Ένα απλό κόλπο που πρέπει πάντα να κάνετε ενώ ψήνετε φαγητό στο φούρνο.
Το ψήσιμο μετατρέπει τα πάντα, από ολόκληρες γαλοπούλες μέχρι πατάτες με σκόρδο, σε αρωματικά αριστουργήματα: Ροδοκόκκινα εξωτερικά, τρυφερά και γευστικά εσωτερικά.
Αλλά η υψηλή θερμότητα που απαιτείται για να πετύχετε αυτές τις τραγανές, γευστικές υφές και το ζουμερό εσωτερικό συχνά οδηγεί σε φούρνους γεμάτους λίπη και έλαια και μια μυρωδιά καμένου κρέατος που μένει πολύ καιρό μετά την απομάκρυνση του φαγητού.
Κι αν το μόνο που χρειάζεται να αλλάξετε είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε την επένδυση από αλουμινόχαρτο για το ταψί ψησίματος; Κάθε φορά που ψήνετε και θέλετε να περιορίσετε την ποσότητα του καπνού που αναδύεται στην κουζίνα σας, αυτή η μέθοδος είναι σωτήρια.
Απλά τσαλακώστε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μια μπάλα. Στη συνέχεια, απλώστε αυτό το τσαλακωμένο φύλλο πάνω στο ταψί σας και τοποθετήστε από πάνω μια συρμάτινη σχάρα. Στη συνέχεια, βάλτε ό,τι ψήνετε στη σχάρα (μπορεί να σας βοηθήσει να την ψεκάσετε με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος για να απελευθερωθεί το φαγητό ευκολότερα όταν ψηθεί) και βάλτε το στο φούρνο
Γιατί λειτουργεί αυτό; Το τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο δημιουργεί μικροσκοπικούς θύλακες αέρα που αυξάνουν την κυκλοφορία κάτω από τη σχάρα. Μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά όλες αυτές οι μικροσκοπικές θήκες συνεργάζονται για να απομονώσουν τη θερμότητα από το τηγάνι.
Καθώς οι χυμοί και το λίπος στάζουν από το κρέας, πέφτουν σε μια πιο ψυχρή επιφάνεια από ό,τι αν έπεφταν απευθείας στο ταψί. Αυτή η μέθοδος θεωρείται ότι λειτουργεί επειδή οι θύλακες αέρα στο τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο αυξάνουν την κυκλοφορία κάτω από το φαγητό, ειδικά αν έχει μια σχάρα από πάνω.
Συν τοις άλλοις, δίνει σε οποιοδήποτε λίπος και σταγονίδια ένα πιο δροσερό, λιγότερο επίπεδο μέρος για να πέσουν πάνω του, βοηθώντας στην αναστολή του καπνού. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η επιπλέον κυκλοφορία προσθέτει μια παραπάνω τραγανότητα στις πατάτες φούρνου, καθώς και ότι βοηθάει στο να μην κολλήσει το φαγητό στα ταψιά.
«Τσαλακώστε το αλουμινόχαρτό σας πριν φτιάξετε κοτομπουκιές, κατεψυγμένες πατάτες κ.λπ. Κάνει εύκολο το γύρισμα και βοηθάει το φαγητό να μην κολλάει. Το ανακάλυψα τυχαία», μοιράστηκε ο χρήστης του Reddit u/MrBogey90 στο r/foodhacks.
«Τσαλακώνω το αλουμινόχαρτό μου… όταν μαγειρεύω μπέικον στο φούρνο. Δεν είναι για να αποτρέψω το κόλλημα, αλλά για να δημιουργήσω “θήκες” όπου συγκεντρώνεται το λίπος. Μου αρέσει το μπέικον μου τραγανό, και μου φαίνεται ότι γίνεται καλύτερα τραγανό όταν μαγειρεύεται πάνω από το λίπος και όχι μέσα σε αυτό», δήλωσε ένας άλλος χρήστης του Reddit.
Τελικά, τόσο το να αποτρέψετε το λίπος από το να συγκεντρωθεί και να χυθεί στο φούρνο σας όσο και το να σηκώσετε το φαγητό σας από τη βάση του δίσκου μέσω αυτών των γλυκών, γλυκών θυλάκων αέρα είναι αρκετά εφικτό μέσω ενός απλού τσαλακώματος.
Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε πως σύμφωνα με μελέτες τα αλουμινόφυλλα,καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με αποτέλεσμα το αλουμίνιο να εισχωρεί στο τρόφιμο και να καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μελέτη έδειξε τη διαρροή αλουμινίου σε τρόφιμα που ψήνονται σε αλουμινόχαρτο και η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που παρασκευάζονται με ψήσιμο σε αλουμινόχαρτο μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την υγεία. Αν και το μετρημένο επίπεδο μόλυνσης από αλουμίνιο στα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στο πείραμα δεν είναι ανησυχητικό, είναι πιθανώς δύσκολο να επιτευχθεί εβδομαδιαίο όριο 2 mg/ kg μάζας σώματος, αλλά λόγω της επικίνδυνης παράπλευρης πρόσληψης αλουμινίου μπορεί να έχει υψηλό δυνητικό κίνδυνο για άτομα με ορισμένες ασθένειες (ειδικά άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια) και μικρότερα παιδιά.