάση να αποχωρίζεται και να πήζει. Αυτό που λένε δηλαδή οι Ελληνίδες μαγείρισσες “κόβει”. Αν θέλετε οπωσδήποτε να το ζεστάνετε, φροντίστε να το κάνετε αργά με χαμηλή προς μέτρια φωτιά και να το ανακατεύετε συχνά για να μην πήξει. Εάν το ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων, κάντε το μόνο για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοκτέιλ κορτιζόλης: Είναι ασφαλής η νέα μόδα που έχει κατακλύσει τα social; Τι λένε οι γιατροί;
Και το γάλα καρύδας δεν είναι κατάλληλο για θέρμανση όχι γιατί κόβει αλλά γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γίνεται πιο παχύρευστο και πιο κρεμώδες από άλλα είδη γάλακτος φυτικής προέλευσης. Αντίθετα το γάλα από ρύζι, γίνεται πιο λεπτό και νερουλό όταν θερμαίνεται κάτι που μπορεί να το κάνει λιγότερο ιδανικό για μαγείρεμα και ψήσιμο. Εκτός από το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης μπορεί να θερμανθεί χωρίς πρόβλημα, αρκεί να το ανακατεύετε και αυτό σε χαμηλή φωτιά. Και θα είναι καλό για την παρασκευή lattes και άλλων ζεστών ροφημάτων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και όμως! Πωλούνται απαγορευμένες συσκευές με τις οποίες τα μωρά μπορούν να τρώνε μόνα τους – Προειδοποίηση των Αρχών
Συμπερασματικά, όσον αφορά τη θέρμανση γάλακτος φυτικής προέλευσης, το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης είναι οι καλύτερες επιλογές, ενώ το γάλα καρύδας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα ρυζιού μπορούν να θερμανθούν, αλλά μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά σε ορισμένες συνταγές. Όλα όμως είναι καλύτερα να τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και ταυτόχρονα να τα ανακατεύετε.