Πώς είναι αλήθεια η ιδανική πίτα;
Η καλή η πίτα από το φύλλο φαίνεται αλλά και η γέμιση θα πρέπει να είναι πλούσια και γευστική… Εύκολο να το λες δύσκολο να το πετυχαίνεις!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου σκουλήκι μήκους 1 μέτρου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μοσχαρίσιος κιμάς με κομμάτια σκληρού πλαστικού και μετάλλου – Προειδοποίηση κινδύνου από το Υπουργείο Γεωργίας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνουν οι κωδικοί πάνω στα αυγά;
Γιατί μπορεί να τα έχεις δώσει όλα για να ευχαριστήσεις τους καλεσμένους σου και τελικά το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό… Το φύλλο να μην ψηθεί σωστά και να έχει παπαριάσει στο κάτω μέρος, η γέμιση να έχει βγει από τα πλάγια και να σκέφτεσαι τώρα να τη βγάλω στο τραπέζι ή όχι;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η γυναίκα που έριξε το αρσενικό στο κέικ – Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία και τριπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας
Ας εξετάσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνουμε και οι πίτες μας δεν είναι στο… ύψος των περιστάσεων.
- Χρησιμοποίησες το σωστό τύπο αλευριού; Αν αποφάσισες να φτιάξεις τα δικά σου φύλλα, καλύτερο είναι ένα μίγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή κίτρινο) και δυνατό, ενισχυμένο σε γλουτένη ώστε να ανοίγει πιο εύκολα.
- Μήπως παραζύμωσες; Το ζύμωμα είναι μια διαδικασία που κάνουμε σε κατάσταση ηρεμίας. Ρίχνουμε το αλεύρι μας σε λεκανίτσα (αφού κρατήσουμε λίγο στην άκρη, μήπως το χρειαστούμε αργότερα). Ρίχνουμε το λαδάκι της συνταγής στο αλεύρι και τρίβουμε με τα δάχτυλα να ενωθούν όσο γίνεται. Ύστερα προσθέτουμε αλάτι και λίγη όξινη ουσία (πχ χυμό λεμονιού ή ξύδι) και μετά το νερό σταδιακά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη. Ύστερα τη βγάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο μας και τη δουλεύουμε διπλώνοντας και κυλώντας την ξανά και ξανά μέχρι να γίνει εύπλαστη και λεία.
- Μήπως δεν άφησες τη ζύμη να ξεκουραστεί; Για να αναπτύξει η γλουτένη το πλέγμα της και να μπορούμε να ανοίγουμε εύκολα τα φύλλα με τον πλάστη, πρέπει η ζύμη να μείνει να ξεκουραστεί μισή με μία ώρα τουλάχιστον.
- Μήπως ξέχασες να σκεπάσεις τη ζύμη και σου ξεράθηκε; Αφού φτιάξουμε τη ζύμη μας, την επιστρέφουμε στο μπολ και τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Ύστερα τη χωρίζουμε σε τόσα μέρη όσα τα φύλλα που θέλουμε να φτιάξουμε. Την πλάθουμε σε μπάλες που επιστρέφουμε στο μπολ και ξανασκεπάζουμε για να μην ξεραθεί η επιφάνειά τους. Μετά παίρνουμε τις μπάλες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα, τη μια μετά την άλλη.
- Μήπως την έστρωσες σε λάθος ταψί; Οι πίτες προτιμούν τα ταψιά αλουμινίου, ιδιαίτερα τα χαμηλά, αυτά που είναι ειδικά για πίτες. Άσε τα όμορφα πυρίμαχα σκεύη σου για τα σουφλέ γιατί αλλιώς η πίτα σου δεν θα ψηθεί σωστά.
- Έστρωσες σωστά τα φύλλα σου; Τα κάτω φύλλα τα στρώνουμε ίσια κι ατσαλάκωτα σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να βγαίνουν απ’ έξω και δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε κάθε φορά. Τα πάνω φύλλα τα απλώνουμε τσαλακωτά και όσα εξέχουν τα στρίβουμε δημιουργώντας ένα στεφάνι τριγύρω που λέγεται κόθρος. Τον λαδώνουμε καλά. Αν το φύλλο είναι υπερβολικά πολύ, το κόβουμε λίγο για να μην μείνει άψητο.
- Μήπως δεν την χάραξες σε κομμάτια; Γιατί αν το ξέχασες, τότε θα μείνει αέρας μέσα της και δεν θα ψηθεί σωστά η γέμιση.
- Μήπως ξέχασες να την βρέξεις πριν το ψήσιμο; Εκτός από καλό λάδωμα στο τέλος, η πίτα θέλει και ένα ψέκασμα με νερό πριν μπει στο φούρνο. Αυτό της δίνει έξτρα τραγανότητα στα φύλλα.
- Την έψησες σωστά; H ιδανική θερμοκρασία ψησίματος είναι 180οC στις αντιστάσεις. Η λειτουργία του αέρα, συνιστάται για τάρτες και σουφλέ. Ψήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα στην πιο κάτω σχάρα, αργά και σταθερά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η πίτα, όχι να πάρει απλώς λίγο χρώμα. Αν μάλιστα τα τελευταία 10 λεπτά ρυθμίσεις τον φούρνο να ψήνει μόνο από κάτω, τότε μπορείς να είσαι σίγουρη/ος ότι θα ψηθεί σωστά και από κάτω.
- Μήπως την σκέπασες όσο ήταν ζεστή; Αν το έκανες, τα φύλλα της πίτας σου θα παπαριάσουν, θα χάσουν το ωραίο τραγανό τους κι όλος ο κόπος σου θα πάει χαμένος. Μόνο αφού κρυώσει εντελώς η πίτα μπορείς να τα σκεπάσεις!
(Οι συμβουλές ανήκουν στην Ιωάννα Σταμούλου)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα πετύχετε το τέλειο πανάρισμα στα φαγητά σας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σέλινο: Μπορούμε να το τρώμε ωμό, άφοβα;