Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της διατροφής των παιδιών σχολικής ηλικίας, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας (BMEL).
Σε πολλές χώρες τα σχολικά γεύματα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής των παιδιών και είναι ζωτικής σημασίας αυτά να συμβάλλουν άμεσα στις διατροφικές τους ανάγκες. Η πρωτοβουλία – “Κατευθυντήριες γραμμές και πρότυπα διατροφής των σχολικών τροφίμων για τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών και των εφήβων στα τρόφιμα” – θα δημιουργήσει μια νέα μεθοδολογία για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα κυβερνητικά ιδρύματα να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν διατροφικά πρότυπα για πιο υγιεινά και υψηλότερης ποιότητας σχολικά γεύματα, για παιδιά όλων των ηλικιών.
Το έργο θα παράγει επίσης καθοδήγηση για τα σχολεία σχετικά με την εφαρμογή πρακτικών στρατηγικών εκπαίδευσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης των μενού σχολικών γευμάτων ως εκπαιδευτικού υλικού στην τάξη ή του τρόπου με τον οποίο οι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πρότυπα για να καταλήξουν σε θρεπτικά γεύματα. Θα προωθηθούν επίσης παρεμβάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος τροφίμων, όπως ο περιορισμός της εμπορίας ζαχαρούχων ποτών στις σχολικές εγκαταστάσεις.
Ένα βασικό μέρος του έργου θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη των εθνικών φορέων για την ενσωμάτωση των νέων διατροφικών προτύπων στη νομοθεσία, με τη διεξαγωγή νομοθετικών μελετών και την παροχή ανάπτυξης ικανοτήτων. Τέλος, η κοινοτική ιδιοκτησία θα προωθηθεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ενισχύοντας, για παράδειγμα, στους μηχανισμούς σχολικού επιπέδου όπου οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να αναφέρουν μη συμμόρφωση με τα πρότυπα διατροφής.
«Μέσω αυτής της ολοκληρωμένης εργαλειοθήκης και τεχνικής υποστήριξης για τη βελτίωση των σχολικών γευμάτων, του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος τροφίμων και των διαδικασιών προμηθειών από τα τοπικά συστήματα τροφίμων, ο FAO στοχεύει να στηρίξει τις κυβερνήσεις και τα ιδρύματα στην παροχή υγιεινότερων σχολικών τροφίμων σε παιδιά και εφήβους, σηματοδοτώντας έτσι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης του δικαιώματός τους στα τρόφιμα», εξηγεί η Nancy Aburto, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Τροφίμων και Διατροφής του FAO.
“Έχουμε πλέον παγκόσμια συναίνεση σχετικά με την ανάγκη για σχολικά γεύματα και τα οφέλη της σε διάφορους τομείς. Τα σχολικά γεύματα υπερβαίνουν κατά πολύ το πιάτο με τα τρόφιμα – μπορούν να επηρεάσουν την εκπαίδευση, τη διατροφή, την υγεία, τη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων», λέει η Carmen Burbano, Διευθύντρια του Τμήματος Σχολικών Προγραμμάτων στο WFP. “Για να ξεδιπλωθούν όλα τα προγράμματα αυτά, πρέπει να εργαστούμε για μια επόμενη γενιά προγραμμάτων σχολικών γευμάτων – προγράμματα που συμβάλλουν σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων και διασφαλίζουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν υγιεινά και θρεπτικά γεύματα”.
Η μεθοδολογία και η δέσμη μέτρων καθοδήγησης θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε δύο χώρες, την Καμπότζη και την Γκάνα, για να συγκεντρωθούν άμεσα σχόλια σχετικά με τη χρησιμότητά τους. Και τα δύο θα προσαρμοστούν και θα οριστικοποιηθούν μέσω περιφερειακών και παγκόσμιων workshops.
Το έργο συνάδει με τη δέσμευση υποστήριξης που έχουν λάβει πέντε οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών προς τον παγκόσμιο Συνασπισμό Σχολικών Γευμάτων και τον στόχο του να διασφαλίσει ότι κάθε παιδί θα λαμβάνει ένα καθημερινό, υγιεινό γεύμα στο σχολείο έως το 2030.
Συμβάλλει επίσης στην επίτευξη πολλών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως του ΣΔΠ 2 (Μηδενική Πείνα), 3 (Καλή Υγεία και Ευημερία) και 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση).
Πηγή: FAO