ΑρχικήΟικιακάΠλαστά ελληνικά διαβατήρια στο δίκτυο παράνομου εμπορίου κατοικιδίων σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

Πλαστά ελληνικά διαβατήρια στο δίκτυο παράνομου εμπορίου κατοικιδίων σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση

3 λεπτά ανάγνωσης

Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν καταγράφει χρήση πλαστών ελληνικών διαβατηρίων κατοικιδίων σε διασυνοριακές υποθέσεις παράνομης διακίνησης σκύλων

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες που συνδέονται με υποθέσεις παράνομου εμπορίου κατοικιδίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2025 του Alert and Cooperation Network (ACN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταγράφει τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών για την αντιμετώπιση διασυνοριακών παραβάσεων σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, υγείας των ζώων και παράνομου εμπορίου. Η έκθεση αφιερώνει ειδική ενότητα στο εμπόριο σκύλων και γατών, καταγράφοντας συνολικά 594 κοινοποιήσεις το 2025, αριθμό αυξημένο κατά 23% σε σχέση με τις 483 υποθέσεις του 2024. Από αυτές, οι 387, δηλαδή το 67%, αφορούσαν υπόνοιες απάτης, ενώ το 86% των ύποπτων περιπτώσεων συνδεόταν με παράνομες εμπορικές μετακινήσεις ζώων προς ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Advertisement -

Το 2025 αποτέλεσε το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του Pet Animals Network, του ειδικού ευρωπαϊκού δικτύου που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση παραβάσεων που αφορούν ζώα συντροφιάς. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε τη συνεργασία με τρίτες χώρες, τους κατασκευαστές αντιλυσσικών εμβολίων και την Europol, με στόχο τον εντοπισμό και τη διερεύνηση διασυνοριακών κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης σκύλων και γατών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις υποθέσεις που αφορούν ζώα προερχόμενα από τη Σερβία. Από το 2021 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2026 καταγράφηκαν συνολικά 215 κοινοποιήσεις που αφορούσαν Σέρβους διακινητές ή ζώα σερβικής προέλευσης. Οι περισσότερες υποθέσεις σχετίζονταν με υποψίες απάτης μέσω πλαστών εγγράφων, όπως ευρωπαϊκά διαβατήρια κατοικιδίων, αυτοκόλλητα εμβολιασμού κατά της λύσσας και κτηνιατρικές βεβαιώσεις που δικαιολογούσαν ακρωτηριασμούς αυτιών και ουράς.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ζώα μεταφέρονταν οδικώς από τη Σερβία προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδευόμενα κυρίως από πλαστά ελληνικά και βουλγαρικά ευρωπαϊκά διαβατήρια κατοικιδίων. Με αυτόν τον τρόπο εμφανίζονταν ως ζώα γεννημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούσαν να συνεχίσουν τη μετακίνησή τους ως κατοικίδια, αντί να αντιμετωπίζονται ως ζώα σε εμπορική διακίνηση από τρίτη χώρα. Η χρήση μη γνήσιων εγγράφων δημιουργεί, σύμφωνα με την έκθεση, σοβαρούς κινδύνους, καθώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα ζώα έχουν εμβολιαστεί σωστά κατά της λύσσας.

Η συνεργασία των σερβικών αρχών με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) και την Europol οδήγησε στην έναρξη δικαστικών ή διοικητικών διαδικασιών στη Σερβία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία. Η έκθεση καταγράφει επίσης 117 κοινοποιήσεις που αφορούσαν διακινητές ή ζώα προερχόμενα από την Τουρκία έως τις 5 Φεβρουαρίου 2026. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρχές εντόπισαν απουσία ή πλαστογράφηση εγγράφων, όπως πιστοποιητικά υγείας, εκθέσεις ελέγχου αντισωμάτων κατά της λύσσας και αυτοκόλλητα εμβολιασμού.

- Advertisement -

Συνολικά για το 2025, οι περισσότερες κοινοποιήσεις στο δίκτυο Pet Animals Network προήλθαν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και την Ιταλία, ενώ οι βασικές χώρες προέλευσης των ζώων ήταν η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Κροατία. Το 54% των περιστατικών αφορούσε μετακινήσεις ζώων προέλευσης από κράτη-μέλη της ΕΕ, το 38% από τρίτες χώρες, ενώ στο 8% των υποθέσεων δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η χώρα προέλευσης.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κομισιόν: Πάνω από 10.000 ειδοποιήσεις για την ασφάλεια τροφίμων το 2025 – Ντοματίνια και βρεφικό γάλα στο επίκεντρο

Η ετήσια έκθεση του ACN καταγράφει αύξηση των περιστατικών, ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες και ελέγχους για φυτοφάρμακα, παθογόνους μικροοργανισμούς και μη εγκεκριμένες ουσίες σε τρόφιμα και συμπληρώματα

Τσίπουρο: Ο κίνδυνος από το ethyl carbamate, οι επιπτώσεις στην υγεία και τα μέτρα πρόληψης

Τι είναι το ethyl carbamate, γιατί μπορεί να σχηματιστεί στο τσίπουρο και σε άλλα αποστάγματα, ποιους κινδύνους ενέχει και ποιες πρακτικές εφαρμόζονται για τον περιορισμό του