Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εφηβεία: Η κατανάλωση ωμέγα-3 αυξάνει την ικανότητα για εστίαση και προσοχή

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΕφηβεία: Η κατανάλωση ωμέγα-3 αυξάνει την ικανότητα για εστίαση και προσοχή
spot_img

Έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό European Child and Adolescent Psychiatry συσχετίζει την υψηλή κατανάλωση σε ωμέγα-3 με την ικανότητα προσοχής σε εφήβους.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι κρίσιμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου. H κύρια πηγή πρόσληψης των ωμέγα-3 είναι η διατροφή, στην οποία η εφηβεία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο αναφορικά με την ευπάθεια του εγκεφάλου. H κατανάλωση ψαριών είναι γνωστό, για παράδειγμα, πως προσφέρει αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ωμέγα-3.

 Ωστόσο, η έρευνα για το ωμέγα-3 εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) και την προσοχή σε υγιείς εφήβους είναι σπάνια. Επιπλέον, ο ρόλος του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), του φυτικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, είναι ανεξερεύνητος. Αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος στο περιοδικό European Child and Adolescent Psychiatry έριξε φως σε αυτό το σκοτεινό πεδίο, παρουσιάζοντας κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συγχρονική μελέτη σε 372 εφήβους, ηλικίας 10-19 ετών, χωρίς κάποια πάθηση που να σχετίζεται με την προσοχή, όπως ΔΕΠΥ, που είχαν επικεντρωθεί παλαιότερες μελέτες. Προσδιόρισαν τις αναλογίες των ερυθρών αιμοσφαιρίων των DHA και ALA με αέρια χρωματογραφία, δηλαδή τους αντικειμενικούς βιοδείκτες της μακροχρόνιας διατροφικής τους πρόσληψης, και μέτρησαν τις βαθμολογίες προσοχής. Επιπλέον, έλεγξαν τη γνωστική τους ικανότητα, αλλά και τυχόν συνάψεις και συνδέσεις που μπορεί να έκανε ο εγκέφαλός και το πώς αυτές συσχετίζονται με την πρόσληψη DHA.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι έφηβοι με χαμηλότερες ποσότητες DHA είχαν και χαμηλότερη αντίδραση σε ερεθίσματα και μειωμένη ικανότητα στην προσοχή. Αντίθετα, υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν σε εκείνους που αντιδρούσαν πιο γρήγορα στα ερεθίσματα και αναδείκνυαν μεγαλύτερη ικανότητα προσοχής, καθώς και χαμηλότερη παρορμητικότητα.

Τα αποτελέσματά υποδηλώνουν ότι το DHA, σχετίζεται με την απόδοση προσοχής σε τυπικά αναπτυσσόμενους εφήβους. Παρόλο που απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να προσδιοριστεί περαιτέρω η αιτιότητα αυτών των συσχετίσεων, βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται πως αν τα παιδιά στην εφηβεία καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3, θα μπορούν να επιδίδονται αποτελεσματικότερα σε δραστηριότητες που απαιτούν την προσοχή τους.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα