Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Zυμαρικά: Πόσο αλάτι πρέπει να προσθέτουμε στο βράσιμο για μια τέλεια μακαρονάδα;

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςZυμαρικά: Πόσο αλάτι πρέπει να προσθέτουμε στο βράσιμο για μια τέλεια μακαρονάδα;
spot_img

Κάθε φορά που βράζουμε ζυμαρικά, πρέπει να τα αλατίζουμε. Αυτός είναι ένας άγραφος νόμος που ακολουθούμε σχεδόν όλοι, για να πετύχουμε ένα νόστιμο πιάτο ζυμαρικών. Ενώ, όμως, όλοι το έχουμε ακούσει, μπορεί να μην γνωρίζουμε το λόγο πίσω από αυτή την κίνηση και τη σημασία της.

Όσο νόστιμη και να είναι η όποια σάλτσα και αν επιλέξουμε να φτιάξουμε, η ποσότητα των ζυμαρικών υπερτερεί στο πιάτο μας. Οπότε εάν τα ζυμαρικά δεν είναι μαγειρεμένα σε νερό «αλμυρό όσο η θάλασσα», θα αφαιρέσουν αρκετή από τη γεύση του πιάτου. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνει κανείς εμπειρικά. Από την πλευρά της επιστήμης, βέβαια, ο λόγος για να αλατίζουμε τα ζυμαρικά είναι για να υπάρχει ομοιόμορφη, καρυκευμένη γεύση από μέσα προς τα έξω. Οι σεφ, μάλιστα, διδάσκονται να καρυκεύουν σταδιακά το φαγητό τους κατά την προετοιμασία, προκειμένου να χτίζονται σταδιακά οι πιο περίπλοκες γεύσεις.

- Advertisement -

Όσον αφορά το ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες αλατιού, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν μια γεμάτη κουταλιά της σούπας αλάτι ανά γαλόνι νερού (ή ανά κιλό ξηρών ζυμαρικών). Η γεύση πρέπει να είναι αλμυρή, αλλά όχι υπερβολικά. Για όσους προσέχουν το αλάτι στο φαγητό, τα ζυμαρικά σας δεν θα απορροφήσουν όλη την κουταλιά. Στην πραγματικότητα, ένα κιλό ζυμαρικών υπολογίζεται ότι απορροφά μόνο περίπου το ένα τέταρτο αυτής της ποσότητας. Επιτραπέζιο αλάτι, αλάτι kosher, θαλασσινό αλάτι, οποιοσδήποτε από αυτούς τους τύπους αλατιού θα λειτουργήσει καλά, αλλά θα θέλετε να αποφύγετε το ιωδιούχο αλάτι, καθώς μπορεί να δώσει μια άσχημη γεύση στα ζυμαρικά.

Τέλος, καλό είναι να κρατάμε το νερό από τα ζυμαρικά μας. Αυτό μπορεί να δώσει περισσότερη γεύση στο πιάτο, αν θελήσουμε να το ξαναζεστάνουμε.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα