Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H αύξηση τροφικών αλλεργιών στα παιδιά σχετίζεται με τα fast food

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνH αύξηση τροφικών αλλεργιών στα παιδιά σχετίζεται με τα fast food
spot_img

«Συνδετικό κρίκος» τα ΑGEs που σχηματίζονται στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

 Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη τα υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλίωσης (AGEs), που βρίσκονται σε αφθονία στο φαγητό fast food, σχετίζονται με την τροφική αλλεργία στα παιδιά. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην 52η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής.

Οι ερευνητές σύμφωνα με το Technology Networks, παρακολούθησαν τρεις ομάδες παιδιών 6-12 ετών: παιδιά με τροφική αλλεργία, παιδιά με αναπνευστική αλλεργία και υγιή παιδιά.  Η μελέτη αποκάλυψε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) στα τρόφιμα και της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού, και επιπλέον, ότι τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα υποδόριων επιπέδων AGEs από εκείνα τα παιδιά με αναπνευστικές αλλεργίες ή καθόλου αλλεργίες. Τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γλυκοζυλίωση ( 2 ). Τα AGEs μπορούν να σχηματιστούν και στα τρόφιμα.

Ενώ δεν υπάρχουν σταθερά στατιστικά στοιχεία για τον επιπολασμό της τροφικής αλλεργίας παγκοσμίως, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η επίπτωση αυξάνεται, ειδικά μεταξύ των μικρών παιδιών, και ο επιπολασμός αναφέρεται ότι φτάνει το 10% σε ορισμένες χώρες. Ομοίως, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια δραματική αύξηση στην κατανάλωση τροφών υψηλής επεξεργασίας (τα οποία είναι γνωστό ότι περιέχουν υψηλότερα επίπεδα AGEs) και τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας έχουν αναφερθεί ότι αποτελούν έως και το 50% του συνόλου στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο κύριος ερευνητής Roberto Berni Canani είπε:  “Μέχρι στιγμής, οι υπάρχουσες υποθέσεις και μοντέλα τροφικής αλλεργίας δεν εξηγούν επαρκώς τη δραματική αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια – επομένως οι διατροφικές AGE μπορεί να είναι ο κρίκος που λείπει. Η μελέτη μας σίγουρα υποστηρίζει αυτήν την υπόθεση, τώρα χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να την επιβεβαιώσουμε. Εάν αυτή η σύνδεση επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει την υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων να ενισχύσουν τις παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για τον περιορισμό της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού στα παιδιά».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο