Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
17.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι… της γυναίκας – Έκπληξη η επιλογή φαγητού για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!

ΑρχικήΟικιακάΤελικά ο έρωτας περνάει από το στομάχι... της γυναίκας - Έκπληξη η επιλογή φαγητού για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου!
spot_img

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (μεγάλη η Χάρη Του) το Cibum τολμά να μπει στα “άδυτα” της κοινής παραδοχής και τελικά, μέσα από επιστημονικές μελέτες και ανασκοπήσεις να την ανατρέψει πανηγυρικά!

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, υποστηρίζει το γνωστό ρητό. Πολλές “ερωτοχτυπημένες ψυχές” θέλησαν να το διαπιστώσουν στην πράξη, αλλά αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πώς προέκυψε και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Πρώτα πρώτα να πούμε ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το έντερό μας είναι γεμάτο από νευρώνες, σχεδόν τόσους πολλούς νευρώνες όσους έχουν οι γάτες στο κεφάλι τους. Χωρίς υπερβολή, υπάρχουν δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες νευρώνες σε όλο το πεπτικό μας σύστημα.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ονομάσει τους γαστρεντερικούς νευρώνες ως «ο μικρός εγκέφαλος». Αυτό εξηγεί και το γιατί μερικοί άνθρωποι, τρώνε όταν είναι φορτισμένοι συναισθηματικά ή γιατί άλλοι μπορεί να θυμώσουν επειδή πεινάνε και γιατί σε μερικούς τους αρέσει να ρίχνουν έναν υπνάκο λίγο μετά από κάποιο γεύμα τους.

Η εξήγηση στο γιατί, το να μοιραζόμαστε ένα γεύμα ήταν πάντα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους βρίσκεται πάλι στο μικρό εγκέφαλο. Το να μαγειρεύουμε για κάποιον άλλο είναι μια πράξη οικειότητας. Το αποδεικνύουν περίτρανα οι άπειρες εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση αλλά και τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να πάνε για δείπνο στο πρώτο τους ραντεβού. Για να μην αναφερθούμε στις τόσες αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν, φιλίες που έσφιξαν και συνεργασίες που έκλεισαν» σε ένα γεύμα. Ακόμα και όταν θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα έναν πολιτισμό, δοκιμάζουμε τις συνταγές και τα φαγητά του.

Στο παρελθόν οι ρόλοι των φύλων ήταν σαφώς καθορισμένοι. Ο άντρας ήταν ο κουβαλητής, ο οποίος έβγαινε το πρωί και πήγαινε στη δουλειά για να εξασφαλίσει στην οικογένειά του τα απαραίτητα αγαθά. Από την άλλη, η έδρα της γυναίκας ήταν το σπίτι. Ήταν υπεύθυνη για το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών και φυσικά, το μαγείρεμα.

Μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα δεν υπήρχαν ούτε τόσα βιβλία μαγειρικής με συνταγές, ούτε και τόσα πολλά εστιατόρια, fast food και delivery! Άρα, μια γυναίκα που μπορούσε να μαγειρέψει καλά ήταν μια γυναίκα που μπορούσε να κρατήσει τον άντρα της ευτυχισμένο. Συνεπώς, εύλογα θα κατέληγε κανείς ότι αυτή είναι η λύση του μυστηρίου και κάπως έτσι, προέκυψε το “ο έρωτας περνάει από το στομάχι”. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή.

Η επίσημη απάντηση είναι ότι ο έρωτας, τελικά, δεν περνάει από το στομάχι… του άνδρα – τουλάχιστον – αλλά από της γυναίκας και μάλιστα, σε αναλογία μία στις δύο (γυναίκες). Εκτός αυτού για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις τους, ενώ κάτι αντίστοιχο δε φαίνεται – βάσει ερευνών – να ισχύει για τους άνδρες.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2013 το 85% των γυναικών που δήλωσαν φανατικές φεμινίστριες, απολαμβάνουν να ετοιμάζουν φαγητό για τον σύντροφό τους.

Η ίδια έρευνα εξέτασε τον ρόλο που παίζει το φαγητό στην αγάπη. Η γενική παραδοχή ότι ο δρόμος προς την καρδιά ενός άνδρα περνά μέσα από το στομάχι, ισχύει μόνο για μια μικρή πλειοψηφία των ανδρών. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι σχεδόν οι μισές γυναίκες δήλωσαν ότι το φαγητό είναι ο δρόμος για την καρδιά τους και η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε ότι το φαγητό παίζει απίστευτα σημαντικό ρόλο στη σχέση τους.

Καταλήγοντας, προφανώς θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά το “μαγειρεύεις καλά;” σίγουρα δεν περιλαμβάνεται στο παιχνίδι ερωταπαντήσεων που παίζεται στο πρώτο ραντεβού.

Τώρα, εάν αναφερθούμε σε αυτή καθεαυτή την πράξη του έρωτα, τη σεξουαλική, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που επιγραμματικά δεν χωράει αμφιβολία πως … περνάει από το στομάχι καθώς από την αρχαιότητα ακόμη οι πρόγονοι μας χρησιμοποιούσαν διάφορες τροφές ως αφροδισιακές, προκειμένου να αυξήσουν την ερωτική τους διάθεση. Ηγέτες των αφροδισιακών τροφών θεωρούνται η σοκολάτα, τα οστρακοειδή, το μέλι το κρασί, τα καρύδια και τα αμύγδαλα και οι καυτερές πιπεριές.

Όμως ποιο φαγητό ταιριάζει καλύτερα με την αγάπη; Η απάντηση που δόθηκε μετα από έρευνα σε καταναλωτές μπορεί να σας εκπλήξει! Το λουκάνικο είναι το συστατικό με το οποίο συνδυάζεται η αγάπη στα περισσότερα μενού, σε ποσοστό 25,9%, ακολουθούμενο από πίτσα, μπέικον, πεπερόνι και ζαμπόν (κρίσιμες επικαλύψεις στην πίτσα ενός λάτρη του κρέατος.) Το “Heart” περιλαμβάνεται στο 21% των μενού – με συστατικά όπως καρδιές από φοίνικα, καρδιές αγκινάρας ή ντόνατ ή πίτσα σε σχήμα καρδιάς.

Οι γυναίκες και οι millennials επικεντρώνονται λίγο περισσότερο στο φαγητό για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με την έκθεσή Seasonal LTO. Περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών (24%) και των Millennials (26%) συνδέουν τον Άγιο Βαλεντίνο με ορισμένα φαγητά ή γεύσεις – όπως σοκολάτα, σαμπάνια και είδη σε σχήμα καρδιάς – σε σύγκριση με λιγότερους από έναν στους πέντε ανθρώπους συνολικά.

Σύμφωνα με την Έκθεση Εποχικότητας του 2023, η σοκολάτα είναι η γλυκιά γεύση που είναι πιο μοναδική στα χειμερινά μενού, μια τεχνική που συνδέεται στενά με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου καθώς και το κλασικό επιδόρπιο με φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα. Επίσης τα μούρα, συμπεριλαμβανομένων του βατόμουρου και του κράνμπερι, είναι επίσης ιδιαίτερα κοινά αυτή την εποχή του χρόνου.

Αλλά η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν αφορά μόνο τα γλυκά και τη σαμπάνια, οι καταναλωτές συνδέουν επίσης μια σειρά από αλμυρά πιάτα με τις γιορτές που ταιριάζουν με μια ιδιαίτερη περίσταση – όπως αστακό, ζυμαρικά, ακόμη και πίτσα (υποθέτουμε ότι έχουν σχήμα καρδιάς!)

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα