Δεν είναι εύκολος πάντα ο εντοπισμός των τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν μια επικίνδυνη κατάσταση στα άτομα με αλλεργίες.
Το κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι από την Ουαλία, ονομάζεται Σερέν, είναι μόλις δύο ετών και έχει τόσο σοβαρές αλλεργίες που οι γονείς της είναι αναγκασμένοι να την ταϊζουν στα προαύλια και τα πάρκινγκ νοσοκομείων, ώστε να είναι άμεση η νοσηλεία της σε περίπτωση που υποστεί αναφυλακτικό σοκ.
Η συνήθεια αυτή για τους γονείς Τζέμα και Νικ Γουάτλινγκ προέκυψε μετά από μία άσχημη εμπειρία που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή της μικρούλας όταν σε μία προηγούμενη κρίση το ασθενοφόρο άργησε χαρακτηριστικά.
«Μόνο έτσι νιώθουμε ασφαλείς», λέει η 42χρονη μητέρα που δεν εμπιστεύεται προφανώς την ποιότητα των υπηρεσιών για άτομα με τροφικές αλλεργίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία αφθώδους πυρετού σε κοπάδια στη Γερμανία μετά από 40 χρόνια – Έκτακτα μέτρα και ζώνες αποκλεισμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης σε πτήσεις – Αρρώστησαν ομαδικά 10 λεπτά με το σερβίρισμα των γευμάτων
Η μικρούλα έδειξε πολύ νωρίς ότι θα υποφέρει από αλλεργίες καθώς από τριών μηνών, είχε «πολύ ευαίσθητο δέρμα και εκτεταμένο έκζεμα που ήταν δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο». Με τη συμβουλή των γιατρών, εισήγαγαν διαφορετικά τρόφιμα στο διαιτολόγιο της Seren «προσεκτικά», και το πρώτο της
αναφυλακτικό σοκ ήρθε όταν ήταν οκτώ μηνών μετά από κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος.
«Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν τα τρόφιμα, γι’ αυτό είμαστε πολύ νευρικοί όταν πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι στο σπίτι, καθώς απέχει πολύ από το νοσοκομείο», εξηγεί η μητέρα.
Η Seren πηγαίνει στο νηπιαγωγείο αρκετές φορές την εβδομάδα και οι γονείς της «προσπαθούν να της δώσουν μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή». Αλλά ακόμη κι αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού πρέπει να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στο τι θα φάει και θα πιει η μικρούλα.
Η μητέρα περιέγραψε το να έχεις ένα παιδί με σοβαρές αλλεργίες ως «εξαιρετικά τρομακτικό». «Ακριβώς επειδή υπάρχουν καταστάσεις όπου έχει ανεχθεί μια μικρή ποσότητα μία φορά, δεν σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα το κάνει», πρόσθεσε. “Είναι τρομακτικό. Τα επίπεδα άγχους μας είναι εξαιρετικά υψηλά.”
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δέκα νεκροί και 61 ασθένειες από αλλαντικά – Τα ευρήματα των επιθεωρητών στο εργοστάσιο παραγωγής
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ζευγάρια μηνύουν εταιρεία για ελαττωματικό ιατρικό προϊόν εξωσωματικής γονιμοποίησης που κατέστρεψε τα έμβρυά τους!
Αύξηση στις παιδικές αλλεργίες
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια παγκόσμια ανησυχητική αύξηση της
συχνότητας των αλλεργικών παθήσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 παιδιά υποφέρει από κάποια αλλεργία. Οι περισσότερες από τις αλλεργικές παθήσεις είναι χρόνιες και ορισμένες δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του παιδιού αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα και αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά. Στις κύριες αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνονται η αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), η τροφική αλλεργία, η φαρμακευτική αλλεργία, η αλλεργία στα υμενόπτερα, η κνίδωση-αγγειοοίδημα και η αναφυλαξία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτές είναι οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές που θα σας γλιτώσουν από τις κράμπες στα πόδια, την κούραση και την αδυναμία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca Cola, καφές, τσάι ή κόκκινο κρασί; Ποιο μαυρίζει περισσότερο τα δόντια… και δεν είναι αυτό που νομίζετε!
Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά
Η τροφική αλλεργία είναι συχνότερη στα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παρά το ότι 20-35% των γονιών αναφέρει ότι το παιδί του έχει τροφική αλλεργία, στην πραγματικότητα η συχνότητά της δεν ξεπερνά το 6-8%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι πολλοί γονείς θεωρούν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που προέρχεται από τις τροφές ως αλλεργία, ενώ ως τροφική αλλεργία ορίζεται μόνον η αντίδραση υπερευαισθησίας στις τροφές, η οποία διέπεται από ανοσολογικό μηχανισμό. Διακρίνεται κυρίως σε ΙgE ή άμεσου τύπου (όταν μεσολαβείται από ΙgE αντισώματα) και σε επιβραδυνόμενου ή Non-IgE τύπου. Η δυσανεξία στις τροφές (π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη) αποτελεί μορφή μη αλλεργικής τροφικής υπερευαισθησίας.
Το γάλα αγελάδας και το αυγό αποτελούν παγκοσμίως τα δύο συχνότερα αίτια τροφικής αλλεργίας στα παιδιά και ακολουθούν το σιτάρι, η σόγια, οι ξηροί καρποί, το ψάρι και τα άλλα θαλασσινά και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Τα περισσότερα παιδιά (80-90%) με αλλεργία στο γάλα ή το αυγό θα ξεπεράσουν το πρόβλημα τους μέχρι την είσοδό τους στο δημοτικό, ενώ η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και το ψάρι συνήθως παραμένει σε όλη τη ζωή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η πεντανόστιμη μακαρονάδα με κιμά του Jamie Oliver
Στην IgE μεσολαβούμενη αλλεργία που αποτελεί τη συχνότερη μορφή τροφικής αλλεργίας, τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης εμφανίζονται συνήθως μερικά λεπτά έως και 1-2 ώρες μετά την έκθεση στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο και μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Κνιδωτικό εξάνθημα (κοκκινίλες με φαγούρα στο δέρμα), αγγειοοίδημα (πρήξιμο συνήθως στα χείλη και το πρόσωπο), πόνος στην κοιλιά, έμετοι, διαρροϊκές κενώσεις, ρινική καταρροή και βήχας είναι ανάμεσα στα συχνότερα συμπτώματα. Ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου, την ποσότητά του και την κατάσταση του οργανισμού, οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές. Οι βαριές αντιδράσεις προβάλουν με έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό (π.χ. υλακώδης βήχας, δυσκολία στην αναπνοή) και το κυκλοφορικό (π.χ. τάση για λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων) και δυνατόν να απειλήσουν τη ζωή του παιδιού αν δεν αναγνωρισθούν και αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φάτε αυτό το φρούτο πριν το ύπνο και κοιμηθείτε σαν πουλάκι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έλλειψη ντόνατ στα… Dunkin’ Donuts