Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά

ΑρχικήΟικιακάΤα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά
spot_img

Αν και το ψωμί αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την αρχαιότητα, σήμερα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το αποφεύγουμε…

Το ψωμί είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θεωρείται πλήρης τροφή, καθώς και βασικό τρόφιμο στη διατροφή μας. Για τους Έλληνες δε, το ψωμί έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής κουλτούρας σε τέτοιο βαθμό, που το τρώμε ακόμα και με τα μακαρόνια. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Το ψωμί, ειδικά το βιομηχανικό λευκό ψωμί, δεν αποτελεί θρεπτική τροφή. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του, χάνει πολλές από τις ιδιότητές του, αφού το φύτρο του σταριού και το πίτουρο αφαιρούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με λιγοστές φυτικές ίνες, λιγοστές βιταμίνες και λιγοστά μεταλλικά στοιχεία το οποίο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε άμυλα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και στον μεταβολισμό.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί

Ένα σημάδι ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί είναι εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Είτε έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα είτε μόλις έχετε διαγνωστεί, το να τρώτε ψωμί καθημερινά θα μπορούσε να είναι η αιτία. 

Μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 130 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, το ημερήσιο όριο νατρίου πρέπει να είναι 1.500 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο – που είναι λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού. 

Επίσης, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, αέρια, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, εξανθήματα και οδοντικά προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Το σιτάρι, από το οποίο φτιάχνεται το ψωμί, περιέχει πολλή γλουτένη. Αυτό το μείγμα πρωτεϊνών διευκολύνει τη ζύμωση του ψωμιού, κάνοντάς το πιο ελαστικό, αφράτο και λαχταριστό.

Η δυσανεξία στη γλουτένη ή η κοιλιοκάκη προκαλεί πόνο στην κοιλιά, διάρροια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και φλεγμονώδεις παθήσεις.

Τι θα κερδίσεις αν κόψεις το ψωμί

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η απώλεια βάρους θα επιτευχθεί ευκολότερα ενώ θα παρατηρήσεις βελτίωση της πέψης, λιγότερες λιγούρες για πρόχειρο φαγητό και γλυκά, και αύξηση των επιπέδων ενέργειά σου .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.

Ρύζι: Η “Μεγάλη Απάτη” – Καταστράφηκαν 4,2 τόνοι ρυζιού μη ασφαλούς για κατανάλωση

600 τόνοι ρυζιού έφεραν παραπλανητική επισήμανση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο