Ιδέες για να κάνετε ένα νόστιμο μπάρμπεκιου, αλλά και να έρθετε πιο κοντά στη φύση, με ασφάλεια.
Αν είστε λάτρεις του κάμπινγκ, οργανωμένου ή ελεύθερου, και υπό την προϋπόθεση ότι είστε σε απόσταση ασφαλείας από δένδρα και καλλιέργειες καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου και η απαγόρευση σε πολλές περιοχές της χώρας είναι σαφής και ρητή, μια αυτοσχέδια φωτιά ή ένα ασφαλές μπάρμπεκιου δίπλα στη θάλασσα είναι η απόλυτα καλοκαιρινή λύση για πρόχειρο και γρήγορο φαγητό χωρίς «εξαρτήσεις» από ψυγεία και εξοπλισμό. Ακολουθούν μερικές ιδέες για μπάμπεκιου στη θάλασσα.
Καλαμπόκι
Είμαστε στην εποχή της συγκομιδής κι είναι βέβαιο ότι πέρα από την παραγωγή που προορίζεται για άλευρα και ζωοτροφές, μερικές τρυφερές «ρόκες» ή «κούκλες», όπως ονομάζονται οι καρποί με τους γλυκούς σπόρους, φτάνουν ακόμη και στα μανάβικα τουριστικών προορισμών. Αγοράστε μερικούς, ρίξτε τους στα κάρβουνα ή στη φωτιά τυλιγμένους στον φλοιό τους, που λειτουργεί σαν σκεύος μαγειρέματος. Μόλις ψηθούν, απομακρύνετε τα καλαμπόκια από τη φωτιά, τα αφήνετε να κρυώσουν, αφαιρείτε τα φύλλα και τα ξαναβάζετε στη φωτιά λίγα λεπτά, για πιο καπνιστή γεύση. Αλάτι, πιπέρι, βούτυρο αν σας βρίσκεται, ολοκληρώνουν τη γεύση του καρπού.
Γαρίδες
Δεν είναι η φθηνότερη λύση, αλλά μια φορά μπορείτε να επιτρέψετε στους εαυτούς σας αυτή τη μικρή πολυτέλεια. Μερικές μεγάλες γαρίδες μέσα στην «πανοπλία» του, που επίσης λειτουργεί σαν μαγειρικό σκεύος, πάνω στη σχάρα και στα κάρβουνα για λίγα λεπτά είναι η απόλυτη γκουρμέ επιλογή της θάλασσας. Μια- δυο σκελίδες σκόρδο, λίγες σταγόνες λάδι και λεμόνι, φυσικά και θαλασσινό αλάτι αρκούν για να εμπλουτίσουν τη γεύση.
Σουβλάκι
Το κοτόπουλο καλύτερα να το αποφύγετε στις συνθήκες του υπαίθριου μπάρμπεκιου. Αλλά μερικά έτοιμα χοιρινά σουβλάκια βρίσκετε ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Πάρτε μερικά, μαρινάρετέ για 2-3 ώρες με αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι, λίγο λάδι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας και το βραδάκι ρίξτε τα στη φωτιά, πάνω σε σχάρα. Σε μισή ώρα το πολύ τρώτε.
Αβγά στη χόβολη
Και το αβγό έχει την ασφαλή «πανοπλία» του που επιτρέπει μαγείρεμα χωρίς σκεύη. Εκτός από το βραστό- ένα μπρίκι με θαλασσινό νερό στη φωτιά είναι εύκολη υπόθεση- υπάρχει και η εκδοχή των αυγών στη χόβολη. Είναι μάλιστα διαδεδομένο έθιμο στην Αιτωλοακαρνανία, τη Γορτυνία και αλλού την Κυριακή της Τυρινής. Βυθίστε τα αβγά όρθια σε λοφάκια χόβολης και περιμένετε υπομονετικά να σφίξουν κατά τα γούστα σας, αλλά όχι πάνω από 20 λεπτά. Προσοχή, όχι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, γιατί το αβγό απλώς θα «σκάσει», εκσφενδονίζοντας στη χόβολη τσόφλια και περιεχόμενο.
Προχωρημένη εκδοχή: ψήσιμο των αβγών σε κούπες πορτοκαλιού. Παίρνετε μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια, τα κόβετε στη μέση, στίβετε προσεκτικά ή τρώτε το περιεχόμενό τους, και χρησιμοποιείτε τις κούπες ως σκεύος για αβγό μάτι. Βάζετε λίγο λαδάκι στον πάτο της πορτοκαλόκουπας, αδειάζετε μέσα της με προσοχή το αβγό, βάζετε λίγο αλατοπίπερο και ψήνετε στη χόβολη μέχρι να «φουσκώσει» το αβγό. Ψωμάκι να έχετε.
Πατάτες
Πασίγνωστη επιλογή. Τις διαλέγετε μεγάλες και τις «θάβετε» όπως είναι στη χόβολη που θα κάνει όλη τη δουλειά. Θα υπολογίσετε μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος, αλλά μπορείτε να τσεκάρετε με ένα πιρούνι, αν βυθίζεται στη σάρκα της. Όταν είναι έτοιμες, τις χαράσσετε και στην αχνιστή σάρκα τους προσθέτετε ό,τι διαθέτετε και τραβάει η όρεξή σας.
Αλλά, σε κάθε περίπτωση, να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.