Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εφηβεία: Η κατανάλωση ωμέγα-3 αυξάνει την ικανότητα για εστίαση και προσοχή

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΕφηβεία: Η κατανάλωση ωμέγα-3 αυξάνει την ικανότητα για εστίαση και προσοχή
spot_img

Έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό European Child and Adolescent Psychiatry συσχετίζει την υψηλή κατανάλωση σε ωμέγα-3 με την ικανότητα προσοχής σε εφήβους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου. H κύρια πηγή πρόσληψης των ωμέγα-3 είναι η διατροφή, στην οποία η εφηβεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο αναφορικά με την ευπάθεια του εγκεφάλου. H κατανάλωση ψαριών είναι γνωστό, για παράδειγμα, πως προσφέρει αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ωμέγα-3.

 Ωστόσο, η έρευνα για το ωμέγα-3 εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) και την προσοχή σε υγιείς εφήβους είναι σπάνια. Επιπλέον, ο ρόλος του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), του φυτικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, είναι ανεξερεύνητος. Αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο περιοδικό European Child and Adolescent Psychiatry έριξε φως σε αυτό το σκοτεινό πεδίο, παρουσιάζοντας κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συγχρονική μελέτη σε 372 εφήβους, ηλικίας 10-19 ετών, χωρίς κάποια πάθηση που να σχετίζεται με την προσοχή, όπως ΔΕΠΥ, που είχαν επικεντρωθεί παλαιότερες μελέτες. Προσδιόρισαν τις αναλογίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων των DHA και ALA με αέρια χρωματογραφία, δηλαδή τους αντικειμενικούς βιοδείκτες της μακροχρόνιας διατροφικής τους πρόσληψης, και μέτρησαν τις βαθμολογίες προσοχής. Επιπλέον, έλεγξαν τη γνωστική τους ικανότητα, αλλά και τυχόν συνάψεις και συνδέσεις που μπορεί να έκανε ο εγκέφαλός και το πώς αυτές συσχετίζονται με την πρόσληψη DHA.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι έφηβοι με χαμηλότερες ποσότητες DHA είχαν και χαμηλότερη αντίδραση σε ερεθίσματα και μειωμένη ικανότητα στην προσοχή. Αντίθετα, υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν σε εκείνους που αντιδρούσαν πιο γρήγορα στα ερεθίσματα και αναδείκνυαν μεγαλύτερη ικανότητα προσοχής, καθώς και χαμηλότερη παρορμητικότητα.

Τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι το DHA, σχετίζεται με την απόδοση προσοχής σε τυπικά αναπτυσσόμενους εφήβους. Παρόλο που απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να προσδιοριστεί περαιτέρω η αιτιότητα αυτών των συσχετίσεων, βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται πως αν τα παιδιά στην εφηβεία καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3, θα μπορούν να επιδίδονται αποτελεσματικότερα σε δραστηριότητες που απαιτούν την προσοχή τους.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα