cibum team
Όλοι ξέρουμε το πετιμέζι, το αρχαίο γλυκαντικό, που είναι συμπυκνωμένο σιρόπι από τον μούστο των σταφυλιών.
Ωστόσο, δεν παράγεται μόνο από σταφύλια, καθώς μπορεί να παραχθεί και από άλλα φρούτα, όπως μούρα, κορόμηλα, μήλα, κλπ.
Ένα από τα πιο γνωστά είναι το πετιμέζι από φυρίκια, το γνωστό και ως μέλι των Κενταύρων του Πηλίου.
To πετιμέζι από φυρίκια, μια ποικιλία μήλων υψηλής διατροφικής αξίας, είναι 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης.
Το πετιμέζι συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μήλου, καθώς ένα μέρος πετιμέζι προέρχεται από δέκα μέρη χυμό μήλου. Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο είναι γνωστό ως «το μέλι των Κενταύρων» και αποτελεί γλυκαντική ουσία γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες.
Αποτελούσε το παραδοσιακό γλυκαντικό σε κάθε σπίτι, μέχρι που εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Το εξαιρετικό του άρωμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν αυτά που έκαναν το πετιμέζι μία συνηθισμένη τροφή για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο «φάρμακο» για τον ερεθισμένο λαιμό.
Το πετιμέζι προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου. Έχει παρόμοιες αντιβιοτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το μέλι. Το πετιμέζι έχει αρχίσει όμως να εισβάλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες, ως τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές και αλμυρές αλχημείες των σεφ.
Οι χρήσεις του είναι πολλαπλές σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, αλλά ξεχωρίζει ως ένας «γλυκός» σύμμαχος για φυσικό σίδηρο στις περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, με έντονη αντικαταθλιπτική δράση, και ένας «μηλομελένιος» συνοδός του καφέ και του τσαγιού. Το προϊόν διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
Γιατί υπάρχει φως στο ψυγείο, αλλά όχι στην κατάψυξη;
Τι να προσέχετε όταν τρώτε έξω-Τα μυστικά ενός κριτικού εστιατορίων
Γιατί οι άνθρωποι καταναλώνουν ληγμένα τρόφιμα;
Το χειρότερο γλυκαντικό που μπορείτε να βάλετε στον καφέ σας
Πανεπιστήμιο Harvard: Τα 11 “θαυματουργά” τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη
Χρήσιμο: Η σωστή συντήρηση των τροφίμων μέσα στο ψυγείο
Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών
Έκπληξη: Τελικά τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
H KitKat επιτέλους αποκαλύπτει τον «σωστό» τρόπο για να τρώμε τη σοκολάτα της