Της Χάιδως Γεωργιάδου*
Η νηστεία σε διάφορες μορφές υπάρχει σαν έθιμο εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλές θρησκευτικές ομάδες. Οι Μουσουλμάνοι έχουν περιορισμούς ως προς την ώρα κατανάλωσης τροφής. Νηστεύουν δηλαδή από την αυγή έως το σούρουπο κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Υπάρχουν όμως και κάποια τρόφιμα που απαγορεύεται να καταναλώσουν. Οι Χριστιανοί νηστεύουν πριν από τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές και η νηστεία τους περιλαμβάνει κυρίως διατροφικούς και όχι τόσο χρονικούς περιορισμούς. Νηστείες όμως έχουν και οι υπόλοιπες θρησκείες όπως οι Εβραίοι, οι Ινδουιστές και οι Βουδιστές με περιορισμό τόσο στο είδος των τροφών που καταναλώνουν όσο και στο ωράριο.
Αν και αποτελεί έθιμο πολλών χιλιάδων ετών, μόλις πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η νηστεία συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, τη βελτιστοποίηση του μεταβολισμού και την ενίσχυση της κυτταρικής προστασίας.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ερευνών ήρθε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια η διαλειμματική νηστεία-δίαιτα που υιοθετείται ευρέως, ανεξαρτήτου θρησκείας και εθίμων, έγινε must, και είναι γενική παραδοχή πως αποτελεί το πλέον σύγχρονο εργαλείο απώλειας βάρους.