Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι τελικά η θερμοκρασία δωματίου και γιατί έχει τόση σημασία για τα τρόφιμα

ΑρχικήΟικιακάΠοια είναι τελικά η θερμοκρασία δωματίου και γιατί έχει τόση σημασία για τα τρόφιμα
spot_img

Το έχετε δει εκατομμύρια φορές σε συνταγές: Το βούτυρο, το αυγό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου… Πόσοι βαθμοί όμως είναι τελικά αυτή;

Η «θερμοκρασία δωματίου» είναι ένας υποκειμενικός όρος στις συνταγές, αφού η θερμοκρασία της κουζίνας του ενός δεν είναι απαραίτητα ίδια με κάποιου άλλου. Ουσιαστικά, η «θερμοκρασία δωματίου» είναι μια άλλη έκφραση για να πούμε «θερμοκρασία εκτός ψυγείου». Και το εκτός ψυγείου ωστόσο, είναι άλλο στην Ελλάδα και άλλο στην… Ισλανδία!

Πόσοι βαθμοί είναι η «θερμοκρασία δωματίου»;

Η “θερμοκρασία δωματίου” δεν είναι καθόλου συγκεκριμένη θερμοκρασία, ούτε καν ένα εύρος θερμοκρασιών που συμφωνείται παγκοσμίως. Οι εσωτερικές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος ποικίλλουν πολύ από μέρος σε μέρος σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τη θερμοκρασία δωματίου, που είναι το άνετο εύρος θερμοκρασίας που διατηρούμε συνήθως στα σπίτια μας.

Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ένας Δανός επιστήμονας ονόματι Povl Ole Fanger άρχισε να ερευνά την έννοια της θερμικής άνεσης σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει τη βέλτιστη εσωτερική θερμοκρασία για το ανθρώπινο σώμα, με βάση το μεταβολικό ρυθμό, την ένδυση, την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία και άλλους παράγοντες. Τα ευρήματά του επηρέασαν σημαντικά τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του HVAC και παρέμειναν το θεμέλιο για τα διεθνή πρότυπα και τις οδηγίες για τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το γραφείο σας διατηρείται συνεχώς στους 21 βαθμούς Κελσίου, πρέπει να ευχαριστήσετε τον Fanger.

Η θερμική άνεση δεν είναι καθολική παντού, και διαφέρει ακόμη και μεταξύ ατόμων διαφορετικών φύλων και ηλικιών εντός της ίδιας γεωγραφικής περιοχής. Γενικά, ωστόσο, οι εσωτερικές θερμοκρασίες στον δυτικό κόσμο συχνά ορίζονται κάπου στην περιοχή από 20 έως 23,5 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα με την εποχή.

Διαβάστε ακόμη: Η εφαρμογή που δίνει πληροφορίες για το ποια καλλυντικά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Γιατί έχει σημασία η «θερμοκρασία δωματίου» στο μαγείρεμα;

Σε γενικές γραμμές, το να αφήσετε τα κρύα υλικά ψυγείου να ζεσταθούν πριν τα μαγειρέψετε, πρώτον, εξισώνει τη θερμοκρασία τους με άλλα συστατικά που συνήθως δεν βρίσκονται στο ψυγείο, ώστε να μπορούν όλα να μαγειρεύονται με τον ίδιο ρυθμό. Δεύτερον, βοηθά τα ζεστά τηγάνια να παραμείνουν ζεστά, γιατί ένας σωρός από κρύα υλικά σε ένα ζεστό τηγάνι απλώς θα αχνίσει αντί να τσιτσιρίσει. Τρίτον, μπορεί να βοηθήσει τα μεμονωμένα συστατικά να μαγειρεύονται πιο ομοιόμορφα, ειδικά τα χοντρά κομμάτια κρέατος που διαφορετικά θα ήταν καλά εξωτερικά, ενώ θα έμεναν ωμά στο κέντρο.

Ακόμη πιο κρίσιμο, η θερμοκρασία επηρεάζει τη δομή γαλακτωμάτων όπως οι βινεγκρέτ και η μαγιονέζα , τα οποία είναι ασταθή από τη φύση τους. (Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μαγιονέζα και οι βινεγκρέτ που παράγονται στο εμπόριο περιέχουν συνήθως έναν σταθεροποιητή όπως η λεκιθίνη.) Ως υπενθύμιση της τάξης της επιστήμης, ένα γαλάκτωμα είναι ένα μείγμα δύο ασυμβίβαστων υγρών, όπως λάδι και νερό, όπου το ένα διασπείρεται ως σταγονίδια στο άλλο. Σε θερμοκρασία δωματίου, τα συστατικά του γαλακτώματος είναι πιο ρευστά και λιγότερο παχύρρευστα. Αυτό διευκολύνει την ανάμειξη των δύο συστατικών, διευκολύνοντας μια πιο ενδελεχή και ομοιόμορφη διαδικασία ανάμειξης. Τα κρύα υγρά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πιο παχύρρευστα και πιο ανθεκτικά στην ανάμειξη, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη ενός σταθερού γαλακτώματος. Ομοίως, τα ζεστά υγρά συχνά κάνουν τα γαλακτώματα πιο ευαίσθητα στο σπάσιμο, καθώς τα διασκορπισμένα σταγονίδια αρχίζουν να συνενώνονται και να διαχωρίζονται.

Αυτό ισχύει και για το ψήσιμο . Η ζύμη για το κέικ για παράδειγμα ξεκινά με το χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη (το συστατικό «λίπος») πριν προσθέσετε αργά τα αυγά και το γάλα ή την κρέμα (το συστατικό «νερό»). Η προσθήκη του τελευταίου πολύ γρήγορα, ή σε θερμοκρασία που είναι σημαντικά διαφορετική από αυτή του βουτύρου, θα κάνει τη ζύμη να «σπάσει». Τελικά η υφή θα είναι επίπεδη και κολλώδης και όχι αέρινη και ελαφριά. Εάν βάλετε όλα τα συστατικά σας περίπου στους 21 βαθμούς κελσίου πριν την ανάμειξη, θα επιτρέψει στο βούτυρο να αποκτήσει πιο αφράτη συνοχή και να γαλακτωματοποιηθεί με τα υγρά συστατικά πιο εύκολα.

Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία δωματίου τη ζύμη του ψωμιού;

Οι αρτοποιοί λένε συχνά ότι η θερμοκρασία είναι ένα συστατικό. Εάν φτιάχνετε προζύμι ,μια ζεστή κουζίνα θα επιταχύνει τη ζύμωση και θα παράγει πιο έντονες ξινές νότες, ενώ μια κρύα κουζίνα συνεχίζει τη ζύμωση με πιο μέτριο ρυθμό.

Πέρα από αυτό, ωστόσο, οι αρτοποιοί αναφέρονται επίσης σε μια έννοια γνωστή ως επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης (DDT), η οποία αναφέρεται στην ιδανική θερμοκρασία της ζυμωμένης ζύμης κατά την ανάμειξη και το ζύμωμα. Σκεφτείτε το DDT ως το “γλυκό σημείο” για τη θερμοκρασία της ζύμης σας, η οποία είναι συνήθως μεταξύ 23 και 25 βαθμών Κελσίου. Εάν η ζύμη είναι πολύ κρύα, θα ζυμωθεί αργά, καθυστερώντας πολύ να φουσκώσει και να αποκτήσει γεύση. Από την άλλη πλευρά, εάν η ζύμη είναι πολύ ζεστή, θα ζυμωθεί πολύ γρήγορα, οδηγώντας σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως μια υπερβολικά αέρινη ή ανομοιόμορφη υφή.

Η θερμοκρασία δωματίου παίζει ρόλο στον καθορισμό της αρχικής θερμοκρασίας της ζύμης πριν συμβεί οποιαδήποτε ανάμειξη ή ζύμωμα. Αν το δωμάτιο είναι ζεστό, μπορεί να ζεστάνει τα υλικά, κάνοντας τη ζύμη πιο ζεστή από την αρχή. Εάν το δωμάτιο είναι κρύο, η ζύμη θα ξεκινήσει πιο κρύα. Για να επιτύχουν την επιθυμητή θερμοκρασία ζύμης, οι αρτοποιοί συχνά πρέπει να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία των συστατικών τους. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν πιο ζεστό ή πιο κρύο νερό για να αναμίξουν τη ζύμη, ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ελέγχοντας τη θερμοκρασία της ζύμης, οι αρτοποιοί μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη διαδικασία ζύμωσης.

Πώς μπορώ να ζεστάνω γρήγορα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου;

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να μαγειρέψετε μια συνταγή που απαιτεί συστατικά “θερμοκρασίας δωματίου”, αλλά δεν έχετε το χρόνο ή την υπομονή να περιμένετε να φτάσουν αυτά τα συστατικά σε θερμοκρασία.

Για υγρά όπως γάλα, νερό ή αυγά, προσθέστε τα σε ένα μπολ ή δοχείο και τοποθετήστε το μέσα σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με ζεστό νερό βρύσης. Το ζεστό νερό θα μεταφέρει τη θερμότητά του στο συστατικό, βοηθώντας το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πιο γρήγορα. (Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό, γιατί μπορεί να καταλήξετε να μαγειρέψετε ακούσια τα αυγά σας.) Το USDA συνιστά να αποφεύγετε να αφήνετε τα αυγά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.

Για στερεά συστατικά όπως το βούτυρο ή το τυρί κρέμα, χρησιμοποιήστε ένα φούρνο μικροκυμάτων για να τα ζεστάνετε απαλά. Κόψτε τα κομμάτια σε μικρότερα κομμάτια, τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ψήστε τα για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να μαλακώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, προσέχοντας να μην λιώσουν.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να έχετε ένα καλά βαθμονομημένο και αξιόπιστο θερμόμετρο . Η επίγνωση της θερμοκρασίας της κουζίνας σας και των συστατικών σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς αντιδρούν όταν μαγειρεύονται, ανεξάρτητα από το τι σημαίνει “θερμοκρασία δωματίου” .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο