cibum team
Η εξέλιξη στην τεχνολογία τροφίμων στα vegan προϊόντα και όχι μόνο, πραγματικά εντυπωσιάζει. Εκτός από το νηστίσιμο τυρί, ανακαλύψαμε σε μεγάλο super market της Αθήνας και το ”ζαμπόν” από… μανιτάρια. To δοκιμάσαμε κρύο και σε τοστ. Κρύο δεν μας εντυπωσίασε, αλλά στο τοστ ήταν ευχάριστο.
Πρόκειται για αποκλειστικά χορτοφαγικό προϊόν και εντάσσεται στη κατηγορία των φυτικών αλλαντικών που δεν περιέχουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το συγκεκριμένο προϊόν έχει βάση το λάδι ελαιοκράμβης, πρωτεΐνη αρακά, μπαχαρικά και παντζάρι και αντικαθιστά εύκολα το ζαμπόν σε τοστ και πίτσες αφού ταιριάζει με όλες τις διατροφικές συνήθειες.
Μπορούν όμως τα μανιτάρια να αντικαταστήσουν το κρέας σε πρωτεϊνική αξία;
Σε 90 γραμμάρια, περιέχονται περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αντίστοιχα, τα ίδια γραμμάρια ωμών μανιταριών αποδίδουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Βέβαια τα μανιτάρια καταναλώνονται συνήθως, σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι το κρέας οπότε μπορεί να επιτευχθεί μία επιθυμητή πρωτεϊνική πρόσληψη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως μεγάλο ρόλο στην υγεία, παίζει και η πρωτεϊνική επάρκεια του τροφίμου η οποία εξαρτάται από την ποικιλία των αμινοξέων, που βοηθούν στον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Τα μανιτάρια δεν περιλαμβάνουν όλα τα αμινοξέα που έχουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Άρα ο οργανισμός δεν έχει τα ίδια οφέλη καταναλώνοντας μανιτάρια. Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της διατροφικής αξίας των μανιταριών μέσω του συνδυασμού τους με άλλα τρόφιμα όπως μανιτάρια με: φακές, καλαμπόκι, μπρόκολο κτλ προκειμένου για να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη.