Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο διαρκεί ένα μπουκάλι κρασί από τη στιγμή που θα ανοίξει; Και πως θα του δώσουμε επιπλέον “ημέρες ζωής”;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠόσο διαρκεί ένα μπουκάλι κρασί από τη στιγμή που θα ανοίξει; Και πως θα του δώσουμε επιπλέον "ημέρες ζωής";
spot_img

Υπάρχουν πολλοί κανόνες σχετικά με το κρασί, από τον τύπο της φιάλης που πρέπει να έχει μέχρι το πόσο ακριβό θα πρέπει να είναι. Επίσης υπάρχουν και οι βασικές γνώσεις ώστε να ακούγεσαι σαν ειδικός και να εντυπωσιάζεις χωρίς… κόπο! Ένας κοινός μύθος είναι ότι ένα μπουκάλι κρασί πρέπει να καταναλώνεται ολόκληρο την ίδια μέρα που ανοίγει.

Αν και είναι αλήθεια ότι το κρασί αρχίζει να οξειδώνεται από τη στιγμή που βγαίνει ο φελλός, αυτό δεν είναι λόγος να πιούμε ένα λίτρο μόνοι μας ή να ρίξουμε το υγρό που περισσεύει στην αποχέτευση. Σύμφωνα με το Bon Appétit, ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί εξακολουθεί να είναι καλό για αρκετές ημέρες αρκεί να ξέρουμε πώς να το διατηρήσουμε σωστά.

Για παράδειγμα, εάν ανοίξουμε ένα νέο μπουκάλι καμπερνέ για να πιούμε ένα ή δύο ποτήρια, μπορούμε μετά να το κρατήσουμε κλειστό με το φελλό. Οι φελλοί αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας παραγωγής κρασιού εδώ και αιώνες. Το υλικό είναι αρκετά πυκνό για να διατηρεί τα υγρά φρέσκα χωρίς να σφραγίζει εντελώς τον αέρα. Μια ελάχιστη ποσότητα οξυγόνου επιτρέπει στις γεύσεις του κρασιού να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ενώ το πολύ οξυγόνο δημιουργεί μια οξεία, δυσάρεστη γεύση.

Αν πάλι έχουμε πετάξει το φελλό, αλλά δεν ήπιαμε όλο το κρασί, λίγη πλαστική μεμβράνη με λαστιχάκι, αλουμινόχαρτο ή επαναχρησιμοποιήσιμο πώμα φιάλης κρασιού κάνει την ίδια δουλειά.

Βάζοντας το ανοιγμένο κρασί στο ψυγείο προστατεύεται από άλλους επιβλαβείς παράγοντες, όπως τη θερμότητα και το φως. Μόλις μπουν στο ψυγείο, τα περισσότερα κόκκινα και λευκά κρασιά θα διαρκέσουν δύο έως πέντε ημέρες προτού η γεύση τους αρχίσει να χαλάει. Τα αφρώδη κρασιά, όμως, έχουν περίπου μία έως τρεις ημέρες μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ ορισμένα φυσικά κρασιά μπορεί να χαλάσουν σε μια μέρα.

Η όψη κι η μυρωδιά ενός κρασιού είναι δύο παράγοντες για να κρίνουμε εάν το κρασί στο ψυγείο πίνεται ή όχι. Για παράδειγμα εάν το κρασί έχει αποκτήσει καφέ απόχρωση ή/και μυρωδιά ξιδιού έχει οξειδωθεί, αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το πετάξουμε και να ανοίξουμε ένα καινούριο ​​μπουκάλι.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Must read

Τυρί: 6 συμβουλές για να ΜΗΝ χαλάσει πριν την ώρα του – Μπορούμε να το καταναλώσουμε εάν έχει πιάσει μούχλα;

Το τυρί είναι αρκετά ιδιαίτερο όσον αφορά την αποθήκευσή του και απαιτεί ειδική μεταχείριση - Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι για να το διατηρήσετε όσο το δυνατό περισσότερο

Προβληματισμός με την απόφαση του FDA για τις «φθαλικές ενώσεις» στις συσκευασίες

Η πρόσφατη δήλωση του FDA ότι δεν πρόκειται να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις φθαλικές ενώσεις που βρίσκονται συνήθως σε συσκευασίες γρήγορου φαγητού, εξόργισε επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες που πιέζουν για την απομάκρυνσή τους.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα