Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα έρευνα: σαλάτες και φρούτα διώχνουν το άγχος

ΑρχικήΟικιακάΝέα έρευνα: σαλάτες και φρούτα διώχνουν το άγχος
spot_img

cibum team

   Η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με λιγότερο άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 10% χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερο από 230 γραμμάρια.

Η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με λιγότερο άγχος, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU).

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και των επιπέδων άγχους περισσότερων από 8.600 Αυστραλών ηλικίας μεταξύ 25 και 91 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής (AusDiab) της Αυστραλίας από το Baker Heart and Diabetes Institute.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 470 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 10% χαμηλότερα επίπεδα στρες από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερο από 230 γραμμάρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να τρώτε τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Ο επικεφαλής ερευνητής, υποψήφιος διδάκτορας Simone Radavelli-Bagatini από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διατροφή του ECU, δήλωσε ότι η μελέτη ενισχύει τη σχέση μεταξύ διατροφής πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά και της ψυχικής ευεξίας.

“Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι λιγότερο αγχωμένα από εκείνα με χαμηλότερη πρόσληψη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην ψυχική ευεξία”, δήλωσε η κα Radavelli-Bagatini.

Η ψυχική υγεία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1 στα 10 άτομα ζουν με διαταραχή ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με την Radavelli-Bagatini, το άγχος θεωρείται φυσιολογικό, αλλά η μακροχρόνια παρουσία του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία.

«Το μακροχρόνιο και μη διαχειριζόμενο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, της κατάθλιψης και του άγχους, οπότε πρέπει να βρούμε τρόπους για να αποτρέψουμε και ενδεχομένως να ανακουφίσουμε τα προβλήματα ψυχικής υγείας στο μέλλον», υποστηρίζει η Radavelli-Bagatini.

 

“Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και άγχους σε νεότερους ενήλικες, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παρόμοια αποτελέσματα σε ενήλικες όλων των ηλικιών”, δήλωσε η Radavelli-Bagatini.

Φαγητό και διάθεση

Ενώ οι μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει το άγχος εξακολουθούν να είναι ασαφείς, η  Radavelli-Bagatini είπε ότι τα βασικά θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας.

“Τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία. Η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα είναι αναγνωρισμένοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, άγχος και χαμηλότερη διάθεση. Αυτά τα ευρήματα ενθαρρύνουν περισσότερη έρευνα για τη διατροφή και συγκεκριμένα ποια φρούτα και λαχανικά παρέχουν τα περισσότερα οφέλη για την ψυχική υγεία.”

 «Η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετίζεται αντιστρόφως με το αντιληπτό άγχος σε όλη τη διάρκεια ζωής των ενηλίκων» δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition.

Πηγή: sciencedaily

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο