Τα ιδανικά συστατικά και ο ιδανικός τρόπος παρασκευής υγιεινής μπάρας.
Οι ξηροί καρποί είναι μια πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών (πλούσιοι σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα) που μπορούν να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία των παιδιών. Πως μπορείς όμως να το εξηγήσεις αυτό σε μερικά μικρά παιδιά που όχι μόνο δεν τους αρέσουν, αλλά τους μισούν;
Και το ταχίνι (που εδώ το αγαπάμε περισσότερο από το φυστικοβούτυρο) είναι πολύ ωφέλιμο (περιέχει πληθώρα φυτικών ινών πρωτεϊνών, υγιή λίπη, χαλκό, σελήνιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνες Β1 και Β2). Στη νέα γενιά όμως η σημασία των οφελών του δεν έχει… σημασία καθώς η γεύση του δεν είναι αποδεκτή όσο παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν πολλές επιλογές σνακ και γλυκών. Η γεύση του δυνατή, γήινη και κάποιες φορές πικρή προκαλεί επίμονη άρνηση. Και πάλι δεν μπορεί να πείσεις ένα παιδί να το καταναλώσει μόνο με τα λόγια…
Υπάρχει όμως ένας «ύπουλος» τρόπος (αφού ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) για να καταφέρουμε τα παιδιά μας να έχουν τουλάχιστον ένα υγιεινό σνακ μέσα στη ημέρα και να τρελαίνονται κιόλας γι αυτό. Η λύση είναι να φτιάξουμε μπάρες που μοιάζουν πολύ με σοκολάτα εμπορίου. Προσέξτε όμως μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε και εσείς γιατί, για τα παιδιά δεν θα μείνει μπάρα για μπάρα… Επίσης θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά να έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά.
Πώς να φτιάξετε υγιεινές μπάρες χωρίς τα παιδιά να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται…
ΥΛΙΚΑ
- Ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους ή ότι άλλο θέλετε ή έχετε)
- Μέλι
- Ταχίνι
- Λιναρόσπορος
- Chia
- Κουάκερ
- Βανίλια ή εσάνς ή ξύσμα πορτοκάλι που θα καλύψουν τη γεύση από το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς.
*Η ποσότητα δεν έχει πολύ σημασία… “με το μάτι” που έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές, αλλά θα πρέπει και το μέλι και η σοκολάτα να είναι σε μεγάλη ποσότητα για να “δέσουν”.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Επιλέξτε μία ποικιλία ξηρών καρπών και χτυπήστε τα στο μπλέντερ για να γίνουν σκόνη – και να μην γίνονται αντιληπτοί-. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέστε μπόλικο ταχίνι, λιναρόσπορο, chia και κουάκερ.
Ζεστάνετε το μέλι με τη μέθοδο μπεν μαρί.
Σε μπεν μαρί λιώστε και σοκολάτα κουβερτούρα. Στη λιωμένη σοκολάτα προσθέστε βρώσιμο άρωμα της αρεσκείας σας πχ βανίλια ή φράουλα και εάν δεν έχετε, ξύστε και προσθέστε φλούδα από πορτοκάλι.
Προσθέστε τα στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε (συνήθως αυτό γίνεται με το χέρι για να αναμειχθούν καλά).
Στη συνέχεια τοποθετήστε το μείγμα, μέσα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και πατήστε το για να γίνει ομοιόμορφο σε μέγεθος, με ένα άλλο ταψί από πάνω.
Τοποθετήστε στο ψυγείο για λίγες ώρες.
Κατόπιν κόψτε σε ομοιόμορφα κομμάτια και τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο.