Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να διατηρήσετε το φαγητό σας ζουμερό και γευστικό.
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένας από τους πιο γρήγορους και εύκολους τρόπους για να ζεστάνουμε το φαγητό μας, όμως συχνά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι το κρέας γίνεται σκληρό, το ρύζι στεγνώνει, ενώ τα ζυμαρικά χάνουν τη μαλακή υφή τους.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικροκύματα θερμαίνουν το φαγητό διεγείροντας τα μόρια του νερού, με αποτέλεσμα η υγρασία να εξατμίζεται γρήγορα και το φαγητό να αφυδατώνεται.
Υπάρχει, όμως, ένας πολύ απλός τρόπος να διατηρήσετε το φαγητό σας ζουμερό και γευστικό: Η προσθήκη νερού. Τοποθετώντας ένα μικρό ποτήρι με νερό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων κατά τη διάρκεια της θέρμανσης, δημιουργείται ατμός που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των τροφών.
Ο ατμός αυτός δρα προστατευτικά, αποτρέποντας την εξάτμιση της φυσικής υγρασίας του φαγητού και διατηρώντας την απαλή και ζουμερή υφή του.
Ανάλογα με το είδος του φαγητού, υπάρχουν επιπλέον μικρά μυστικά που μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα. Αν πρόκειται για ρύζι ή ζυμαρικά, μπορείτε να ραντίσετε την επιφάνειά τους με λίγες σταγόνες νερού πριν τα τοποθετήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό βοηθά στην αποφυγή του στεγνώματος και επαναφέρει μια πιο φυσική, αφράτη υφή. Για τα κρεατικά, είναι χρήσιμο να καλύπτονται με ένα καπάκι ή ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας, ώστε να συγκρατείται η υγρασία και να μην σκληραίνουν κατά τη θέρμανση.
Εκτός από την προσθήκη νερού, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η σωστή ρύθμιση της ισχύος. Η χρήση της μέγιστης θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει γρήγορη εξάτμιση των υγρών και να οδηγήσει σε άνιση θέρμανση, αφήνοντας το φαγητό στεγνό και σκληρό. Αντί αυτού, προτιμήστε μια μέτρια ισχύ (περίπου 50-70%) και αυξήστε τον χρόνο θέρμανσης λίγο περισσότερο, ώστε το ζέσταμα να γίνει σταδιακά και πιο ομοιόμορφα.
Αν είναι εφικτό, ανακατέψτε το φαγητό στη μέση της διαδικασίας, ειδικά αν πρόκειται για σούπες, ρύζι ή μαγειρευτά φαγητά. Αυτό θα βοηθήσει στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και θα μειώσει τις πιθανότητες να παραμείνει κάποιο σημείο κρύο ενώ άλλα υπερθερμανθούν.
Πώς να ζεστάνετε το φαγητό σωστά
Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για καλύτερα αποτελέσματα:
- Τοποθετήστε ένα μικρό ποτήρι με νερό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Το νερό θα ζεσταθεί και θα δημιουργήσει ατμό, διατηρώντας το φαγητό υγρό.
- Χρησιμοποιήστε μέτρια ισχύ (50-70%) αντί για τη μέγιστη θερμοκρασία. Αυτό βοηθά στο ομοιόμορφο ζέσταμα και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας.
- Αν πρόκειται για κρέας ή ρύζι, ραντίστε το με λίγες σταγόνες νερού πριν το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό προσθέτει επιπλέον υγρασία και αποτρέπει το στέγνωμα.
- Σκεπάστε το φαγητό με ένα καπάκι ή βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Αυτό βοηθά να παγιδευτεί η υγρασία και να διατηρηθεί η μαλακή υφή του φαγητού.
- Ανακατέψτε το φαγητό στη μέση της διαδικασίας θέρμανσης, αν είναι εφικτό. Βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.