Οι γονείς έχουν ένα σωρό άγχη με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται όλο και πιο κοντά και το κολατσιό βρίσκεται στην κορυφή αυτών. Το wrap ή αλλιώς τυλιχτό είναι μια εναλλακτική που θα τους “λύσει” τα χέρια!
Εικοσιπέντε μέρες μας χωρίζουν από το άνοιγμα των σχολείων κι αν οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να απωθούν την ιδέα, για τους γονείς η έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει τα άγχη της: σχολικά είδη, τιμές, εγγραφές σε δραστηριότητες και φροντιστήρια.
Πέρα από όλα τα παραπάνω, οι γονείς έχουν και ένα επιπρόσθετο άγχος, το κολατσιό. Φυσικά, υπάρχει η εύκολη λύση του τόστ ή του σάντουιτς. Αλλά για να ανεβάσετε κι άλλο το επίπεδο του κολατσιού, υπάρχει και η εναλλακτική του wrap, δηλαδή τυλιχτό σάντουιτς με αραβική πίτα ή μεξικάνικες τορτίγιες, ακόμα και πίτες (για σουβλάκι).
Φυσικά, τα wrap είναι πλέον διαθέσιμα και στα σχολικά κυλικεία με 1-2 εναλλακτικές γεύσεων, αλλά αν βάλει κανείς τη φαντασία του, υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές. Πρώτα στο ίδιο το περιτύλιγμα του σάντουιτς, το wrap, που εκτός από τα κλασικά από αλεύρι σταριού ή καλαμποκιού, ολικής ή μη άλεσης, προσφέρεται με γεύσεις και μυρωδικά: με σπανάκι, βασιλικό, σκόρδο. Υπάρχουν πλέον πίτες και χωρίς γλουτένη. Έπειτα, στην ετοιμασία των τυλιχτών σάντουιτς μπορούν να συμμετέχουν παιδιά και να γίνουν εξίσου δημιουργικά. Εχουμε λοιπόν τα εξής στάδια προετοιμασίας:
1) Επιλέγουμε το wrap της αρεσκείας μας και στη συνέχεια το άλειμμα που θα ταιριάζει με την βασική γέμιση. Μαγιονέζα, μουστάρδα, μαρμελάδα τσάτνεϊ, χούμους, σάλτσα μπάρμπεκιου, γιαούρτι, πέστο, γουακαμόλε, ή κάποιο άλλο ντιπ που υπάρχει στο ψυγείο.
2) Γέμιση: Μπορεί να είναι αλλαντικό- ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι, προσούτο-, μαγειρεμένο κρέας ή κοτόπουλο, σολομός, τόνος, γαρίδες, οποιοδήποτε τυρί, φυσικά και αυγά. Όλα κατάλληλα τεμαχισμένα για να ρολάρει το σάντουιτς.
3) Λαχανικά και πρόσθετα: ψιλοκομμένο μαρούλι ή λάχανο, ψιλοκομμένες ντομάτες, ελιές, πίκλες κομμένες σε φέτες, φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ψητές πιπεριές, αβοκάντο, αγγούρια σε λεπτές φέτες, μανιτάρια.
4) Δεν απαγορεύεται η γλυκιά εκδοχή του wrap: τα φρούτα είναι ευπρόσδεκτα, όπως μήλα ή αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένα, μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς. Για μια ακόμα πιο γευστική, αλλά παχυντική εναλλακτική, υπάρχει πάντα και η μερέντα!
5) Το αλατοπιπερο με προσοχή, ανάλογα με τις υπόλοιπες γεύσεις ή ό τι άλλα μπαχαρικά σας αρέσουν.
Το τυλιχτό σάντουιτς ή wrap δεν πρέπει να γεμίζεται υπερβολικά, ώστε να μπορεί να ρολάρει. Στρώστε όλα τα είδη στα ¾ της πίτας, αφήνοντας το 1/4 άδειο. Σε αυτή την άδεια περιοχή της πίτας ή της τορτίγιας βάζετε μια μικρή ποσότητα από το άλειμμα της αρεσκείας σας, π.χ. τη μαγιονέζα. Καθώς θα τυλίγετε από την πλευρά της γέμισης, αυτή θα γλιστρήσει και στον κενό χώρο, ενώ το άλειμμα θα «σφραγίσει» το τυλιχτό σάντουιτς. Το τυλίγετε ολόκληρο σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο ή το κόβετε σε δυο μέρη, ιδανικά διαγωνίως στη μέση.
Μια κλασική συνταγή για αρχή:
2 αραβικές πίτες ή τορτίγιες
4 λεπτές φέτες ζαμπόν γαλοπούλα
4 φέτες αβοκάντο (προαιρετικά)
2 φέτες τυρί γκούντα, ένταμ ή άλλο
2 μεγάλα φύλλα μαρουλιού, κομμένα σε κομμάτια
2 κουταλιές μουστάρδα με μέλι μουστάρδα
Εκτέλεση
Βάζετε τις πίτες στον καθαρό πάγκο της κουζίνας. Στρώστε τη γαλοπούλα πάνω από κάθε πίτα, αφήνοντας άδειο περίπου το ¼ στην πλευρά που βρίσκεται μακριά εσάς. Τοποθετήστε τις φέτες αβοκάντο κατά μήκος της γαλοπούλας και από πάνω τη φέτα του τυριού. Καλύπτετε το τυρί με το μαρούλι. Περιχύστε λίγη μουστάρδα μελιού και αλείψτε λίγη στην άκρη του άδειου τμήματος της πίτας. Ξεκινώντας από την άκρη που βρίσκεται μπροστά σας, τυλίξτε το wrap, χρησιμοποιώντας τη μουστάρδα μελιού για να το σφραγίσετε. Την τυλίγετε σε μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα ολόκληρη κομμένη στα δυο, για δυο μικρότερα γεύματα.
Άλλες ιδέες για τη γέμιση: Με τόνο, μαγιονέζα, γιαούρτι και λαχανικά. Με κοτόπουλο και ελληνική σαλάτα. Με σολομό και αβοκάντο. Με ομελέτα. Με βραστά αβγά. Με… τη φαντασία και τα γούστα σας.