Αν και το ψωμί αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την αρχαιότητα, σήμερα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το αποφεύγουμε…
Το ψωμί είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και θεωρείται πλήρης τροφή, καθώς και βασικό τρόφιμο στη διατροφή μας. Για τους Έλληνες δε, το ψωμί έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφικής κουλτούρας σε τέτοιο βαθμό, που το τρώμε ακόμα και με τα μακαρόνια. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.
Το ψωμί, ειδικά το βιομηχανικό λευκό ψωμί, δεν αποτελεί θρεπτική τροφή. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του, χάνει πολλές από τις ιδιότητές του, αφού το φύτρο του σταριού και το πίτουρο αφαιρούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με λιγοστές φυτικές ίνες, λιγοστές βιταμίνες και λιγοστά μεταλλικά στοιχεία το οποίο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε άμυλα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και στον μεταβολισμό.
- Δείτε επίσης: “Λεμονίντζα”: Τι περιέχει το νέο ελληνικό αφέψημα που κατακτά διεθνή βραβεία
- Δείτε επίσης: Τα δύο μπαχαρικά που δεν λήγουν ποτέ
Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί
Ένα σημάδι ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί είναι εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους. Είτε έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για κάποιο χρονικό διάστημα είτε μόλις έχετε διαγνωστεί, το να τρώτε ψωμί καθημερινά θα μπορούσε να είναι η αιτία.
Μια φέτα λευκό ψωμί περιέχει 130 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, το ημερήσιο όριο νατρίου πρέπει να είναι 1.500 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο – που είναι λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού.
Επίσης, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, αέρια, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, εξανθήματα και οδοντικά προβλήματα. Εάν αντιμετωπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.
- Δείτε επίσης: Πώς να κόψετε τούρτες και κέικ σαν επαγγελματίας
- Δείτε επίσης: Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες και ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα
Το σιτάρι, από το οποίο φτιάχνεται το ψωμί, περιέχει πολλή γλουτένη. Αυτό το μείγμα πρωτεϊνών διευκολύνει τη ζύμωση του ψωμιού, κάνοντάς το πιο ελαστικό, αφράτο και λαχταριστό.
Η δυσανεξία στη γλουτένη ή η κοιλιοκάκη προκαλεί πόνο στην κοιλιά, διάρροια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και φλεγμονώδεις παθήσεις.
- Δείτε επίσης: Σκάνδαλο: Ο Ιταλικός πελτές που κατακλύζει την ΕΕ είναι τελικά κινέζικος και μάλιστα με καταναγκαστική εργασία σύμφωνα με το BBC
- Δείτε ακόμη: Μέλι: «Τεράστια απάτη» στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – Το νοθεύουν με φθηνό σιρόπι ζάχαρης
Τι θα κερδίσεις αν κόψεις το ψωμί
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η απώλεια βάρους θα επιτευχθεί ευκολότερα ενώ θα παρατηρήσεις βελτίωση της πέψης, λιγότερες λιγούρες για πρόχειρο φαγητό και γλυκά, και αύξηση των επιπέδων ενέργειά σου .