ΑρχικήΟικιακάΌταν οι vegan κάνουν πάρτι: ''ζαμπόν'' από μανιτάρια.

Όταν οι vegan κάνουν πάρτι: ”ζαμπόν” από μανιτάρια.

cibum team


Η εξέλιξη στην τεχνολογία τροφίμων στα vegan προϊόντα και όχι μόνο, πραγματικά εντυπωσιάζει.  Εκτός από το νηστίσιμο τυρί, ανακαλύψαμε σε μεγάλο super market της Αθήνας και το ”ζαμπόν” από… μανιτάρια.  To δοκιμάσαμε κρύο και σε τοστ. Κρύο δεν μας εντυπωσίασε, αλλά στο τοστ ήταν ευχάριστο.

Πρόκειται για αποκλειστικά χορτοφαγικό προϊόν και εντάσσεται στη κατηγορία των φυτικών αλλαντικών που δεν περιέχουν κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Advertisement -

Το συγκεκριμένο προϊόν έχει βάση το λάδι ελαιοκράμβης, πρωτεΐνη αρακά, μπαχαρικά και παντζάρι και αντικαθιστά εύκολα το ζαμπόν σε τοστ και πίτσες αφού ταιριάζει με όλες τις διατροφικές συνήθειες.

Μπορούν όμως τα μανιτάρια να αντικαταστήσουν το κρέας σε πρωτεϊνική αξία;

- Advertisement -

Σε 90 γραμμάρια, περιέχονται περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αντίστοιχα, τα ίδια γραμμάρια ωμών μανιταριών αποδίδουν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Βέβαια τα μανιτάρια καταναλώνονται συνήθως, σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι το κρέας οπότε μπορεί να επιτευχθεί μία επιθυμητή πρωτεϊνική πρόσληψη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως μεγάλο ρόλο στην υγεία, παίζει και η πρωτεϊνική επάρκεια του τροφίμου η οποία εξαρτάται από την ποικιλία των αμινοξέων, που βοηθούν στον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Τα μανιτάρια δεν  περιλαμβάνουν όλα τα αμινοξέα που έχουν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Άρα ο οργανισμός δεν έχει τα ίδια οφέλη καταναλώνοντας μανιτάρια. Η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της διατροφικής αξίας  των μανιταριών μέσω του συνδυασμού τους με άλλα τρόφιμα όπως μανιτάρια με:  φακές, καλαμπόκι, μπρόκολο κτλ προκειμένου για να καλυφθούν οι ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται