Τρόποι να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σε κρεμμύδια σκόρδο, μυρωδικά, πατάτες, αβοκάντο, ντομάτες, μανιτάρια, φράουλες, μαρούλια, σπανάκι, κομμένο λεμόνι, μπανάνες, πορτοκάλια, πιπεριές, μήλα, σέλινο καρότα και αγγούρια.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι πιο ευαίσθητα από κάποια αλλά και μερικές απλές συμβουλές θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους αποτρέποντας έτσι τη σπατάλη. Παρακάτω βρίσκονται 25 απλές συμβουλές για μέγιστη διάρκεια ζωής.
1. Διατηρήστε το ψυγείο σας καθαρό
Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του εσωτερικού του ψυγείου σας, καθαρίζοντας τυχόν υπολείμματα παλιών φρούτων και λαχανικών που μπορεί να αλλοιωθούν, σκουπίστε τα διαφορετικά επίπεδα επιφάνειας για να απαλλαγείτε από τυχόν λεκέδες και υπολείμματα που μπορεί να να είναι παρόντες.
2. Φυλάξτε τα κρεμμύδια σε καλσόν
Η αποθήκευση κρεμμυδιών σε καλσόν είναι ένας περίεργος αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Τα κρεμμύδια μπορούν να σαπίσουν πολύ γρήγορα εάν υπάρχει πολύ υγρασία. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να τα διατηρείτε σε δροσερό σκοτεινό μέρος.
3. Αποθηκεύστε το σκόρδο σε σκοτεινό μέρος με χαμηλή υγρασία
Είναι καλύτερο να διατηρείτε το σκόρδο σε σκοτεινό, ξηρό μέρος όπως ένα δοχείο ή μια χάρτινη σακούλα. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι αν ολόκληρος ο βολβός του σκόρδου μείνει άθικτος μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες.
4. Τοποθετήστε τα φρέσκα μυρωδικά σε ένα δοχείο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Τοποθετήστε φρέσκα μυρωδικά όπως, κόλιανδρο, βασιλικό και μαϊντανό σε ένα δοχείο με νερό και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο να μαραθούν, τότε πρέπει να τα διαχειριστείτε σαν να ήταν λουλούδια. Επίσης, μην τα πλύνετε μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.
5. Βάλτε τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
Ένας τρόπος συντήρησης και αποθήκευσης για τις πατάτες είναι να τις τοποθετήσετε σε ένα κουτί με πλέγματα και να καλύψετε το κάτω μέρος με εφημερίδα. Έπειτα διατηρήστε το στη βάση του ντουλαπιού σας για να διατηρήσετε ένα σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον.
6. Τυλίξτε το αβοκάντο σε μια εφημερίδα και βάλτε το σε μια χάρτινη σακούλα
Για να ωριμάσουν πιο γρήγορα τα αβοκάντο, τυλίξτε τα σε εφημερίδα και βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα. Συνήθως χρειάζεται περίπου 7 ημέρες για να ωριμάσει το αβοκάντο. Αλλά αν χρησιμοποιήσετε αυτή τη συμβουλή, θα χρειαστούν μόνο 3-5 ημέρες. Επίσης αν βάλετε μια μπανάνα μέσα στη χάρτινη σακούλα με το αβοκάντο, θα είναι έτοιμα σε μόνο 2 ημέρες, λόγω του αιθυλενίου που εκκρίνουν.
7. Μην αποθηκεύετε τις ντομάτες στο ψυγείο
Για να διαρκέσουν περισσότερο οι τομάτες, κρατήστε τες στο ντουλάπι ή στον πάγκο γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες τις κάνουν να χάνουν τη γεύση τους.
8. Κρατήστε τα μανιτάρια σε χάρτινη σακούλα με μαϊντανό
Μην πλένετε ποτέ τα μανιτάρια μέχρι να είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, γιατί η υγρασία μπορεί να τα καταστρέψει. Απλά αφήστε τα μανιτάρια στο ψυγείο σε μια χάρτινη σακούλα και προσθέστε μερικά κλαδιά μαϊντανού. Ο μαϊντανός έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης κηλίδων στα μανιτάρια.
9. Χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι για να απολυμάνετε τις φράουλες
Θα πρέπει πάντα να περιμένετε να πλύνετε τις φράουλες όταν πρόκειται να τις καταναλώσετε, επειδή το νερό τις μαλακώνει, κάτι που είναι κακό για την αποθήκευση. Πάρτε 1 μέρος λευκό ξύδι και 2 μέρη νερό για να τις απολυμάνετε. Μετά από αυτό, αφού αφαιρέσετε τα κοτσάνια, μπορείτε να τις βάλετε μια αεροστεγή σακούλα στην κατάψυξη, όπου θα διαρκέσουν έως και 4 μήνες.
10. Για να διατηρήσετε φρέσκα τα μαρούλια, ή το σπανάκι, τυλίξτε τα
Αφού απολυμάνετε τα φυλλώδη χόρτα, μπορείτε να τα διατηρήσετε είτε σε δοχείο είτε σε αεροστεγή σακούλα. Απλά μην ξεχάσετε να τα τυλίξετε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν το υπόλοιπο νερό, αν θέλετε να παραμείνουν φρέσκα για έως και 2 εβδομάδες.
11. Τυλίξτε ένα λεμόνι σε αλουμινόχαρτο ή πασπαλίστε το με αλάτι αφού το κόψετε
Εάν χρειάζεστε μόνο μισό λεμόνι, μην αφήσετε το άλλο μισό να πάει χαμένο. Τυλίγοντας το σε αλουμινόχαρτο ή βάζοντας αλάτι στον πολτό θα το βοηθήσει να παραμείνει φρέσκο για 3 ημέρες. Απλώς μην ξεχάσετε να το ξεπλύνετε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.
12. Πασπαλίστε το αβοκάντο με χυμό λεμονιού
Εάν έχετε κόψει ένα αβοκάντο στα δύο, φροντίστε να μην πάρει χρώμα βάζοντας μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Μπορείτε επίσης να το βάλετε σε ένα δοχείο με κομμάτια κρεμμυδιού στο κάτω μέρος. Με αυτές τις συμβουλές, το αβοκάντο θα διατηρήσει το χρώμα του για 1 ή 2 ημέρες.
13. Αφήστε τις καθαρισμένες πατάτες σε ένα δοχείο με νερό και λευκό ξύδι
Για να διατηρήσετε τις καθαρισμένες πατάτες έως και 4 ημέρες, τις βάζετε σε ένα δοχείο γεμάτο νερό, προσθέτετε μερικές σταγόνες λευκό ξύδι και τις βάζετε στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή του γκριζαρίσματος.
14. Παγώστε ώριμες μπανάνες για τα smoothies σας
Αν έχετε αγοράσει μπανάνες που είναι ήδη πραγματικά ώριμες, αλλά θέλετε να τις αποθηκεύσετε για περισσότερο, απλώς αφαιρέστε τη φλούδα, κόψτε τις στα δύο και βάλτε τις σε αεροστεγή σακούλα. Μπορείτε να τις αφήσετε στην κατάψυξη έως και 3 μήνες και να τις χρησιμοποιήσετε για smoothies ή σπιτικό παγωτό.
15. Φτιάξτε κύβους μαγειρέματος με κόλιανδρο, μαϊντανό, βασιλικό ή οποιοδήποτε άλλο βότανο ή βρώσιμο φυτό
Αυτό είναι ένα υπέροχο κόλπο που θα εξοικονομήσει όχι μόνο το φαγητό σας αλλά και χρόνο. Ψιλοκόψτε τα βότανα ή τα φυτά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τοποθετήστε τα σε παγοθήκες. Στη συνέχεια προσθέστε λιωμένο βούτυρο αλλά μην ξεχάσετε να το αφήσετε να κρυώσει πριν το καταψύξετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όταν μαγειρεύετε, λιώστε μερικούς παγωμένους κύβους στο τηγάνι σας και απολαύστε την ωραία γεύση.
16. Κρατήστε στον πάγκο τα εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή πρέπει να φυλάσσονται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, σε θερμοκρασία δωματίου και σε ανοιχτό χώρο. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη μούχλας και την ταχεία αλλοίωση του καρπού.
17. Βάλτε τις πιπεριές σε μια χάρτινη σακούλα
Εάν η πιπεριά δεν έχει κοπεί, η διατήρησή της σε χάρτινη σακούλα θα τη βοηθήσει να παραμείνει τραγανή και να μειώσει τη συσσώρευση υγρασίας, η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Αν είναι κομμένη τότε τυλίξτε τη σε χαρτί κουζίνας και βάλτε σε αεροστεγές δοχείο.
18. Βάλτε πλαστικό ή αλουμινόχαρτο γύρω από τα κοτσάνια της μπανάνας
Αυτό το κίτρινο φρούτο είναι γνωστό ότι παράγει το αέριο αιθυλένιο ενώ ωριμάζει. Έτσι, η τοποθέτηση πλαστικού ή αλουμινόχαρτου γύρω από το κοτσάνι του δεν θα αφήσει αυτό το αέριο να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του φρούτου, προστατεύοντας το φρούτο από το να μαυρίσει.
19. Μην αποθηκεύετε φρούτα και λαχανικά κοντά σε ηλεκτρική κουζίνα
Όταν τα φρούτα ή τα λαχανικά εκτίθενται στη θερμότητα ακόμα και από τοστιέρα, θα ωριμάσουν πολύ σύντομα. Φροντίστε λοιπόν να έχετε τα φρούτα του πάγκου να βρίσκονται μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα ή σε περιοχή που τείνει να έχει ζέστη ή καπνό.
20. Αποθηκεύστε τις πατάτες με μήλα για να μην βγάλουν ρίζες
Τα μήλα είναι σύμμαχοι για τις πατάτες γιατί μπορούν να τις αποτρέψουν από το να φυτρώσουν. Σε αντίθεση με τα κρεμμύδια που δεν είναι κατάλληλοι σύντροφοι για τις πατάτες, καθώς μπορούν να τις κάνουν να χαλάσουν πιο γρήγορα.
21. Τυλίξτε τα κοτσάνια του σέλινου σε αλουμινόχαρτο
Εάν θέλετε να διατηρήσετε το σέλινο τόσο ζουμερό όσο και τραγανό, τότε τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο που θα εξασφαλίσει ότι δεν θα αφυδατωθεί. Αυτός ο τρόπος αποθήκευσης του σέλινου μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα του έως και έναν ολόκληρο μήνα.
22. Κρατήστε ρίζες όπως το τζίντζερ ή ο κουρκουμάς στην κατάψυξη
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν τις ρίζες σε θερμοκρασία δωματίου, εάν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε πολύ αργότερα, μπορείτε να τις βάλετε στην κατάψυξη χωρίς αρνητικές παρενέργειες.
23. Χρησιμοποιήστε γυάλινα σκεύη για αποθήκευση στο ψυγείο
Πολλά πλαστικά μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ωρίμανσης και να αυξήσουν την αλλοίωση. Γι’ αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να αποθηκεύετε φρούτα και λαχανικά σε γυάλινα δοχεία ή βάζα.
24. Κόψτε τα καρότα
Είναι καλύτερα να τα κόψετε και να αφήσετε τα καρότα χωρίς φλούδα σε αεροστεγή σακούλα στο ψυγείο, ή εάν είναι καθαρισμένα, κρατήστε τα σε ένα καλά σκεπασμένο δοχείο γεμάτο με νερό.
25. Τυλίξτε τα αγγούρια στο ψυγείο
Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τυλίξετε ξεχωριστά τα αγγούρια σε μια χαρτοπετσέτα και να τα αφήσετε να παραμείνουν μέσα σε μια σακούλα με φερμουάρ μέσα στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιθανής αφυδάτωσης, διατηρώντας τα παράλληλα δροσερά.
https://www.postharvest.com/consumer-tips/storing-fruits-vegetables-for-optimal-shelf-life-specific