Κάνουν τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα εξαίρεση στα vegan τρόφιμα;
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Microbiology και με επικεφαλής τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK HSA) βρήκε ότι η πλειονότητα των εναλλακτικών κρεάτων και γαλακτοκομικών που διατίθενται στην Αγγλία είναι ικανοποιητικής μικροβιολογικής ποιότητας.
Αν και τα vegan τρόφιμα συχνά θεωρούνται από το κοινό ότι έχουν χαμηλό μικροβιολογικό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών έχουν συσχετιστεί και με τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Για τη διερεύνηση της μικροβιολογικής ασφάλειας και ποιότητας των εναλλακτικών γαλακτοκομικών και κρέατος vegan, από τον Σεπτέμβριο 2022 έως τον Μάρτιο 2023, ερευνητές HSA του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλεξαν δείγματα προϊόντων vegan στη λιανική (89,8%), στην παραγωγή (9,4%) και σε εγκαταστάσεις εστίασης (0,9%) προκειμένου να τα δοκιμάσουν για μια σειρά από βακτηριακά παθογόνα και δείκτες υγιεινής.
Συνολικά, συλλέχθηκαν και δοκιμάστηκαν 937 δείγματα, που περιλαμβάνουν 414 (44 τοις εκατό) υποκατάστατα κρέατος, 246 (26 τοις εκατό) τυριά vegan, 138 (15 τοις εκατό) γάλατα φυτικής προέλευσης , 112 (12 τοις εκατό) άλλα εναλλακτικά γαλακτοκομικά, 11 (1 τοις εκατό) εναλλακτικά ψάρια και 16 (2 τοις εκατό) άλλα vegan είδη, όπως τόφου, εναλλακτικά αυγά και vegan επιδόρπια.
Τι βακτήρια βρέθηκαν
Από τις συνολικές εναλλακτικές που δοκιμάστηκαν, το 92 τοις εκατό ήταν ικανοποιητικής μικροβιολογικής ποιότητας, το 3 τοις εκατό ήταν οριακές και το 5 τοις εκατό ήταν μη ικανοποιητικές. Όλα τα δείγματα που κρίθηκαν μη ικανοποιητικά οφείλονταν στην παρουσία Escherichia coli και Enterobacteriaceae , τα οποία οι ερευνητές ερμήνευσαν ως δείκτες κακής υγιεινής.
Ο Bacillus cereus ανιχνεύθηκε σε οριακά επίπεδα σε δύο δείγματα εναλλακτικών τυριών και το βακτήριο L. monocytogenes ανιχνεύθηκε σε πέντε δείγματα τόφου από έναν μόνο παραγωγό. Άλλα είδη Listeria εντοπίστηκαν σε δύο μπιφτέκια και δύο vegan προϊόντα κοτόπουλου. Δεν βρέθηκε καθόλου σαλμονέλα .
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία των βίγκαν και φυτικών παραγωγών τροφίμων να γνωρίζουν τους μικροβιακούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και να εφαρμόζουν σωστά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων .
Τα εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια; – Όχι!
Και μπορεί η μελέτη να έδειξε ότι τα vegan προϊόντα τα πάνε αρκετά καλά με τα βακτήρια προσοχή όμως γιατί πάντα παραμονεύουν και τα αλλεργιογόνα!
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) εφιστά την προσοχή στα άτομα με αλλεργίες στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα μαλακόστρακα (καβούρια, αστακούς, γαρίδες, καραβίδες κλπ) και τους παροτρύνει να ελέγχουν προσεκτικά τις ετικέτες αυτών των τροφίμων καθώς υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν στοιχεία από κάποιο τροφικό αλλεργιογόνο, με τραγικές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή τους.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα μαλακόστρακα ή τα μαλάκια να πιστεύουν ότι τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως vegan είναι ασφαλή για κατανάλωση επειδή υποθέτουν ότι δεν περιέχουν προϊόντα ζωικής προέλευσης», δήλωσε η Emily Miles, διευθύνων σύμβουλος του FSA.
«Δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης με ζωικά αλλεργιογόνα σε vegan και φυτικής προέλευσης προϊόντα, εάν παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο με τα προϊόντα ζωικής προέλευσης» δήλωσε η Miles.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έρευνα που δημοσιεύτηκε το Καλοκαίρι του 2023, από τις Επιστημονικές Υπηρεσίες Hampshire και Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των τροφίμων που φέρουν την ένδειξη “vegan” περιέχουν ζωικά προϊόντα, όπως αυγό και γάλα!
Η FSA συμβουλεύει τις επιχειρήσεις τροφίμων να χρησιμοποιούν μια προληπτική ετικέτα αλλεργιογόνων (PAL) μαζί με μια ετικέτα vegan, εάν δεν μπορεί να αποκλειστεί η διασταυρούμενη μόλυνση.