Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το νερό με φθόριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικών νευροσυμπεριφορικών προβλημάτων

ΑρχικήΕπιστήμηΤο νερό με φθόριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικών νευροσυμπεριφορικών προβλημάτων
spot_img

Επιστημονική μελέτη συνδέει την κατανάλωση νερού με φθόριο από έγκυες με νευροσυμπεριφορικά προβλήματα στο παιδί.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει πόσιμο νερό που περιέχει φθόριο, μια πρακτική που ξεκίνησε το 1945 για να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε φθόριο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο εάν καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Keck School of Medicine του USC και χρηματοδοτούμενη εν μέρει από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ανέλυσε περισσότερα από 220 ζευγάρια μητέρας-παιδιού, συλλέγοντας δεδομένα για τα επίπεδα φθορίου κατά την εγκυμοσύνη και τη συμπεριφορά του παιδιού στην ηλικία των τριών ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση της έκθεσης σε φθόριο κατά 0,68 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο συσχετίστηκε με σχεδόν διπλάσια πιθανότητα ένα παιδί να εμφανίσει νευροσυμπεριφορικά προβλήματα σε ένα εύρος που θεωρείται κοντά ή σε επίπεδο που πληροί τα κριτήρια για κλινική διάγνωση. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

«Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε φθόριο στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έτειναν να βαθμολογούν τα 3χρονα παιδιά τους υψηλότερα σε γενικά νευροσυμπεριφορικά προβλήματα και εσωτερικευτικά συμπτώματα, όπως συναισθηματική αντιδραστικότητα, άγχος και σωματικά παράπονα», δήλωσε η Tracy Bastain, PhD , αναπληρωτής καθηγητής του κλινικού πληθυσμού και των επιστημών δημόσιας υγείας και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 229 ζεύγη μητέρας-παιδιού, υπολογίζοντας την έκθεση σε φθόριο από δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στη συνέχεια, τα παιδιά αξιολογήθηκαν στην ηλικία των τριών ετών χρησιμοποιώντας τη λίστα ελέγχου συμπεριφοράς παιδιών προσχολικής ηλικίας, η οποία χρησιμοποιεί αναφορές γονέων για τη μέτρηση της κοινωνικής και συναισθηματικής λειτουργίας ενός παιδιού.

Τα παιδιά που εκτέθηκαν σε επιπλέον 0,68 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο φθορίου στη μήτρα είχαν 1,83 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς που θεωρούνταν κλινικά σημαντικά ή οριακά κλινικά σημαντικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε περισσότερο φθόριο είχαν περισσότερα προβλήματα συναισθηματικής αντιδραστικότητας, σωματικά παράπονα (όπως πονοκεφάλους και στομαχόπονους), άγχος και συμπτώματα που συνδέονται με τον αυτισμό. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση με πολλά άλλα νευροσυμπεριφορικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των «εξωτερικευτικών συμπεριφορών», όπως η επιθετικότητα και τα προβλήματα προσοχής.

Αυτά τα ευρήματα σε επίπεδο πληθυσμού προσθέτουν σε υπάρχοντα στοιχεία από μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι το φθόριο μπορεί να βλάψει τη νευροανάπτυξη, καθώς και δεδομένα από μελέτες που έγιναν στον Καναδά, το Μεξικό και άλλες χώρες που δείχνουν ότι η προγεννητική έκθεση στο φθόριο συνδέεται με χαμηλότερο IQ στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν στη μετάδοση των κινδύνων από την κατανάλωση φθορίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και στο κοινό.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη με έδρα τις ΗΠΑ που εξετάζει αυτή τη συσχέτιση. Τα ευρήματά μας είναι αξιοσημείωτα, δεδομένου ότι οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη εκτέθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα φθορίου – επίπεδα που είναι χαρακτηριστικά εκείνων που ζουν σε φθοριούχες περιοχές στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε η Ashley Malin, PhD, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας και του Κολλεγίου Ιατρικής της Φλόριντα και επικεφαλής συγγραφέας της παρούσας μελέτης.

Επιπτώσεις στον πληθυσμό των ΗΠΑ 

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης φθορίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της αλλαγής.

«Δεν υπάρχουν γνωστά οφέλη για το έμβρυο από την κατάποση φθορίου», είπε η Malin. «Και όμως τώρα έχουμε αρκετές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Αμερική που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένας αρκετά σημαντικός κίνδυνος για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Σχετικά με αυτήν την έρευνα

Εκτός από τους Malin και Bastain, άλλοι συγγραφείς της μελέτης είναι οι Sandrah Eckel, Howard Hu, Ixel Hernandez-Castro, Tingyu Yang, Shohreh Farzan, Rima Habre και Carrie Breton από το Department of Population and Public Health Sciences, Keck School of Medicine of USC ; και E. Angeles Martinez-Mier από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο