Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορώ να ζεστάνω το “γάλα” αμυγδάλου, βρώμης ή σόγιας;

ΑρχικήΟικιακάΜπορώ να ζεστάνω το "γάλα" αμυγδάλου, βρώμης ή σόγιας;
spot_img

Ποιο φυτικό “γάλα” μπορεί να θερμανθεί και ποιο όχι.

Το «γάλα» φυτικής προέλευσης είτε από αμύγδαλα, είτε από βρώμη, από καρύδα, από σόγια ή ακόμη και με βάση το ρύζι, υπάρχει πλέον σε όλα μεγάλα και μικρά σουπερμάρκετ και παντοπωλεία. Τα φυτικό «γάλα» δεν είναι μόνο θέμα μόδας, ούτε καν (πλέον) προνόμιο των vegan, αφού το επιλέγουν και όσοι έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό. Απευθύνεται λοιπόν όχι μόνο σε αυτούς που δεν θέλουν να πιούν συμβατικό γάλα από επιλογή, αλλά και σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν για λόγους υγείας.

- Advertisement -

Η ευρεία αποδοχή και κατανάλωσή του, γεννά πολλά ερωτήματα για τα οποία έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις από την επιστήμη. Όπως το ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει την θρεπτική αξία του συμβατικού γάλακτος και δεν πρέπει γενικά να θεωρείται ως διατροφικά υποκατάστατα του γάλακτος. Είναι ωστόσο μία καλή εναλλακτική από το “καθόλου γάλα”. Και το ερώτημα του εάν μπορούμε με ασφάλεια να το θερμάνουμε έχει απαντηθεί.

Η θέρμανση φυτικού γάλακτος δεν συνίσταται σε ορισμένα είδη, όχι γιατί διακυβεύεται η μικροβιολογική του ασφάλεια, αλλά γιατί «δεν λειτουργού το ίδιο καλά». Πιο συγκεκριμένα το γάλα σόγιας το μοναδικό που μπορεί να συγκριθεί σε θρεπτική αξία με το αγελαδινό, μπορεί να θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς πήξη ή διαχωρισμό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για σάλτσες, σούπες και αρτοσκευάσματα.

Το γάλα αμυγδάλου όμως όχι. Αυτό γιατί σε υψηλή θερμοκρασία έχει την τάση να αποχωρίζεται και να πήζει. Αυτό που λένε δηλαδή οι Ελληνίδες μαγείρισσες “κόβει”. Αν θέλετε οπωσδήποτε να το ζεστάνετε, φροντίστε να το κάνετε αργά με χαμηλή προς μέτρια φωτιά και να το ανακατεύετε συχνά για να μην πήξει.  Εάν το ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων, κάντε το μόνο για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά.

Και το γάλα καρύδας δεν είναι κατάλληλο για θέρμανση όχι γιατί κόβει αλλά γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γίνεται πιο παχύρευστο και πιο κρεμώδες από άλλα είδη γάλακτος φυτικής προέλευσης. Αντίθετα το γάλα από ρύζι, γίνεται πιο λεπτό και νερουλό όταν θερμαίνεται κάτι που μπορεί να το κάνει λιγότερο ιδανικό για μαγείρεμα και ψήσιμο. Εκτός από το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης μπορεί να θερμανθεί χωρίς πρόβλημα, αρκεί να το ανακατεύετε και αυτό σε χαμηλή φωτιά. Και θα είναι καλό για την παρασκευή lattes και άλλων ζεστών ροφημάτων.

Συμπερασματικά, όσον αφορά τη θέρμανση γάλακτος φυτικής προέλευσης, το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης είναι οι καλύτερες επιλογές, ενώ το γάλα καρύδας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το γάλα αμυγδάλου και το γάλα ρυζιού μπορούν να θερμανθούν, αλλά μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά σε ορισμένες συνταγές. Όλα όμως είναι καλύτερα να τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και ταυτόχρονα να τα ανακατεύετε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία

Γιατί το ψωμί χαλάει τόσο γρήγορα; Το λάθος που κάνουμε

Εάν το ψωμί σας δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να συσσωρεύσει υγρασία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα